“OMİK ÇAĞINDA BİYOİNFORMATİK” ADLI KONFERANS DÜZENLENDİ
Kastamonu Üniversitesi’nde Dr. Öğr. Üyesi İdil Yet’in konuşmacı olarak katıldığı “Biyoinformatik” hakkında konferans düzenlendi.
Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümü öncülüğünde, Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Cemil Meriç Konferans Salonu’nda “Omik Çağında Biyoinformatik” adlı konferans düzenlendi. Konferans açılışında Biyoloji bölümü öğrencisi Rümeysa Kuşakçı, Dr. Öğr. Üyesi İdil Yet’in akademik hayatını anlatan bir sunum yaptı. Başkent Üniversitesi İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri lisansını tamamlayan İdil Yet, ODTÜ’de Biyoinformatik Enstitüsü Sağlık ve Tıp bilişimi yüksek lisansını bitirdi. 2011-2016 yılları Genetik ve Moleküler Tıp alanında doktorasını yaptı. 2017 yılından beri Hacettepe Üniversitesi Biyoinformatik Anabilim Dalında kariyerine devam ediyor.
Konuşmasına “Kastamonu şehrini kendime çok yakın hissediyorum ” diyerek başlayan Dr. Öğr. Üyesi İdil Yet, veri hakkında bilgilendirme yaparak “İyi kararlar verebilmek için anlamlı verilerin olması lazım” dedi. Asıl problemin veriyi işlemek olduğunu söyleyen İdil Yet, “Veri hızlı toplanıyor ama nerede saklanacağı endişe ediliyor.” diyerek konuşmasına devam etti. Veriyi toplamadan ve işlemeden önce istatistik öğrenin öğrenilmesi gerektiğini vurgulayan Yet, “Tıp, sağlık, kimya ve fizik bilimlerinin birleşmesiyle oluşur.” dedi. Biyoinformatik bilmek için hesaplama ve istatistik öğrenilmesi gerektiğini, sadece biyoloji bilmenin yeterli olmadığını dile getiren Yet, “Biyoformatikçi olarak öncelikle öğrencilerimize python uygulaması öğretmeye çalışıyorum, Python ile birlikte makine öğrenmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı. Yüksek lisans ve doktora düzeyinde ders verdiğini söyleyen Yet, genel olarak öğrencilerin bu konuları öğrenmeye lisans sonrası başladığını söyledi. Verileri topladıktan sonra mutlaka analiz yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Basit modellerin daha başarılı olduğunu, karmaşık modellere ihtiyacın olmadığını, öğrenmeye basit algoritma şeklinde başlanabileceğinin altını çizen Yet, “Başka ülkeleri ve üniversiteleri görmek güzel ama lütfen Türkiye’de bilim yapalım” diyerek sözlerine devam etti.
Açık verinin nasıl olduğundan ve nasıl toplandığından bahseden Yet, Öğrencilerin yaptığı çeşitli projeleri de göz önünde bulundurarak örnekler verdi.
Soru – cevap şeklinde devam eden konferansta, Kastamonu Üniversitesi öğrencisi “Bu hayatta kendiniz veya bölümle ilgili isteğiniz var mı ?” sorusunu yöneltti. İdil Yet, “Türkiye’de bir veri tabanı oluşturulmasını ve kurulmasını istiyorum.” diyerek yanıtladı.
Konferans, çiçek takdiminin ardından sona erdi.
Haber/Fotoğraf: Ümit Kaya-Melih Durmuş