Üniversitemiz Öğrencisinden Patent Başarısı

Üniversitemiz Makine Mühendisliği Bölüm öğrencisi Cevat Kaya’nın, “Konik Uçlu Faydalı Yük Taşıma Sistemi” isimli buluşu patent başvurusundaki ilk aşamayı başarı ile geçti.

Üniversitemiz Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Cevat Kaya, Özkan Ertuğrul ile geliştirdiği “Konik Uçlu Faydalı Yük Taşıma Sistemi” isimli buluşun patent başvurusu onaylandı. 2021/02033 patent numaralı buluş; uçak, İHA, SİHA, drone gibi hava araçlarında mühimmat ve sandık ve benzeri yüklerin taşınmasını ve araçtan güvenli olarak uzaklaştırılmasını sağlayacak. Buluş ile alakalı aşamalarından bahseden Cevat Kaya, “Araştırmalarım sırasında hava araçlarında mühimmat bırakma mekanizmasında sorunların olduğunu ayrıca ilerleyen zamanlarda da olumsuz sonuçlar ortaya çıkabileceğini okudum. İlgimi çekti, çözüm üretmek üzere yola çıktım. Bunun üzerine o sırada çalıştığım ofisimdeki yöneticim Özkan Ertuğrul’a bu konudan bahsettim ve birlikte mevcut yerli ile yabancı patent dosyalarını inceledik. Kullanılan sistemlerde uçuşu olumsuz etkileyen karakteristik özelliklere baktık daha sonra ilk tasarımımızı ortaya koymaya başladık” şeklinde konuştu.

Buluştaki hedeflerinden birinin yerli ve milli teknolojiye katkı sağlamak olduğunu aktaran Kaya, “Mevcut kullanılan sistemlerde uçuş kararlılığını olumsuz etkileyen titreşim ve diğer etmenler bu sistem ile ortadan kalkacak. Bu buluştaki amacımız mevcut sistemlerin aksine tek hareket ile yükün eş zamanlı ve güvenli olarak bırakılmasını sağlamak.” ifadelerini kullandı.

Kaya, halihazırdaki sistemlerde faydalı yükün veya mühimmatın araca yüklenmesinin uzun zaman aldığını kaydederek bu buluşun zaman kaybının önüne geçeceğini de sözlerine ekledi.

Haber: Gizem Azboy

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.