Din Hizmetinde Tecrübeler Gençlere Aktarıldı

Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde düzenlenen programda, deneyimli din görevlileri meslek hayatını öğrencilerle paylaştı.

Din Hizmetinde Tecrübeler Gençlere Aktarıldı
25.12.2025
240
A+
A-

Geçerken Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen “Sahadan Seslen: Din Hizmetlerinde Tecrübe Paylaşımı” başlıklı program, Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde gerçekleştirildi. Programa, din hizmetleri alanında farklı görevlerde bulunan isimler katılarak mesleki tecrübelerini öğrencilerle paylaştı.

Programın moderatörlüğünü Kastamonu Diyanet Akademisi Müdürü Davut Küskü üstlenirken, konuşmacılar arasında Kastamonu İl Müftü Yardımcısı Kazım Atçı, Kastamonu Müftülüğü Uzman Vaizi ve Manevi Danışmanı Fatma Melek Karabulut ile Kastamonu Müftülüğü Uzman Vaizi İsa Karadere yer aldı.

Kastamonu İl Müftü Yardımcısı Kazım Atçı din hizmetlerinin toplumsal boyutuna vurgu yaptı. Atçı “Bizler her insana manevi olarak dokunuyoruz. Dokunmadığımız insanların bile cenazesine dokunuyoruz” sözleriyle din görevlilerinin toplumdaki kapsayıcı rolünü ifade etti. Kastamonu’nun cami sayısı bakımından sıkça gündeme geldiğini hatırlatan Atçı, bu durumun yalnızca sayısal verilerle değerlendirilmemesi gerektiğini belirtti. Din hizmetlerinin çok yönlü bir alan olduğunu vurgulayan Atçı, “Bizler manevi bir orduyuz” ifadelerini kullandı.

Fatma Aliye KYK Yurdu Manevi Danışmanı Fatma Melek Karabulut, öğrencilere meslek hayatına dair samimi ve yol gösterici bir konuşma yaptı. Kendi öğrencilik yıllarına değinen Karabulut, atama belirsizliğinin o dönemlerde de var olduğunu belirterek, “Biz de sizin geçtiğiniz yollardan geçtik, sizin oturduğunuz sıralarda oturduk. Okuduğum dönemde de atama yoktu. Hatta bir hocam bana ‘Atanamazsanız entelektüel ev hanımı olursunuz’ demişti. Ancak atandım ve bugün mesleğine âşık bir hocayım.” ifadelerini kullandı.

Şu anda Fatma Aliye KYK Yurdu’nda manevi danışman olarak görev yaptığını belirten Karabulut, Kur’an Kursu öğreticiliği ve vaizlik süreçlerine ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Bu alanlarda görev almak isteyenlerin yazılı sınav ve mülakat süreçlerinden geçmesi gerektiğini vurgulayan Karabulut, Kur’an-ı Kerim okuyuşunun mesleğin temel unsurlarından biri olduğuna dikkat çekti. Vaizliğin çok yönlü ve hareketli bir meslek olduğunu belirten Karabulut; camiler, konferans salonları, cezaevleri, huzurevleri, çocuk ıslah evleri ve hastanelerin din hizmetlerinin yürütüldüğü başlıca alanlar olduğunu ifade etti.

Manevi danışmanlık görevine de değinen Karabulut, bu alanda genellikle altı aylık görevlendirmeler yapıldığını ve talep doğrultusunda sürecin uzatılabildiğini söyledi. Manevi danışmanların KYK yurtlarında günlük beş saat görev yaptığını aktaran Karabulut, bu mesleğin özünü “yol arkadaşlığı” kavramıyla tanımladı. Konuşmasında cezaevinde yaşadığı bir anıyı da paylaşan Karabulut, din hizmetlerinin insan hayatına doğrudan temas eden yönüne dikkat çekti.

Program, öğrencilerin sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi. Etkinlik, din hizmetleri alanında kariyer planlayan öğrenciler için önemli bir rehber niteliği taşıdı.

Haber/Fotoğraf: Hilal Kara- Begüm Nur Sucu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.