24 Kasım Öğretmenler Günü Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda kutlama programı gerçekleştirdi.

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından, Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda “24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlama Programı” düzenlendi.

Program, Eğitim Fakültesi’nde bulunan Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri ve öğrencileri tarafından hazırlanan “24 Kasım Öğretmenler Günü Resim Sergisi” ile başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından programın açılış konuşmasını Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kaçar yaptı. Prof. Dr. Kaçar; “Başta başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ebediyete irtihal etmiş tüm öğretmenlerimizi saygıyla yad ediyorum. Emekli olan, halen çalışmakta olan, öğretmenlik diplomasını almış ama kadro bekleyen ve öğretmen olmak üzere eğitimlerini sürdüren siz öğretmen adaylarımızın öğretmenler gününü kutluyorum” dedi.

Prof. Dr. Kaçar, Kastamonu’nun kadim bir Türk şehri olduğundan bahsederek; “Osmanlı’nın son döneminden itibaren öğretmen yetiştiren şehirlerden birisi. Cumhuriyet döneminde köylere öğretmen yetiştiren, Köy Enstitüleri’ni de bünyesinde barındıran bir şehir. İçinde bulunduğumuz fakülteyi dikkate alırsak 1957’den bu yana Türk Milli Eğitimi’ne öğretmen yetiştirmede ciddi bir rol üstlenmiş, bunu da kesintisiz yapabilen fakültenin mensuplarıyız. Aynı zamanda Fakültemiz, Üniversitemizin kuruluş sürecinde ‘Kurucu Fakülte’ rolü de üstlenmiştir” şeklinde konuştu.

 1848’DE İLK ÖĞRETMEN OKULU AÇILDI

Program emekli Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Eski’nin, “Geçmişten Günümüze Öğretmen Yetiştirme” konferansı ile devam etti. Dr. Öğr. Üyesi Eski, yaptığı konuşmada 16 Mart 1848 tarihinde rüştiyelere erkek öğretmen yetiştirmek amacıyla açılan  Darü’l Mualimat’tan (Öğretmen Okulu) bahsederek bu okulun ilk öğretmen okulu olduğunu vurguladı. Dr. Öğr. Üyesi Eski, konuşmasını şöyle sürdürdü: “14 Şubat 1884, Kastamonu’da öğretmen okullarının açılış tarihi olarak karşımıza çıkar. Cami imamları hem imamlık hem de öğretmenlik yaparmış. Kastamonu Vilayet Gazetesi’nde ayrıntılı olarak bilgiler var”.

Müzik Eğitimi Yüksek Lisans Öğrencisi Eylül Bal’ın piyano dinletisi ile devam eden etkinlikte, dinletinin ardından Doç. Dr. İlhan Özgül’ün yönettiği, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitim Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Çok Sesli Korosu, Dostluk, Öğretmen Okulları Marşı, Atatürk Başöğretmen, Ay Gız, Sen Varsın Öğretmenim adlı eserleri okudu.

Kutlama programı Dr. Öğr. Üyesi Naim Ünver’in “Öğretmen Olmak” adlı anlatı tiyatrosunun gösterimiyle sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.