Kastamonu Üniversitesi’nde Mezuniyet Heyecanı

Kastamonu Üniversitesi, Cumhuriyet’in 100. yılında mezunlarını görkemli bir törenle uğurladı.

Kastamonu Üniversitesi’nde Mezuniyet Heyecanı
05.06.2024
223
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi’nin 2023-2024 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni, Kastamonu Üniversitesi Kuzeykent Kampüsü Emil Baydil Spor Sahası’nda coşku ve gurur dolu anlarla gerçekleştirildi.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal’ın ev sahipliğinde düzenlenen törene, Kastamonu Valisi Meftun Dallı, Kastamonu AK Parti Milletvekilleri Fatma Serap Ekmekci ve Halil Uluay, Kastamonu İl Emniyet Müdürü Kayhan Ay, akademik ve idari personel ile öğrenciler ve aileleri katıldı.

Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı ve mezun olan öğrencilerin yürüyüş korteji sırasında öğrenciler tarafından “Filistin bu yıl mezun veremedi, dünya sınıfta kaldı” pankartı açıldı.

Kastamonu Üniversitesini birincilikle bitiren İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden Rüveyda Karaca, mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi. Konuşmasına Filistin halkının yaşadığı zulme dikkat çekerek başlayan Karaca, ardından 6 Şubat depremini anarak bu acıyı unutmadığını vurguladı. Özgür Filistin için tek yürek olduklarını belirten Karaca, konuşmasının devamında vefat eden anneannesini andı. Anneannesinin, ikinci üniversite eğitimine başlaması için kendisine cesaret verdiğini söyleyen Karaca, yaşanan tüm üzücü olaylara rağmen üretmekten ve çalışmaktan vazgeçmediğini ifade etti. Karaca, “İstikbal bizim, istiklal biziz” dedi. Tüm süreçlerde yanında olan bölüm hocalarına ve ailesine teşekkür eden Karaca, mezun olan tüm arkadaşlarının başarılarını kutladı. Konuşmasını tamamladıktan sonra ismini mezuniyet yaş kütüğüne çakan Karaca, törende duygusal anlar yaşattı.

2023-2024 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni’nde yaptığı konuşmasına, katılımcıları selamlayarak başlayan Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal,  Kastamonu Üniversitesi’nin kurulduğu 2006 yılından bu yana kaydettiği gelişmeleri vurguladı. Üniversitenin genç olmasına rağmen önemli başarılara imza attığını belirten Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, “Üniversitemizi eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, uluslararasılaşma, topluma hizmet ve kalite alanlarında her geçen gün geliştirmek için çalışıyoruz. Ulusal ve uluslararası düzeyde öncü ve örnek bir yükseköğretim kurumu olmayı başarmıştır ” dedi.

Konuşmasında Gazze’de yaşanan insanlık dramına değinen Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal,  “Maalesef Gazze bu yıl mezun veremedi. Çünkü bütün insanlık sınıfta kaldı. Gazze’de de üniversiteler vardı, ama artık o umut dolu yürekler atmıyor. Gazze Üniversitesi’nin duvarları şimdi enkaz altında ve o enkazın altında hocası ile talebesi, geçmiş ile gelecek,  babayla evlat birlikte yatıyor. Bir milletin hakkı, hukuku, namusu ve geleceği yok ediliyor,” ifadeleriyle modern dünyanın bu olaylara sessiz kaldığını belirtti ve bu durumu kınadı. Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal , “Zalimin yüzüne bir kez daha ‘zalim’ diyebilmek, ‘katil’ diye haykırmak için bir olalım. Susmak, zalimi onaylamak ve cesaretlendirmektir; bu, bizim ruhumuzun da ölmesi demektir. O halde ruhumuzun zerrelere adedince mazlumlar için Rabbimizin yardımının bir an önce gelmesi duası ederken zalimler için de defalarca ‘Yaşasın cehennem!’ diye haykırıyoruz.” dedi. Son olarak, mezun olan öğrencilere iyi dileklerde bulunan Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, “Aldığınız diplomalarda insanın kişiliği, bilgisi, görgüsü ve değerleri yazmıyor. Okulda birçok şey öğrendiniz fakat eğitim hayat boyu devam ediyor” diyerek öğrencilere hayat boyu öğrenmenin önemini hatırlattı.

Kastamonu AK Parti Milletvekili Fatma Serap Ekmekci, üniversite şehri olma hedefine ulaşmanın, mülki idare, yerel yönetim, üniversite, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin iş birliğiyle mümkün olduğunu belirtti. Ekmekci, öğrencilerin kaliteli bir şekilde ağırlanmasına verdikleri önemi vurguladı. Ekmekci, gençlere hitaben, “Her biriniz farklı fiziğe sahip olabilirsiniz, ancak kimyanız aynı. ‘Çanakkale Geçilmez’ dediğimizde de aynıydık, vatan ve istikbal mücadelesinde de aynı olacağız.” diyerek, gençleri cesaretlendirdi ve hedeflerine ulaşmak için kararlı olmalarını öğütledi. Atatürk’ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” sözünü hatırlatan Ekmekci, gençlere hayat boyu öğrenme ve öğrendiklerini toplum yararına kullanma çağrısı yaptı. Öğrenci ailelerine seslenen Ekmekci, deprem bölgesinden gelenlere geçmiş olsun dileklerini iletti ve onların acılarını paylaştı. Ailelere, evlatlarının korunması ve desteklenmesi konusundaki çabalarından dolayı teşekkür etti. Üniversite yöneticileri ve akademisyenlere de seslenen Ekmekci, Kastamonu’nun genç üniversitesinin dünya sıralamalarında yükselmesinin sevincini ve umudunu paylaştı. Üniversitenin daha da güçlenmesi için ellerinden gelen desteği vereceklerini belirtti. Ekmekci, mezuniyetlerini kutladığı öğrencilere her zaman destek olacağını ve Gazi Meclis’in de kapısının her zaman açık olduğunu belirterek konuşmasını sonlandırdı.

Öğrencilere başarı dileklerinde bulunan Kastamonu Valisi Meftun Dallı da, “Öğrencilerimizin, üniversitemizin Gazze’deki zulme gösterdiği duyarlılıktan dolayı ben de kendilerine şükranlarımı ifade ediyor, oradaki zulmün bir an önce sona ermesini, artık oradaki kadınların, çocukların herkesin bu zulümden kurtularak hayatın normale dönmesini bütün kalbimle Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum” dedi. Vali Dallı, üniversite ile şehir arasındaki bağın önemine değinerek, Kastamonu’nun bu üniversiteye kattığı değeri vurguladı ve gençlerin burada geçirdiği zamanı unutmamalarını temenni etti. Ayrıca, Kastamonu’nun tarihî İstiklal Yolu Milli Parkı’na dikkat çekerek, 11-12 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek etkinliğe gençleri davet etti. Bu etkinliğin, İstiklal Savaşı’nın yaşandığı dönemi anlamak için önemli olduğunu belirtti.

Protokol konuşmaların ardından üniversiteyi dereceyle bitiren öğrencilere başarı belgeleri ve hediyeler takdim edildi. Mezuniyet töreni, öğrencilerin keplerini havaya atmasıyla sona erdi.

Törenin ardından “Raksan Halk Dansları Topluluğu”, halkoyunları sergiledi. Düzenlenen mezuniyet gecesinde de Fehmi Kökgöz ile Can Kavalcı konser verdi.

HABER: TUĞÇE KARAFAKIOĞLU

FOTOĞRAF: ENES ÖZCAN

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.