Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Kastamonu Üniversitesi’nde Panel ile Anıldı (İkinci Oturum)
Kastamonu Üniversitesi’nde “Ölümünün 50. Yılında Yakup Kadri Karaosmanoğlu Paneli” düzenlendi.
Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ve Kültür Sanat Uygulama ve Araştırma Topluluğu tarafından ‘’ Ölümünün 50. Yılında Yakup Kadri Karaosmanoğlu Paneli” gerçekleştirildi. Panelin ikinci oturumunda Prof. Dr. Fazıl Gökçek, Yakup Kadri Karaosmanoğlu‘nun “ Yaban”, Doç. Dr. Tuba Dalar “ Ankara ve Panorama” , Dr. Semra Yaman “ Bir Sürgün” , Doç. Dr. Harika Durgun “ Hep O Şarkı” romanlarından söz ettiler.
Prof. Dr. Fazıl Gökçek, Yakup Kadri Karaosmanoğlu hakkında “ Birinci Meşrutiyet’in başlangıcından 1950’li yıllara kadar Türkiye’nin tarihini kendi bakış açısıyla yazan, yorumlayan, eleştirerek anlatan kıymetli yazarlarımızdan biridir. Okumaktan her zaman keyif aldığım bir yazardır” dedi. Yaban romanının 1932 yılında yazıldığını ancak olayların 1920’li yıllarda geçtiğini ifade eden Prof. Dr. Gökçek Yaban’ın yazarın en çok okunan ve tartışılan romanı olduğundan söz etti.
Doç. Dr. Tuba Dalar, yazarın eserlerinden neden bir roman değil de iki romanı anlatmayı tercih ettiğini şöyle açıkladı: “Yakup Kadri’nin Abdülhamid döneminden başlayıp çok partili hayata geçiş sürecine kadar uzanan bir kronolojik eserler verdiğini görüyoruz fakat Cumhuriyet sonrası süreçte Ankara ve Panorama’yı daha iyi özümsemek için birbirinden ayırmamak gerektiği kanaatini oluşturuyorum.”
Doç. Dr. Dalar, ayrıca Ankara romanının ilk iki bölümünün Yakup Kadri’nin yaşadığı dönemlerde geçmiş olmasına rağmen üçüncü bölümünün gelecek hakkında ütopya olduğunu, bu yüzden romanın ütopik bir eser sayılacağı sözlerini de ekledi.
Dr. Semra Yaman “Bir Sürgün” romanındaki sosyal değişimi, karakterin düşünceleri üzerinden anlattı. Romanın 1937’de kitaplaştırılmasına rağmen Cumhuriyet kurulmadan önceki dönemde geçtiğini, anlatının 1902 ve 1907 yılları aralarında bir zaman dilimini kapsadığını söyledi. Dr. Yaman, “İlk kitaplarına bir öncü noktası oluşturmak amacıyla yazarın bu romanı kaleme aldığını görüyoruz” dedi Dr. Yaman, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun burada ki amacının sürecin başına gidip o güne kadar yaşanan sosyal değişimlerin ve yaşananların üzerinde bir kere daha düşünmek olduğunu dinleyicilere aktardı.
Hep O Şarkı romanı hakkında konuşan Doç. Dr. Harika Durgun, yazarın bu kitaba kadar olan kitaplarında, hep yaşadığı dönemleri anlatırken bu kitapta kendisinden önceki Abdülmecid dönemini anlattığını vurguladı. Ayrıca bunun son kitabı olmasına rağmen yaptığı yazışmalardan bu kitabı yazmak için çok önce karar verdiğinin anlaşıldığını da sözlerine ekledi.
Haber-Fotoğraf: Zehra Betül Kalaycı-Ayşe Avcı