“Ramazan’da Umut ve Kardeşlik İçin Birlikte Olalım!” Kastamonu İHH Kadın’dan Yardım Seferberliği
11 ayın sultanı Ramazan ayında da faaliyetlerine hız kesmeden devam edeceklerini belirten Kastamonu İHH Kadın Komisyon Başkanı Melahat Güler, yapılan yardımları ve atölye çalışmalarını Gazete Kampüs’e anlattı.

Kastamonu İHH Kadın Komisyon Başkanı Melahat Güler, yetimler için yapılan hizmet ve projeler, Ramazan’da yapılan yardımlar ve atölye çalışmalarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı. Ümmet bilincine sahip, adaletin ve iyiliğin hakim olması için çabalayan her gönüllü vatandaşın yapabileceği faaliyetlerin ve çalışmaların olduğunu ifade etti.
Güler, İHH Kastamonu Kadın Birimi olarak her yaştan ve meslek grubundan gönüllü hanımlarla çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. Güler, “Zaman ve emek harcamak isteyen herkese kapımız açık.” diyerek gönüllülük faaliyetlerine katılmak isteyen herkese davette bulunarak kadınların dayanışma içinde bir araya gelerek, toplumsal hizmetlerde önemli rol üstlendiklerini vurguladı.
Güler, çalışma alanlarını gönüllülük esasına göre inşa ettiklerini belirtti. Düzenli programları olduğunu ve daha düzenli bir yapı oluşturabilmek için kendi aralarında görev dağılımı yaptıklarını söyledi. Bu görev dağılımı arasında Başkan, Başkan Yardımcısı, Bölge Koordinatörleri, Sosyal Faaliyetler, Eğitim, Tanıtım ve Medya, Yetim ve Sekreterya gibi görevlerin bulunduğunu ifade etti.
‘’Nerede bi̇r yeti̇m varsa, bi̇z oradayız’’
İHH’nın, dünyanın 160 ülkesine yardım götüren bir kuruluş olduğuna dikkat çeken Melahat Güler, şu ifadeleri kullandı:
“Nerede bir yetim varsa, biz oradayız. Her yerde çalışmalarımız var. Birçok ülkede faaliyet gösteriyoruz. Nerede bir yetim, bir gariban, zor durumda olan bir insan varsa, biz oradayız. Afet durumlarında da, doğal afetlerde, savaşlarda, Gazze, Suriye, Filistin ve Afrika gibi bölgelere yardım gönderiyoruz. İHH Kadın Birimi, her durumda ilk koşan derneklerden biri oluyor.’’
‘’Kastamonu’da yaşayan yeti̇m anneleri̇ne ücretsi̇z psi̇kolog desteği̇’’
Yetim annelerinin, çocuklarına en doğru şekilde nasıl destek verebileceği konusunda eğitimlerin büyük önemi olduğunu belirten Güler, şu açıklamaları yaptı:
“Çocuklarımıza harçlıklar veriliyor, ihtiyaçları karşılanıyor, kırtasiye malzemeleri temin ediliyor. Ancak asıl önemli olan şey, annelerin psikolojileri ve eğitimleridir. Bu anneler, çocuklarıyla en yakın ilişkiyi kuran kişiler oldukları için, onların ruhsal ve zihinsel durumları doğrudan çocukların gelişimini etkiliyor. Anneler için de düzenli eğitim seminerleri yapıyoruz. Her hafta bir psikolog eşliğinde, seçilen özel konularla annelere yönelik eğitimler gerçekleştiriyoruz. Bu eğitimlerde, annelere çocuklarıyla daha sağlıklı ilişkiler kurma, onlara nasıl daha iyi destek verebileceği konusunda bilgiler veriliyor. Ayrıca, annelerin kendi psikolojik iyilik hallerini de göz önünde bulundurarak, onların duygusal ihtiyaçlarına yönelik rehberlik yapılıyor. Çünkü annelerin içsel sağlığı, çocukların ruhsal ve duygusal gelişimleriyle doğrudan bağlantılıdır. Özellikle annelerin, kendi travmalarını ve zorluklarını aşabilmeleri için psikologlar tarafından sunulan destek, büyük önem taşıyor. Bu süreç, hem annelerin kendilerini daha güçlü hissetmelerini sağlıyor, hem de çocuklarına daha nitelikli bir şekilde yardımcı olmalarını mümkün kılıyor. Bizler de anneleri yalnız bırakmamak adına, onlara hem psikolojik hem de eğitsel destek sunarak, her açıdan güçlü bir aile yapısının oluşmasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.”
Güler, bu eğitimlerin ve psikolojik desteklerin, çocukların daha sağlıklı bir ortamda büyümelerini sağlamak ve annelere kendilerini daha iyi hissederek, en iyi şekilde annelik yapabilmelerini desteklemek için önemli bir adım olduğunu vurguladı.
‘’Tencereni̇ Kap Da Gel projesi̇, kardeşli̇k halkası oluşuyor’’
Güler, iki yıldır Ramazan’da her akşam gönüllü hanımlar ile iftar yemeklerinin yapıldığını o yemekleri de “Tencereni Kap Da Gel” projesi kapsamında yetim ve ihtiyaç sahibi olan ailelere gittiğini belirtti. Güler, ‘’Bu sene de gönüllü hanımlarımız sayesinde Ramazan ayına güzel bir giriş yaptık. Gönüllü hanımlarımızın yaptığı yemeklerle birlikte yetim ve ihtiyaç sahibi ailelerimizle birlikte iftarımızı gerçekleştirdik. Bir kardeşlik halkası oluşuyor. Kadınlardan kadınlara ulaşan sıcacık yemeklerle’’ ifadelerini kullandı.
‘’Su Kuyusu Projesi’’
Güler, ”İnsan Hak Hürriyetleri ve İnsanı Yardım Derneği (İHH) Kastamonu başlatmış olduğu proje kapsamında Afrika’ya beş su kuyusu kazandırdı.” sözlerini ekledi.
Kastamonu İHH Kadın Birimi, gönüllülerin katkılarıyla, toplumda farkındalık yaratmaya ve yardım faaliyetlerini daha da genişletmeye devam ediyor. Güler,”İnsanlık için mücadele eden, hakkı savunan bireyler yetiştirmek ve bu doğrultuda kadınların bilgi ve yetkinliklerini artırmak, öncelikli amaçlarımızdandır” diye belirtti.
İHH Kadın Kolları olarak çeşitli atölyeler yaptıklarını belirten Güler, örnek olarak mutfak atölyesi kurduklarını, sarma, mantı, takı tasarımı gibi atölyeleri de olduğunu, gönüllü çalışanların da sosyal yaşamını olumlu etkilediğini aktardı. İnsanların Allah rızası için burada hizmet verdiklerini belirten Güler, iletişim kurarak çalışanların birbirleriyle de iyi ilişkiler kurduğuna değindi. Sattıkları ürünlerden gelen para ile ihtiyaç sahiplerine yine hizmet verdiklerini söyledi.
Güler, yardıma ihtiyaçları olan kişilerin daha çok genç hanımlar olduğuna değindi. Mağdur olan kişilerin eşlerinin genelde onları terk ettiği için, vefat ettiği ve cezaevine girdikleri için mağdur olduklarını belirtti.
Kastamonu’daki kadınlara teşekkür etmek istediğini belirten Melahat Güler, derneğinde yapılan çalışmalar ve faaliyetler için gönüllü olarak emek veren herkese teşekkürlerini sundu. Güler, “İyilik adına yapılan her işte, güzellik adına yapılan her şeyde kendilerini görmekteyim. Kendilerini önemsemelerini istiyorum çünkü çok önemliler. Yaptıkları hiçbir işi küçük görmesinler, çok büyük işler yapıyorlar. Bu bir çocuk büyütmek bile olabilir, çünkü geleceği inşa ediyorlar” dedi.
Peygamber Efendimiz’in kadınlara olan şefkatli yaklaşımına dikkat çeken Güler, “Peygamber Efendimiz, hanımına çok güzel davranmış, kızı geldiğinde ayağa kalkan bir Peygamberin ümmetiyiz. Hanımını deveye bindirirken dizine bastırırmış. Bizim dinimizde şefkat ve merhamet bu kadar yaygınken, kadınlar da bu şefkatin yeryüzündeki en güzel elçileridir” ifadelerini kullandı.
Kadınlara kendi değerlerinin farkına varmalarını söyleyen Güler, “Çok kıymetli ve özelsiniz. Çok güzel ve başarılı işler yapıyorsunuz. İyilik hareketinin her alanında yer almaya çalışan tüm kadınlara teşekkür ediyorum. Toplumun her alanında iyiliği ve güzel ahlakı yayan tüm kadınlara, genç kızlarımıza teşekkür ediyorum, iyi ki varlar” diyerek sözlerini tamamladı.
Melahat Güler’den 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı:
Güler, kadınların kendilerini daha da değerli hissetmeleri gerektiğini belirterek, “Her birinizin yaptığı iş çok önemli. Kadınlar, sevgi ve şefkatin elçileridir ve bu dünyada yaptığınız her iyilik, bir ışık gibi parlıyor. Kadınlar Günü’nüz kutlu olsun, iyi ki varsınız!” diyerek kadınlara olan teşekkür ve minnettarlığını dile getirdi.
Güler, sözlerini şöyle noktaladı. ‘’Kadınların sosyal hayatın içinde, özellikle iş hayatında, kişilikleri, gayretleri ve letâfetleriyle var olmalarını çok değerli buluyorum. Bu kadar kabalığın ve kadına karşı her türlü şiddetin olduğu dünyamızda yaptıkları her iş çok sanatlı geliyor bana. Hem iş kadını, hem eş, hem anne olmaya devam etmeleri ise istidat ve kabiliyetlerinin ne kadar gelişmiş olduğunun en bariz örneği. Velhasılı kelam, her ortamda niye orada olduğunu unutmayan, hedefine emin adımlarla ilerleyen, bu uğurda yorulan ve bu yorgunluktan bile keyif alan kadınlar bu toplumun mimarları…’’
Haber-Fotoğraf: Tuğçe Karafakıoğlu / Mustafa Şahin