“Bilimsel Etik” ve “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” Üzerine Konferans Gerçekleştirildi

Kastamonu Üniversitesi Personel Daire Başkanlığı tarafından Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi’nde akademik ve idari personele yönelik “Bilimsel Etik” ve “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” üzerine eğitim verildi.

“Bilimsel Etik” ve “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” Üzerine Konferans Gerçekleştirildi
11.11.2021
1.022
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi Personel Daire Başkanlığı tarafından Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi’nde, akademik ve idari personele yönelik “Bilimsel Etik” ve “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” üzerine eğitim verildi.

Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muharrem Çetin’in oturum başkanlığı yaptığı programda, Fen ve Mühendislik Bilimleri Bilimsel Araştırmalar Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fatma Kandemirli ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Hukuk Müşavirliği Uzmanı Avukat Beşir Orak konuşma yaptı.

Etiğin iş ahlakı, arkadaş ilişkileri, insanlığa ve çevreye bakış açısı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Muharrem Çetin; ” ahlak kurallarının yaptırımı toplumsal normlar ve vicdana dayanır fakat etiğin yaptırımında bunların yanı sıra hukuk da devreye giriyor” dedi.

Bilimsel etik konusunda bilgiler veren Prof. Dr. Çetin; “etik kurallarından bahsettiğimizde kendimizi önceleyerek değil toplumu ve devleti düşünerek hareket etmemiz gerekiyor. Çalışma disiplini bir etik kuralıdır. Biz toplum olarak genelde biri bizi denetlemezse, kendimizi disipline edemiyoruz. Biz akademisyenler olarak eğer bir ülkenin, toplumun gelişmesini istiyorsak üzerimize düşen görevi fazlasıyla yapmak zorundayız’’ ifadelerini kullandı.

Etik ihlali konusunda yönetmeliğin net olduğunun ve yapılan etik dışı davranışların hukuki yaptırımlara sebep olacağının da altını çizen Prof. Dr. Muharrem Çetin, Etik Kurul’da çeşitli sorunla karşılaştıklarını, kişilerin bazı sorumluluklarını tam anlamıyla yerine getirmediklerinden ve kurula yaptıkları başvuruların birçoğunu yönetmeliğe uygun olarak ulaştırmadıklarından dolayı reddetmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Yükseköğretim kurumları etik değer ve ilkeleri konularını ele alan Prof. Dr. Fatma Kandemirli; “Yükseköğretim kurumları, bilimsel araştırma, yayın, eğitim- öğretim ve topluma hizmet konusunda önemli bir rol üstlenmişlerdir. Yüksek öğretim kurumu, mensuplarını güven ilkesi ve sorumluluk bilincine dayalı olarak muhataplarına karşı etik davranış standartlarına uygun hareket etme yükümlülüğü altına sokmaktadır” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Kandemirli’nin, “ etik anlayış ilkeleri nelerdir”, “bölümde etik nedir”, “bölümde öğretim elemanlarının sorumlulukları”, “bölümde eğitim ve öğretim eğiti”, “hizmet eğiti”, “akademik eğitim etiği” başlıklı sunumları yapmasının ardından Avukat Beşir Orak’ın, “ kişisel verilerin korunması kanunu” ve “yayın etiği ihlallerinin fikri mülkiyet hukuku açısından değerlendirilmesi” konularından bahsetmesi ile konferans sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.