Asırlık Fırında Pide Mesaisi

Asırlık taş fırında pişirilen pide, ramazanda kurulan sofraların baş köşesinde yerini alıyor.

Asırlık Fırında Pide Mesaisi
28.04.2022
829
A+
A-

Kastamonu’da pide ustaları ramazan ayında yoğun mesai harcıyor. İftar vaktinde sofraların vazgeçilmez bir parçası olan ramazan pideleri, ustalar tarafından özenle hazırlanıyor.


Un, su, tuz ve ekşi maya ile yoğurulan pide hamuru, dinlendirildikten sonra terazilerde tartılarak parçalara ayrılıyor.


Parçalara ayrıldıktan sonra tepsiye dizilen hamurlar tekrar dinlendiriliyor.

Yumurtalı ve sade olarak açılan hamurları, taş fırının başında duran ustalar tahta küreklere yerleştirerek pişmesi için gönderiyor.

Asırlık fırında üretilen pideler için iftar vaktinde kuyruklar oluyor.


Dededen toruna kalma asırlık fırının işletmeciliğini sürdüren Uğur Ayar, “Fırıncılık bizim deden toruna kalma mesleğimiz. Bir asırlık taş fırında yapıyoruz ekmeklerimizi. Her şey doğal kesinlikle katkı maddesi yok.  Mesaimiz sabahın erken saatlerinde başlıyor. Sabah saat 10.00’da pide hamuru açmaya başlıyoruz. Hamurumuz dinlendikten sonra kesme işlemlerini gerçekleştiririz. Yarım saat daha dinlendikten sonra fırına atmaya başlarız. Pidelerimizde ekşi maya kullanıyoruz. Bu da ekmeğin uzun süre taze kalmasını sağlıyor. Daha sonra fırından çıkardığımız pidelerimizi satışa sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber/ Fotoğraf: Gizem Azboy- Reyyan Özen- Hakan Yiğit

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.