“Dijitalleşme Çağında Türkiye ve Dünya: Haberleşme ve Siber Güvenlik” Konferansı

Kastamonu Üniversitesi’nde “Dijitalleşme Çağında Türkiye ve Dünya: Haberleşme ve Siber Güvenlik” konulu konferans düzenlendi.

“Dijitalleşme Çağında Türkiye ve Dünya: Haberleşme ve Siber Güvenlik” Konferansı
30.04.2025
37
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi Sezai Karakoç Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Asli Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Arslan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ömer Küçük ve Prof. Dr. Selahattin Kaymakcı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Programın konuşmacısı Prof. Dr. Hüseyin Arslan, çağımızın temel bileşenleri siber ve fiziksel dünya arasında gelgitler yapıldığını bu nedenle fizik ve siberin entegre edilmesinin önemli bir olay olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Arslan, şu şekilde konuştu: “Artık internet kavramı da değişti. Ne yaptık bilgisayarları birbirine bağladık daha sonra telefonları, mobil cihazları, taşınabilir cihazları internete bağladık. Bugünlerde kurguladığımız internet, nesnelerin internetiyle artık sadece elektronik cihazları değil her şeyi birbirine bağlıyoruz. Belki siz evinizde de görüyorsunuzdur. Buzdolabınız internetin bir parçası, çamaşır makineniz bir parçası, evinizde yetiştirdiğiniz bitki bir parçası, hayvan internetin bir parçası, kalbimiz yakın zamanda internetin bir parçası olacak, beynimiz yine yakın zamanda internetin bir parçası olacak ve ben bunun ilk örnekleri olacağım. Hafıza yavaş yavaş güçsüzleşmeye başladı. Yani beynimi internete bağlayabilsem internetteki bulutu hafıza olarak kullanabilsem beyinle birleştirebilsem hafızamı daha da güçlendirebilsem bu benim için çok büyük bir avantaj. Bugünlerde onu yapmaya çalışıyoruz. Sadece hafıza olarak değil aynı zamanda işlemci olarak da yani yaşlandıkça biliyorsunuz beyin fonksiyonları, matematiksel kabiliyetlerimiz, hesaplama kabiliyetlerimiz düşüyor. Eğer beyni internette de kullanabilirsek, bulutu da kullanabilirsek, oradaki bütün işlemcileri beynimize bağlayabilirsek daha akıllı bir beyin, daha zeki insanlar oluşturabiliriz. Bunun üzerinde çok ciddi çalışmalar var. Sadece bizim değil, bütün dünyanın var. Bunun çok ciddi avantajları var. Yani daha süper beyinler, daha sağlıklı beyinler, daha sağlıklı insanlar oluşturacak ama bunun dezavantajları da var. “

“Bugün yaşadığımız dünyada artık savaşlar topla tüfekle olmuyor, füzelerle de olmuyor bugünkü en kritik savaş siber güvenlik savaşı”

Prof. Dr. Arslan, “Şimdi yeni bir internet oluşturuyoruz çok ilginç bir internet, benim öğrencilerimin birçoğu bununla çalışıyor. Akıl oluşturan bir internet aslında, süper bir beyin oluşturmaya çalışıyoruz. İki tane beyni bir araya getirebilsek ya da bütün dünyanın beyinlerini bir araya getirebilsek daha farklı bir akıl oluşur çünkü nöron sayısı artıyor, iletişim sayısı artıyor ve bizim yapmaya çalıştığımız bütün dünyada oluşan bilgileri bir araya getirmek.” şeklinde konuştu.

“10 yıl sonra dünyamız çok farklı olacak, her şey dijitalleşecek sağlık, tarım, hayvancılık, eğitim değişecek”

Prof. Dr. Arslan, çağımızın veri çağı olduğunu ve bu veriyi kontrol edenin dünyayı kontrol edeceğini bugünkü savaşların temel sebebinin de veri savaşı olduğunu söyledi.

Cep telefonlarında kullanılan haberleşme uygulamalarının çok güvenli olmadığını ve bu uygulamaları kullanırken bilinçli olunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Arslan, kablosuz internet teknolojilerinin daha ileriye evrimleştiğini 5G ile beraber hayatın biraz değişeceğini ve 6G ile birlikte her şeyin allak bullak olacağını yeni bir dünya ile tanışılacağını iddia etti.

“Şu an farklı biz savaştayız ve bu savaş gizli bir savaş”

Prof. Dr. Arslan, “Kurtuluş Savaşında biz, ölümüne gitmişiz. Çanakkale’yi size anlatmışlardır. Anneler çocuklarını öpe öpe, seve seve cepheye göndermişler. Çocuklar sevine sevine, anneler, teyzeler gitmişler. Sırtlarında o cephanelikleri taşımışlar. O kadar kiloyu bunu insan gücü kaldıramaz denen şeyleri kaldırmışlar, yapmışlar. O azim, o aşk, o ruh neyse onu almışlar, yapılmayacak olanı yapmışlar. Çünkü ülke savaştaymış. Çünkü var olmakla yok olmak arasında bir şeymişiz şu anda da aynı durumdayız. Şu andaki savaş farklı bir savaş ama savaştayız. Gizli bir savaş. Bu savaşa gidecek, bu savaşta cephede görev alacak, neferler, askerler arıyoruz. Bu savaşın adı, bu savaşın cephesi artık bildiğimiz klasik cephe değil. Bu savaşın cephesi üniversite, ilim ve bilimdir.  Artık uyanıp silkelenmemiz lazım.” dedi.

Konferans katılımcılara soru-cevap şeklinde ilerledi.

Konferans sonunda Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal tarafından konuşmacı Prof. Dr. Arslan’a Teşekkür Belgesi takdimi yapıldı.

Haber: Kübranur Çiçek, Rümeysa Tanas

Fotoğraf: Rümeysa Tanas

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.