Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Önerileri

Ramazan ayında düzenli beslenmenin önemli olduğuna dikkati çeken Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Gör. Mücahit Muslu, oruç tutanlara önerilerde bulundu.

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Önerileri
26.04.2022
589
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Gör. Mücahit Muslu, Ramazan ayında dengeli ve düzenli beslenme için önerilerde bulundu.

Ramazan ayında sahurun mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayan Öğr. Gör. Mücahit Muslu, “Sahurda daha tok tutucu besinleri tercih etmemiz doğru olacaktır. Protein gurubu olan yumurta bunun için güzel bir örnek. Karbonhidrat, yağ ve proteini birlikte tükettiğimizde, besinlerin midede kalış süresi artar ve bireyi gün içinde daha çok tok tutar” dedi.


Bu dönemde su tüketiminin de artması gerektiğinin altını çizen Mücahit Muslu, “Sürekli yanı başımızda suyumuzun olması, yavaş yavaş ve sık su içmek tavsiye edilebilir. Ayrıca çay ve kafein gibi vücuttan su atan içeceklerden bu dönemde uzak durulmalı. Birey kendi için gerekli su miktarını idrarının rengi ve kokusundan anlayabilir. İdrarı koyu renk ve kokuyorsa gerekli su tüketiminin yapılmadığını gösterir” şeklinde konuştu.


 Sahurda sağlanan dengenin iftarda da kurulmasıyla beslenme düzeninin oluşabileceğini söyleyen Muslu, oruç tutanların zorlandıkları konunun başında açlık ve halsizlik geldiğini, bunun yaşanmaması için de tok tutan besinlere sofrada yer verilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Muslu, geçici tokluk sağlayıp acıktıran, yüksek kalorili besinlerden uzak durulması gerektiğine de dikkati çekti.


Ramazanda tüketilen besinlerin çeşitliliğine özen gösterilmesi gerektiğinden bahseden Muslu, yemeği çok hızlı tüketmeden öğüne salata ile başlayıp ara vermenin gerekli olduğuna vurgu yaparak, sofrada et, süt, tahıl, baklagil, sebze ve meyve grubunun birlikte bulundurulmasıyla dengenin sağlanabileceğinin altını çizdi.

Haber: Reyyan Özen

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.