Hocalı Soykırımını Anma Programı Gerçekleştirildi

Hocalı Soykırımını Anma Programı Gerçekleştirildi
26.02.2020
935
A+
A-

Hocalı Soykırımının 28. yıldönümü dolayısıyla Kastamonu Üniversitesi Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Topluluğu tarafından Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonunda anma programı düzenlendi.

Açılış konuşmasını yapan Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Topluluğu Başkanı Tural İsabayli; “Ermeni Taşnak Çeteleri tarafından acımasızca katledilen, insanlık dışı, vahşi bir etnik temizlik kampanyasının masum kurbanları olan, 28 yıldır adalet bekleyen Hocalı şehitlerini anmak için buradayız. 26 Şubat 1992’de eski Sovyet zırhlı birliğinin de desteğini alan Ermenistan ordusu Karabağ bölgesindeki Hocalı‘da sivil, kadın, çocuk, yaşlı ayrımı yapmadan 613 kişiyi soykırıma tabi tuttu. Bu işgal ve kıyımın münferit bir eylem değil, Ermenistan’ın benimsediği bir devlet politikasıdır. Uluslararası hukuk açısından soykırım olduğu tartışma götürmeyecek biçimde ortada olan Hocalı’da yaşananlar için yapılacak çok iş var. Kuşkusuz ki bunların en önemlisi, adaletin tescili ve yerini bulmasıdır. Er geç biz topraklarımızı geri alacağız fakat Hocalı’da yaşananları asla unutmayacağız” şeklinde konuştu.

İsabeyli’nin ardından programa davetli konuşmacı olarak katılan Karabük Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Asker konuşmasını gerçekleştirdi. Asker konuşmasında “Yetmiş yıllık Sovyet döneminde her zaman Moskova tarafından destek ve himaye görmüş Ermeniler, Sovyetler Birliğinin yıkılma sürecine girmesiyle yayılmacı ve şovenist politikalarını yeniden uygulamaya koydular. Bugün Azerbaycan topraklarının beşte birini işgal altında tutan Ermenistan yönetimi sorunun barışçıl yoldan çözümüne yakın durmamaktadır. Ermeni yönetiminin tarih boyunca sürdürdüğü Türk düşmanlığı kesintisiz bir şekilde devam etmektedir. Hayali “Büyük Ermenistan” projesinin rehber edinerek devam ettirdikleri yayılmacılığı durduracak uluslararası yaptırım mekanizmasının olmaması, maalesef sorunun çözümü açısından savaş ve meşru müdafaa dışında herhangi bir seçenek bırakmamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği program, teşekkür belgesi takdiminin ardından sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.