‘’KADIN EMEĞİNİN DEĞERİ, MÜCADELENİN ÖNEMİ VE DAYANIŞMANIN GÜCÜ’’

Akademik danışmanlığını Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi Araş. Gör. Dr. Meryem Salar’ın yaptığı, İletişim ve Edebiyat Topluluğu tarafından ‘’Kadın Emeğinin Değeri, Mücadelenin Önemi ve Dayanışmanın Gücü’’ adlı etkinlik düzenlendi.

‘’KADIN EMEĞİNİN DEĞERİ, MÜCADELENİN ÖNEMİ VE DAYANIŞMANIN GÜCÜ’’
03.06.2024
263
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Kastamonu Barosu Av. Seda Çetin sunumuna ‘’Hür doğdum hür yaşarım’’ şarkısı ve alkışlar eşliğinde başladı.

GÖRÜNMEZ EV İÇİ EMEK

Gülnur Acar Savran’ın, ‘’Kendini tüketerek didinmenin çalışmak değil, sevgi ve şefkat olduğu tek yer evlerin içleri’’ sözünü katılımcılarla beraber yorumlayan Çetin, ‘’Kadınlar bu mesaiyi belki iş yerlerinde yapsa kadın CEO oranımız bu kadar düşük olmayabilirdi. Görünmez ev içi emek kavramı aile içinde kadınlar tarafından yapılan ve karşılığı ödenmeyen işlerin bütününü ifade ediyor. Bu görevin görülmemesinin nedeni ise ücretlendirilmiyor olması diyebiliriz’’ dedi.

Çetin, “İş paraya döndüğünde bir anda erkekler iş tekeline giriyor ne yazık ki. Ama evde en iyi terzi en iyi aşçı annedir ve bunu ücretsiz yapar. Bu ataerkil toplumların bize yarattığı algı ve maalesef medyada da bize bu şekilde bize lanse ediliyor’’ diye sözlerine devam etti.

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET

Av. Seda Çetin, ILO’nun (Uluslararası Çalışma Örgütü) 2018-2019 Küresel Ücret Raporu verilerine göre, kadınların erkeklere kıyasla ortalama yüzde 20 daha az kazandığını belirtti. Verilere dayalı açıklamasıyla kadınların istihdamda karşılaştığı ücret eşitsizliğine değinen Çetin, aynı mesai saatlerini yapmalarına rağmen kadınların erkeklere göre daha düşük ücretlerle çalıştığını vurguladı. Bu durumun, cinsiyet temelli ücret eşitsizliği sorununa dikkat çeken Çetin, kadınların iş gücüne katılımında ve istihdamında yaşadığı engellere dikkat çekti.

Avukat Çetin, kadınların artık bekarlık soyadını kullanabilmesi konusunu öğrencilerle tartışmak üzere bir soru yöneltti. Tartışma sırasında, Çetin, kadınların iş başvurularında karşılaştıkları zorluklara da değindi. “Araştırmalara göre, iş başvurusunda bulunan kadınlar, koşulların yüzde 100’ünü sağladıklarında başvururken; erkekler ise sadece yüzde 60’ını sağladıklarında başvuruyor. Çünkü biz kadınlar, ancak kusursuz ve mükemmel olduğumuzda bir yer edinebileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

Çetin, ayrıca kadınların zorluklarla mücadele ederken dayanışmayı ihmal ettiklerini ve bazen birbirlerine çelme taktıklarını belirtti. “Kadın kadının kurdu değil yurdu olmalıdır” diyen Çetin, kadınların birbirine destek olmasının önemini vurguladı.

ANIT SAYACI

Av. Seda Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Anıt sayacı Türkiye’de erkek şiddetiyle öldürülen kadınların dijital mezarlığı. 2022 yılında 398 kadın eşi, eski eşi, sevgilisi yahut tanımadığı bir erkek tarafından öldürüldü, 2023 yılında bu sayı 403’e yükseldi ve 2024 yılının henüz mayıs ayındayken 155 oldu. Bu kadınların hepsinin hayalleri, hayatları vardı ve erkek şiddeti yüzünden sona erdi. Bunun yükü bende çok fazla kadın hareketi kalanların gidenlere borcu olduğu bir mücadele oldu ve ben kendimi bu mücadelenin bir parçası olarak görüyorum. Siz de bugün buraya gelerek bu mücadelenin parçası olduğunuz için teşekkür ediyorum.’’

İletişim ve Edebiyat Topluluğu’nun akademik danışmanlığını yürüten Araş. Gör. Dr. Meryem Salar, “Şiddet olaylarını yaşamayacağımız günler diliyorum, kötü anılarımız olmamasını temenni ediyorum. Ben ve topluluğum size teşekkür etmek için fidan diktik.” diyerek Av. Seda Çetin’e belge takdim etti.

HABER/FOTOĞRAF: RÜMEYSA DERE-TUĞÇE KARAFAKIOĞLU

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.