Üniversitemizde “Arıcılık ve Arı Ürünleri Çalıştayı” Düzenlendi

Üniversitemiz Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörlüğü, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü ve Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği ortaklığında Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu’nda “Kastamonu’da Arıcılık & Arı Ürünleri Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Üniversitemizde “Arıcılık ve Arı Ürünleri  Çalıştayı” Düzenlendi
05.11.2021
667
A+
A-

Üniversitemiz Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörlüğü, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü ve Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği ortaklığında Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu’nda “Kastamonu’da Arıcılık & Arı Ürünleri Çalıştayı” gerçekleştirildi. Çalıştaya Vali yardımcısı  Fahrettin Göncü, Kastamonu Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, Kastamonu Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yurt  Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, Türkiye Arı Yetiştiricileri  Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr.  Mehmet Emin Duru, Kastamonu Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Talip Çeter ile akademisyenler ve arı yetiştiricileri katıldı.

Çalıştay programının ilk konuşmacısı Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, arıcılığın eski uygarlıklardan günümüze kadar toplumsal yaşamda önemli yeri bulunan bir tarımsal ormancılık etkinliği olduğunun altını çizerek, “İnsanlara sunduğu doğal ürünlerle toplumun sağlıklı gelişimine, bitkisel üretimin sürekliliğinin sağlanmasına, sosyo-ekonomik açıdan katkılarda bulunmaktadır. Kategorik olarak arıcılık, bir tarım faaliyeti olarak sınıflandırılsa da konuya dikkatli şekilde bakıldığında, bir “tarımsal ormancılık faaliyeti” olarak da değerlendirilebileceği görülmektedir” şeklinde konuştu.

Çalıştayda konuşan Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Ömer Küçük, Bölgesel Kalkınma odaklı Misyon Farklılaşması projesi kapsamında Ormancılık ve Tabiat Turizmi alanında ihtisaslaşan Üniversitemizin  paydaşları ile birlikte çalışmalara devam ettiğini, şu ana denk ormancılık ve tabiat turizmi ile ilgili çalıştay, konferans, kurs, seminer, eğitim ve nitelikli işgücü eğitimi şeklinde 64 faaliyet yapıldığını belirterek, “Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile sadece ihtisaslaşma alanımızla ilgili araştırma geliştirme konularını kapsayan 19 işbirliği protokolü imzalanmış, sektöre 13 danışmanlık hizmeti verilmiştir. Turizm ve Ormancılık alanı ile ilgili Orman Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Tabiat Turizmi Uygulama ve Araştırma Merkezi olmak üzere 2 adet merkez kurduk” ifadelerini kullandı.

Çalıştayda Prof. Dr. Mehmet Emin Duru’nun  ilk oturumu başlatmasının ardından Türkiye Arı Yetiştiricileri  Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Türkiye’de arıcılık politikaları hakkında  bilgiler verdi.

Prof. Dr. Sevgi Kolaylı’nın “ İyi Arıcılık Uygulamaları”, Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu’nun  “ Bal Arısı Irkı ve Ekotiplerinin Tescili ve Koruma Çalışmaları”,  Prof. Dr. Talip Çeter’in  “ Türkiye’nin Nektarlı Bitkileri ve Tozlaşma Dönemleri”,  Prof. Dr. Mehmet Emin Duru’nun “ Monofloral Balların Parmak İzi Bileşenleri”,  Prof. Dr. Mehmet Öztürk’ün “ Balda Yapılan Tağşişler- Teğşişsiz  Ürün Elde Etme Yöntemleri”, Prof. Dr. Aslı Öztürk’ün “ Arı Ürünleri ve Biyoaktif Etkileri”, Doç Dr.  Müge Hendek Ertop’un “ Kovandan Sofraya Arı Ürünleri” ve  Prof. Dr. Cevat Nisbet’in “ Sağlıklı Arı Ürünlerinin Üretilmesi ve Sağlıklı Beslenmede Arı Ürünleri” başlıklı sunumları gerçekleştirmelerinin ardından konu ilgili katılımcılardan gelen soruları cevaplandırıldı.

Çalıştay, konuşmacılara teşekkür belgelerinin ve konuklara katılım belgelerinin takdim edilmesiyle birlikte sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.