Üniversitemiz ve Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’nden Defne Projesi

Yükseköğretim Kurulu tarafından Bölgesel Kalkınma ve Misyon Farklılaşması Projesi kapsamında ormancılık ve tabiat turizmi alanında ihtisas üniversitesi olarak seçilen Üniversitemiz, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü ile sürdürülen çalışmalarından “defnenin ekonomiye kazandırılması” projesi için sahada incelemelerde bulundu.

Üniversitemiz ve Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’nden Defne Projesi
05.10.2020
944
A+
A-

Yükseköğretim Kurulu tarafından Bölgesel Kalkınma ve Misyon Farklılaşması Projesi kapsamında ormancılık ve tabiat turizmi alanında ihtisas üniversitesi olarak seçilen Üniversitemiz, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü ile sürdürülen çalışmalarından “defnenin ekonomiye kazandırılması” projesi için sahada incelmelerde bulundu. Cide Orman İşletme Müdürlüğü Okçular Şefliğinde, Kastamonu Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörü ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ömer Küçük, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Talip Çeter, Merkezi Araştırma Laboratuvar Müdürü Doç. Dr. Mahmut Gür, Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Topaçoğlu, Kastamonu Orman Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Er, Cide Orman İşletme Müdürü Erhan Korkmaz, İşletme Müdür Yardımcısı ve Orman İşletme Şefleri tarafından üretici köylülerle birlikte defne rehabilitasyon çalışmaları gerçekleştirilecek yerlerde değerlendirmeler yapıldı.

Kamu-üniversite-sanayi işbirliği modelinin hayata geçirileceği projede Kastamonu Üniversitesi ile Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bilinçlendirme ve en iyi uygulama örnekleri hakkında eğitimler verilirken, bölgenin ekonomisine önemli gelir sağlanması, Ar-Ge çalışmalarının yapılması ve nitelikli iş gücünün yetiştirilmesinin hedeflendiği kaydedildi. Kastamonu Üniversitesi tarafından zamana bağlı olarak yaprak içeriğinin kimyasal analizlerinin laboratuvar ortamında belirleneceği, nihai ürün noktasında çeşitliliğinin artırılması konusunda Ar-Ge çalışmaları yapılmasının amaçlandığı ifade edildi. Ek olarak defne sahasının rehabilite edilmesinde teknik uygulamalar konusunda akademik destek verileceği, en yüksek servetin ve en kaliteli defne yaprağının elde edildiği yılların tespit edileceği belirtildi.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ve Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal’ın bu konudaki çalışmalara büyük destek verdiği Cide’deki Kapısuyu, Yenice ve Hacı Ahmet Köyü civarlarında 750 ha. büyüklüğünde bulunan sahada rehabilitasyonun 3 yıl içerisinde tamamlanması ve sahanın tamamında yıllık 10 bin ton defne yaprağı üretilmesi planlanıyor. Yerel halktan en az 70 kişinin çalışmasının hedeflendiği proje kapsamında defnenin işlenmesi ve nihai ürüne dönüştürülmesinde yatırımcıların ürüne olan talebi dikkate alınarak bölgesel anlamda ekonomiye büyük katma değer sağlaması bekleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.