Gezici Festival Altıncı Kez Üniversitemizde Gerçekleştirildi

Gezici Festival Altıncı Kez Üniversitemizde Gerçekleştirildi
03.02.2020
4.161
A+
A-

Ankara Sinema Derneğince, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkısıyla düzenlenen 25’inci Gezici Film Festivali’nin Kastamonu ayağı, 9-12 Aralık tarihleri arasında Kastamonu Üniversitesi Medya ve İletişim Topluluğu organizasyonuyla altıncı kez Üniversitemizde gerçekleştirildi.

Ahmed Yesevi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Gezici Film Festivali’nde on üç farklı film gösterimi yapıldı ve seyirciler altı yönetmenle söyleşi yapma şansına sahip oldu. Festivalin açılışında konuşan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Çetin, sinemanın önemine değindi. Festivalin fakülte, üniversite ve Kastamonu için önemli olduğunu belirten Çetin, “Bu etkinliğin gelecek yıllarda da devam etmesini istiyorum. Bu konuda İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ersoy Soydan büyük çaba gösteriyor. Ersoy hocayla birlikte öğrencilerimiz de çok çaba sarf ediyorlar. 4 günlük süreçte bizim üzerimize düşen ne varsa elimizden geldiği kadar yardımcı olacağız. Hepinize iyi seyirler diliyorum.” dedi.

Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ersoy Soydan, Kastamonuluların ve özellikle öğrencilerin festivale yoğun ilgi gösterdiğini belirtti. Soydan, öğrencilerin yönetmenlerle tanışma imkanı yakaladığı festivali 6 yıldır Kastamonu’da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Festivalin açılış konuşmalarının ardından Clarence Brown’ın sessiz filmi Çatışan Arzular Jay Weissberg’in sunumunun ardından, müzisyen Daan van den Hurk’un canlı müzik performansı eşliğinde gösterildi. İkinci günde ise Burak Çevik’in yönetmenliğini üstlendiği Aidiyet filmi, Cenk Ertürk’ün yönetmenliğini üstlendiği Nuh Tepesi filmi ve Özkan Yılmaz’ın yönetmenliğini üstlendiği Soluk filmi, yönetmenlerin katılımıyla seyircilere sunuldu. Ayrıca Fridrikh Ermler’in sessiz filmi İmparatorluk Kalıntısı (Oblomok imperii, 1929) piyanist Daan van den Hurk’un canlı müzik performansı eşliğinde sunuldu.

Gezici Festival’in üçüncü günü Çocuk Filmlerinin gösterimiyle başladı. Saat 12:30’da, Jay Weissberg’in sunumuyla Norman Jewison imzalı “Gecenin Sıcağında” filmi, saat 15:00’te Kıvanç Sezer’in yönetmenliğini üstlendiği Küçük Şeyler filmi, saat 17:00’da ise Ali Özel’in yönettiği Bozkır filmi seyircilerin beğenisine sunuldu. Yönetmen Kıvanç Sever ve Ali Özel film gösterimlerinin ardından seyircilerle söyleşi gerçekleştirdi.

Festivalin son gününde Emin Alper’in yönetmenliğini üstlendiği Kız Kardeşler filmi, Spike Lee’nin yönetmenliğini üstlendiği Doğruyu Seç filmi, Anca Damian’ın yönetmenliğini üstlendiği “Bir Köpeğin Fantastik Hikâyesi filmi ve Marko Škop’un yönetmenliğini üstlendiği “Işık, Daha Fazla Işık” filmi gösterildi.

Gezici Film Festivali’nin Kastamonu macerası Doç. Dr. Ersoy Soydan’ın Ahmet Boyacıoğlu’na attığı bir mail ile başladı. Ahmet Boyacıoğlu; “Bundan 6 yıl önce Kastamonu Üniversitesi’nden Ersoy Soydan’dan bir mesaj geldi. “Burası Kastamonu. Ilgaz Dağı’nın ardında olduğu için ne Ankara ne İstanbul burayı görmez ama burada da sinema eğitimi alan öğrenciler var. Gezici Festival Kastamonu’ya da gelebilir mi?” O kadar samimi ve sıcak bir mektuptu ki, Sinop’tan dönerken bir günlüğüne Kastamonu’ya uğrayıp öğrencilere iki film göstermeye karar verdik.” ifadelerini kullanırken, Doç. Dr. Ersoy Soydan “Gezici Festivalin çeyrek asırlık yolculuğunun kaptanlarından Dr. Ahmet Boyacıoğlu aradı ve Sinop dönüşü bir günlüğüne uğrayacaklarını söyledi. Bu yıl altıncısı tamamlanan Gezici Festival’in Kastamonu yolculuğu böyle başladı. Gezici Festival’in Kastamonu ayağı, ikinci yıl iki güne, üçüncü yıl üç güne ve geçen yılda dört güne çıktı. 2019 yılında en görkemli festivalimizi gerçekleştirdik. Altı yönetmen, bir oyuncu ve bir müzisyen olmak üzere dört yabancı konuğumuzu ve Gezici Festivalin ekibini Kastamonu’da ağırladık. İlginin ve izleyici sayısının her geçen yıl daha da arttığını söylemek isterim.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.