BİLİNÇSİZ VİTAMİN KULLANIMINA DİKKAT!

Kastamonu Eczacılar Odası Başkanı Orkun Yılmaz, Covid-19 salgını sonrası, bağışıklık sistemini güçlendirmek için doktor tavsiyesi dışında alınan vitaminlerin ciddi yan etkiler ortaya çıkarabileceğiyle ilgili açıklamalarda bulundu.





Covid-19 vakaları ile sonbaharda artan grip enfeksiyonları etkisini göstermeye başladı. 26. Bölge Kastamonu Eczacılar Odası Başkanı Orkun Yılmaz, kendini korumak isteyen vatandaşların kaydı bulunmayan vitamin ilaçlarını internet ortamından ve merdiven altı üretim yapan işletmelerden satın alarak tehlikenin kapılarını araladığını söyledi.

Doktor tavsiyesi dışında alınan vitaminlerin hastada ciddi yan etkiler oluşturabileceğini vurgulayan Orkun Yılmaz; “ Bilinçsiz alınan bu vitaminler kan kimyanızda, potasyumunuzu ve sodyum değerinizi yükseltir. Ardından kanın akış hızını değiştirir, kanın INR dediğimiz cıvıklığını etkiler. Sizin başka hastalıklarınız varsa onlarla etkileşime girer, kan sulandırıcı kullanan bir hastamız multivitamin kullanamaz. INR dediğimiz bir aralık vardır bu kanın pıhtılaşma süresidir, onu hemen bozar” ifadelerini kullandı.

Eczane Dışında Satılan Ürünlerin Sağlık Bakanlığı’nda Kaydı Yok

Bilinçsiz kullanılan multivitaminlerin çoğunluğunun Sağlık Bakanlığı’nda kaydı olmadığına değinen Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Bazı ürünler hem zincir market raflarında hem de eczaneler de yer alıyor. Hatta bunları karşılaştırırsanız fiyat dışında bir ayrım yok gibi görünüyor. Fakat durum şöyle ki eczane dışında satılan bu ürünlerin hiçbir dosya kaydı bulunmamakla birlikte içeriğindeki bileşenler bile örtüşmüyor.”

Covid-19 Salgınında Bilinçsiz D Vitamini Kullanımı Arttı

Satışı yapılan sahte ürünlerin arasında hastalarda D vitamini alımlarının salgın ile birlikte arttığını ancak çeşitli yan etkileri olduğunu ifade eden Yılmaz, “ Son günlerin en popüler vitaminlerinden bir tanesi de D vitamini. Bu vitamin vücutta birikme yapar, aynı zamanda kristalleşmeye yol açar. Herkes eczanelere gelip covid-19’a yakalanmamada koruyucu özellik taşıyormuş diyerek D vitamini almak istediğini söylüyor. Biz de doktora gidip gitmediğini, tahlil yapıp yapmadığını soruyoruz. Doktor tavsiyesi olmayan hastalara vitamin satışına desteklemiyoruz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.