‘’Kendimin Farkında Mıyım?’’ Projesi Kapsamında ‘’Beslenmemizin Farkında Mıyız?’’ Söyleşisi

Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Sezai Karakoç Konferans Salonu’nda, “Kendimin Farkında Mıyım?” Projesi kapsamında “Beslenmemizin Farkında Mıyız?” başlıklı söyleşi düzenlendi.

‘’Kendimin Farkında Mıyım?’’ Projesi Kapsamında ‘’Beslenmemizin Farkında Mıyız?’’ Söyleşisi
02.05.2025
51
A+
A-

Etkinlik, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Dilber Usul’ün moderatörlüğünde yürütüldü. Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mücahit Muslu ise programa konuşmacı olarak katıldı.

Program, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Dr. Öğr. Üyesi Mücahit Muslu, kendini tanıtarak konuşmasına başladı. Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunu olduğunu belirten Muslu, çeşitli gıda firmalarında beslenme eğitimi projelerinde görev aldığını ve İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Beslenme Programı’nda uzmanlık ve doktora eğitimini tamamladığını ifade etti. Şu anda Kastamonu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde görev yaptığını ve aynı zamanda üniversitenin Sosyal Sorumluluk Projeleri Birimi’nde de yer aldığını belirtti.

Dr. Muslu, “Beslenme ve Diyetetik nedir?” sorusuna, toplumda “diyet” kelimesinin yalnızca zayıflama ile ilişkilendirildiğini, ancak bu algının yanlış olduğunu söyleyerek yanıt verdi. Beslenmenin sağlıklı yaşam rehberliği sunduğunu, diyetetik alanının ise hastalıkların tıbbi beslenme ile tedavisini kapsadığını belirtti. Kendisinin çocuk nadir hastalıkları üzerine tıbbi beslenme tedavisi alanında doktora yaptığını ve bu alanın psikolojik olarak en zorlu alanlardan biri olduğunu vurguladı uzmanlığını ve deneyimlerini paylaştı.

Çocuklarla Diyalogda Aileyi Tanımak Önemli

“Çocukların dilinden anlamak zor olmuyor mu?” sorusuna yanıt veren Dr. Muslu, 5 yaş altı çocuklarla doğrudan değil, önce onlarla vakit geçiren bireylerle iletişim kurduklarını söyledi. “Çocuk hasta ise önce ailesini dinlememiz gerekir. Anne baba olmak zorunda değil; çocuk evde kimle zaman geçiriyorsa, o kişiyle başlıyoruz. Çocukla güven bağı kurulduğunda o da kendini ifade etmeye başlıyor,” dedi. Psikolojik danışmanlık yapmadıklarını ancak ailenin kültürel, dini ve ekonomik yapısının mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.

“Sağlıklı Değil, Güvenli Gıda”

Gıdalar hakkında “sağlıklı” yerine “güvenli” kavramının kullanılmasının daha doğru olacağını ifade eden Dr. Muslu, güvenli beslenmeyi “Maksimum fayda, minimum zarar” şeklinde tanımladı. Hiçbir besinin mucize olmadığını, önemli olanın dozunda tüketim olduğunu belirtti.

Mevsimsel ve Çeşitli Beslenme Önemli

Beslenmede idealin sağlanması için temel kurallardan birinin mevsimsellik olduğunu vurgulayan Dr. Muslu, insan vücudunun doğayla uyumlu çalıştığını ve mevsiminde beslenmenin doğal olarak çeşitliliği de beraberinde getirdiğini ifade etti.

Gebelikte Beslenme, Kuşaktan Kuşağa Etkili

Gebelik döneminde annenin çeşitli beslenmesinin, bebeğin tamamlayıcı besinleri kabul etmesinde kolaylık sağladığını belirten Dr. Muslu, annenin tek tip beslenmesi durumunda ise bebeğin yeni tatlara alışmasının zorlaştığını söyledi. “Çocuğun beslenmesi, daha yumurta ve sperm aşamasındayken ebeveynlerin beslenmesiyle şekillenir. Bu da kuşaktan kuşağa aktarılan bir genetik mirastır” dedi.

Formül Süt, Yalnızca Gerektiğinde Kullanılmalı

“Bebek anneyi reddederse ne yapılmalı? Hazır mamalar obeziteye yol açar mı?” sorusuna yanıt veren Dr. Muslu, bebeklerin sebepsiz yere emzirmeyi bırakmayacağını belirtti. Annenin tedirginliğinin süt üretimini olumsuz etkileyebileceğini vurgulayarak, “Süt üretimi fizyolojik bir süreçtir; bebek ne kadar emer, o kadar süt üretilir,” dedi. Gerçekten süt verilemeyen durumlarda formül sütün en uygun seçenek olduğunu, ancak bu sütün miktarının kontrollü verilmesi gerektiğini ve aşırı tüketimin obeziteye yol açabileceğini ifade etti. “Emzirme ilk tercihtir. Bebek emiyorsa, ilk 6 ay su dahil başka hiçbir besine ihtiyaç duymaz,” diyerek sözlerini sürdürdü.

Obezite Kiloyla Değil, Yağ Dokusuyla İlgilidir

“Obezite nedir? Kilolu bir insanla obezite nasıl ayırt edilir?” sorusunu yanıtlayan Dr. Muslu, obezitenin sadece ağırlıkla ilgili değil, vücutta biriken fazla yağ dokusunun zarar vermesiyle ilgili olduğunu belirtti. “Sporcuların kilosu fazla olabilir ama bu kas kütlesinden kaynaklanır. Önemli olan, yağ oranıdır,” dedi. Obezitenin beden kitle indeksi (BKİ) ile ölçüldüğünü, bu değerin 25-30 arası kilolu, 30 ve üzeri ise obez olarak değerlendirildiğini aktardı. Çocukluk çağındaki obezitenin arttığına dikkat çekerek, okullarda kantin politikalarının ve besin seçeneklerinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Dr. Öğr. Üyesi Mücahit Muslu’ya plaket takdim edildikten sonra, çekilişle belirlenen öğrencilere kitap hediyesi verildi. Program, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

HABER/FOTOĞRAF: RÜMEYSA DERE

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.