Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Uygulama Mutfağı Açıldı

Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Uygulama Mutfağı Açıldı
16.01.2020
1.818
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Uygulama Mutfağı Açılış Töreni 24 Aralık 2019 tarihinde Turizm Fakültesi binasında gerçekleştirildi.

Programa, Vali Yaşar Karadeniz, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Uzun, Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, akademik ve idari personelin yanı sıra öğrenciler ve davetliler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Kutay Oktay yaptı. Oktay konuşmasında; ” Fakültemiz turizme nitelikli yöneticiler yetiştirdiği ve turizmin sektörel, bilimsel ve toplumsal alanda gelişmesine kendisine seçmiş bir fakülte olarak 2009 yılında Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik olarak kurulmuştur. 2015 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kurumumuz, Turizm Fakültesi’ne dönüştürülmüştür. Fakültemizden 3 lisans, 2 yüksek lisans ve 1 doktora bölümüyle yaklaşık 900 öğrenci öğrenim görmektedir. 20 akademik personel, 12 idari ve yardımcı personel bulunmaktadır. Akademik kadromuz hem sayı hem de nitelik olarak uygulamaya dönük çalışmalarıyla kendini göstermektedir . Fakülte binamız, fiziksel alt yapı olarak oldukça iyi durumdadır. Fakültemize ait konuk evi bulunmaktadır. Konuk evinde 6 oda, 14 yatak bulunmakta ve restoranımız her gün öğlen yemeği çıkarmaktadır. Gastronomi bölümümüz 2 sene önce açıldı. Şu anda ikinci sınıf öğrencilerimiz var. Bu dönem başlayacak olan mutfak derslerine uygulama mutfağımız yetişti. Bu konuda önemli çabalar gerçekleştirdik ve bugün mutfak derslerini mutfağımızda gerçekleştirmektedir. Gastronomi konusunda da çalışmalarımız fakülte olarak sürdürülecektir. O mutfak sadece turizm fakültesini değil tüm Kastamonu hizmetine açılmıştır. Burada kimin mutfağa ihtiyacı olursa gastronomi noktasında bir desteğe ihtiyacı olursa fakülte olarak biz bunu vermeye hazırız. Gastronomiyle ilgili Kastamonu şu anda ilk 7 il arasında adı geçiyor. Valimizin başlattığı UNESCO masası çalışmalarıyla UNESCO Gastronomi Şehri adaylığına başvuru sürecinde örgütlü olarak da destek vermeye hazırız. 5 tane öğretim üyemizi bu alanda görevlendirdik. Kastamonu Gastronomi konusunda oldukça avantajlı durumda. Ancak bu konuda önemli çalışmalar yapılması gerekiyor. Bu mutfak da bu çalışmalara katkı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal; “Kastamonu bilindiği üzere eşsiz tabiatı aynı şekilde zengin kültürel mirası ile öne çıkan bir Anadolu şehri ama bununla birlikte Kastamonu geçmişten bu yana sahip olduğu yöresel mutfakla, sunmuş olduğu leziz tatlarla da öne çıkmaktadır. Kastamonu mutfak kültürü lezzetli yemek ve tatlılara ev sahibi yapmakta. Kendine has çeşitlilik gösteren isimlere sahip bu mahalli lezzetler Kastamonu şehri açısından bir kültürel sığınak, dikkat kazandırıcı bir unsur olarak öne çıkmaktadır. Açılışını yapacak olduğumuz bu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Uygulama Mutfağının Kastamonu mutfağını ve yeme-içme kültürünün yaşatılması açısından öğrencilerimiz için hem de Üniversitemiz için ciddi katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Belediye Başkanı Opr. Dr. Galip Vidinlioğlu; “Gastronomi konusunda iddialı olan Kastamonu’muz için önemli bir adım.  Geçenlerde sevgili hocalarım ziyarete geldiklerinde, bu 812 çeşit yemeği şimdi Sayın Rektörümüz de dile getirdi, 812 çeşit yemeğin ne kadarını uygulamada biliyoruz dediğimizde rakam 300’lere gelmemişti. Dolayısıyla orada da bir öneride bulunmuştum. O önerimi de buradan yenileyeyim. Bizim bin 50 civarında köyümüz, neredeyse 4 binlere yaklaşan yerleşim yerimiz var. Özellikle kırsalda bu yemeklerin ne kadarı günümüzde hala yapılıyor, uygulanıyor bilmiyoruz. Bu konuda belediye olarak biz de işin ucundan tutalım ve bu yerleşim yerlerinin hepsine Turizm Fakültesi öğrencilerimizi göndererek hem hangi yemekler yapılıyor hem de bu 812 çeşidi yakalama yönünde bir çalışma yapalım diye söylemiştim. İnşallah en kısa zamanda bunu da hayata geçiririz.  Bu tarifleri mutlaka ama mutlaka bir doküman haline getirmemiz gerekir ki fonksiyonu ifa edilmiş olsun. Özellikle turizm iddiasında olan bir şehir için, gastronomi de iddialı olduğunu söyleyen bir şehir için en önemli şeylerden bir tanesi sunum. Bunun da eğitimin bir parçası olmasından ayrıca memnuniyet duyuyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İnşallah birlikte daha güzel şeyleri bu alanda hayata geçirebiliriz” dedi.

Vali Yaşar Karadeniz; “Kastamonu’nun gerçekten kendine özgü bir yapısı var. Bu anlamda turizm potansiyeli olarak çok yüksek bir potansiyele sahip ve bu potansiyeli de mutlaka ve mutlaka bir şekilde harekete geçirmek gerekiyor. Bununla ilgili de herkesin bulunduğu noktadan üzerine düşeni yapması gerekiyor. Gastronomi tüm turizm dallarında ortak bir buluşma noktasıdır. Çünkü gelen ziyaretçilerin bura da buraya özgü yemekleri tatması turizmin ilimize katacağı katma değerin de artması demek olacaktır.  Ayrıca turizmin ekonomik faydalarını sadece turizm sektörü değil toplumun hemen hemen tüm katmanlarına ulaşması demektir. Çünkü gastronomiyle ulaşacağımız kitle o ürünü üreten köylüye kadar uzanan yoldur. Dolayısıyla gastronominin içinde mutlaka ve mutlaka Kastamonu’da öne çıkmalıydı. Bu konuda daha hızlı yol alabilmek için coğrafi işaretli ürünler konusunda Kastamonu’da ortak bir komisyon marifetiyle bir çalışma başlatıldı. Yine üniversitemiz ve diğer kuruluşlar gibi bu çalışmanın içinde yer aldı. Komisyon çalışmaya başladığında coğrafi işaretli ürün sayımız 2 idi. Şu an da 12’ ye çıktı. 18 tane de inceleme süreci devam eden var. Coğrafi İşaret alınabilecek ürün sayımızın ise 100 üzerinde olduğu kanaatindeyiz. Hedef artık coğrafi işaret almış olan ürünlerin Avrupa Birliği coğrafi işaretin alınması içinde çalışmalar yapmak olmalı ki gerçek anlamda bu ürünlerimizi bir ticari duruma dönüştürebilelim. Uluslararası marka düzeyine gelsin. Turizmde, Gastronomi de özellikle daha çok yol almamızı daha hızlı yol almamızı sağlayacaktır. Bugün burada açılışını yapacağımız mutfak Turizm Fakültemizin gastronomi turizmine sağlayacağı önemli bir katkıdır diye düşünüyorum. Buradaki gastronomi ve mutfak sanatları bölümü bünyesinde açılan mutfağın ilimize ilimiz turizmine ve ilimiz gastronomisine hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum emeği geçen tüm hocalarımıza, katkı sunan tüm yöneticilere şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, okunan dua eşliğinde protokol üyeleri tarafından kurdele kesilerek uygulama mutfağı gezildi. Orhan Şaik Gökyay Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin müzik dinletisi eşliğinde Üniversitemiz Turizm Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan ikramlar sergilendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.