ÜNİVERSİTEMİZDE AĞAÇ BAYRAMI KUTLAMASI
Üniversitemizde 11 Kasım’da ‘Geleceğe Nefes, Dünya’ya Nefes’ sloganıyla düzenlenen Ağaç Bayramı kapsamında fidan dikilerek kutlama yapıldı.
‘Geleceğe Nefes, Dünya’ya Nefes’ sloganıyla 11 Kasım’da kutlanan Ağaç Bayramı kapsamında, Üniversitemizde, Kastamonu Valisi Avni Çakır, Kastamonu Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Kapağan, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ve Kastamonu Orman Müdürü Fahri Sönmezoğlu’nun katılımıyla etkinlik düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte ilk konuşmayı Fahri Sönmezoğlu yaptı.
“Geleceğe Nefes, Dünya’ya Nefes”
Sönmezoğlu, konuşmasında Ağaç Bayramı’nın geçmişine değinerek şunları söyledi; “Fatih Sultan Mehmet Han zamanında Haliç’te yapılan ağaçlandırma, medeniyetimizin ilk ağaçlandırması olarak bilinmektedir. Genç Türkiye devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk 1924 yılında Orman Yüksek Merkezi’nde kurdurduğu fidanlıkta 50.000 adet fidan yetiştirmiş. Ankara’da 1924 yılı itibari ile yeşillendirmenin ilk adımları atılmıştır. Ülkemizde 1924 yılından günümüze kadar yapılan ağaçlandırma çalışmalarında 9.219.267 hektar saha ağaçlandırılmıştır. Yapılan bu ağaçlandırma, sahip olduğumuz orman alanlarının %40’ına tekabül etmektedir. ”
Sahip olunan ormanların %22’sinin ağaçlandırma yoluyla elde edildiğine dikkati çeken Sönmezoğlu, dünyaya nefes olmak adına, tüm illerde valiliklerin koordinasyonluyla Milli Ağaçlandırma Günü kutlandığını ,söz konusu etkinlik kapsamında Kastamonu iline; Kızılcık, Alıç, Ahlat, Badem, Ceviz, Yabani Elma, Üvez, Defne, Hünnap gibi daha çok meyveli ve çiçekli türlerin dikildiğini belirterek; “ Kastamonu’da 2019 yılında 626.000 adet fidan toprakla buluşturulmuştur. 120.000 adet fidan halkımıza dağıtılmıştır. 2020 yılında 170.000 adet fidan dikilmiş, 70.000 adet ise halka dağıtılmıştır. 2021 Ekim ayı sonu itibariyle, 60.000 adet fidan dikimi gerçekleştirilmiştir. Bugün Kastamonu ilimizde 40.000 adet fidan toprakla buluşturulacaktır. Tören alanımızda 5 adet Mavi Ladin, 7 adet Batı Ladini, 12 adet Sedir, 600 adet Kızılcık ve 400 adet Yabani Elma fidanı dikilecektir. Yıl sonuna kadar Kastamonu kapsamında 752.000 adet fidan dikimi sayısına ulaşılacaktır” ifadeleri ile konuşmasını noktaladı.
“Daha yeşil bir Türkiye için”
Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, küresel iklim değişikliğinin tüm dünyada etkisini gösterdiğini ve Kastamonu’da da iklim değişikliğinden kaynaklı sel felaketlerinin yaşandığına değindi. Prof. Dr. Topal; “Çocuklarımıza daha sağlıklı bir dünya adına dikilen bu fidanlar geleceğe ve dünyaya hiç şüphesiz bir nefes olacak. Gelecek nesillerimize sağlıklı bir ortam bırakmak için sürdürülebilir bir çevre anlayışı içerisinde, toplumda farkındalık oluşturma faaliyetlerinin ormancılık ve tabiat turizmi sahasında ihtisaslaşan bir üniversite olarak devam edeceğiz. Bu vesile ile programın gerçekleşmesinde emeği geçen başta Kastamonu Orman Genel Müdürümüz Fahri Sönmezoğlu’na, tüm bölge müdürlüğü çalışanlarına, üniversite çalışanlarına ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum daha yeşil bir Türkiye’de çalışmak dileği ile ’’ şeklinde konuştu.
Programa katılan Avni Çakır, yaklaşık %30’unun ormanlarla kaplı olduğu ülkemizde yangınlar nedeniyle bu alanların azalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyerek; “Kastamonu ili orman yangınları konusunda sıkıntılı bir il. Bu kapsamda da bölge müdürümüzün koordinasyonunda tüm kurum ve kuruluşların desteğiyle ağaçlandırma çalışmalarımız büyük bir ciddiyetle devam ediyor. Bizim şuan ki sahip olduğumuz Dünya’da büyüklerimizden teslim aldığımız yeşil örtüyü olduğu gibi gelecek nesillerimize de inşallah ulaştıracağız. Bu yükümlülüğü bize teslim edenlerin sahip olduğu hassasiyetle, gelecek nesillere bizimde eksiltmeden teslim etmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından etkinlik, fidan dikimiyle sona erdi.