Kastamonu Üniversitesi’nde “Filistin Arap ve İbrani Basınının Gözünden Türk Milli Mücadelesi” Konferansı
Kastamonu Üniversitesi’nde, Doç. Dr. Selim Tezcan’ın katıldığı “Filistin Arap ve İbrani Basınının Gözünden Türk Millî Mücadelesi” konferansı düzenlendi.
Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Sezai Karakoç Konferans Salonu’ndaki konferans 29 Ekim Cumhuriyet’in İlanı’nın 100. Yılı dolayısıyla saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı.
Ortadoğu Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği konferansın açılış konuşmasını yapan Merkez Müdürü Doç. Dr. Alaaddin Dolu, “Bugün konumuz özel olarak Filistin değil Millî Mücadele aslında fakat tersten bakış açısıyla bir Millî Mücadele…” ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Dolu, Ortadoğu Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin daha önce düzenlediği konferanslara katılan konuşmacılara sertifikalarını takdim etti.
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Tezcan ise bu çalışmanın Arapça ve İbranice beş gazetenin Türk Millî Mücadelesi’nde yaptıkları yorumlarına göre incelendiğini söyledi. Bu çalışmayı yapma nedeninin, “Arapça ve İbranice gazeteler Millî Mücadele’ye nasıl yaklaşıyorlardı ve benimsedikleri farklı tutumların ardında hangi nedenler vardı?” sorusunun olduğunu aktardı. İncelenen 3 Arapça gazetenin el-Karmil, Filistin ve Mir’atü’ş-Şark; İbranice gazeteler ise Do’ar Ha-Yom, Haaretz olarak belirten Doç. Dr. Tezcan, gazeteler hakkında bilgi verdi. Bu gazeteleri seçme sebebinin dönemin en yaygın gazeteleri olmasından kaynaklandığını söyleyen Doç. Dr. Tezcan,” Türkler ’in kazanmış olduğu zaferin ardından, Arap ve İbranice gazeteler memnuniyet ile karşıladı. Milii Mücadele’ye ve Mustafa Kemal Paşa’ya karşı tutumları olumlu yönde değişti.” dedi.
Konferans Doç. Dr. Selim Tezcan’a katıldığı için teşekkür edilerek ve sertifikası takdim edilerek sonlandı.
Haber/Fotoğraf: Deniz AYDEMİR-Mehmet Can TEKKANAT