Gençlik Merkezlerinden Kültür ve Sanat Yarışmaları

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü gençler arasında bir dizi yarışma düzenliyor.

Gençlik Merkezlerinden Kültür ve Sanat Yarışmaları
09.01.2023
509
A+
A-

Gençlik ve Spor Bakanlığı 4 ayrı kategoride düzenlediği yarışmalar ile gençlerin aktif olarak sosyal etkinliklerde rol almasını hedefliyor.
Düzenlenen yarışmada ilk kategori “Ses Yarışması” alanında olacak. Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen yarışmaya 17 – 25 yaş arasında olan tüm lise ve üniversite öğrencileri başvurabilecek. Yarışmaya grup halinde katılım sağlanabilecekken grup adına sadece 1 kişi başvurabilecek. Yarışma grupları; solo geleneksel Türk müziği (Türk sanat, Türk halk, Türk tasavvuf musikisi), solo popüler müzik (Pop, Rock, Rap, Hiphop), 17-25 yaş özgün yorumlama (Türk halk, Türk sanat ve Anadolu Rock vb. türler) olmak üzere 3 ana kategoriden oluşuyor.
Geleneksel Türk müziği kategorisinde yarışmacı öğrencilerden; serbest ölçü ile gazel, kaside ve uzun hava gibi türlerinde Türk kültürünün bir parçası olan eserlerinden seçilmesi isteniyor. . Eserlerin hazırlanış süresi 6 dakika ile sınırlandırılıyor.
Solo popüler müzik kategorisinde yarışacak öğrencilerden; pop, rock, hiphop türlerinde eserlerini icra edilmesi istenen şartlar arasında yer alıyor. Aynı zamanda eserlerin tamamının Türkçe sergilenmesi bekleniyor. Eserler 6 dakika ile sınırlandırılıyor. Özgün yorumlama kategorisinde yarışma yer alacak olan öğrenciler ise; Türk halk ve Türk sanat müziği eserlerini modern/popüler kültür ürünü olan müzik enstrümanlarıyla sözlü olarak yorumlanırken öğrenciler diledikleri müzik enstrümanlarını kullanabiliyor. Yarışmaya gruplar en az 3 en fazla 6 kişi ile katılabiliyor. Eserlerin Türkçe olarak hazırlanması isteniyor. Müziksever gençleri alanda yarışmaya ekipleriyle başvuru yapmaları bekliyor.

Yarışmanın ikinci kategorisi “Bilgi Yarışması” alanına meraklı öğrencilerin katılımı için gerekli yarışma şartlarını sağlayan öğrencilerini bekliyor. Bu alana ilgisi olan 13 – 25 yaş aralığındaki öğrenciler başvurabiliyor. Başvurular 10 Ocak 2023 tarihine kadar devam ediyor. Yarışma 3 aşamada gerçekleşiyor; İl, Bölge ve Türkiye finali. Yarışmaya katılacak olan öğrenci grupları 3 kişiden oluşması isteniyor ancak bir takımda lise ve üniversitede okuyan gençlerin bir arada bulunması istenmiyor. 2022 yılında Türkiye birincisi olan takımlar/yarışmalar 2023 yapılacak olan yarışmaya katılmaları beklenmiyor.
Yarışma sırasında takımlara; genel kültür, görsel, işitsel sanatlar, coğrafya, anayasa, vatandaşlık, sayısal, mantık, tarih, spor kültürü, güncel konular, teknoloji ve uzay bilimleri konularından da sorular yarışmacı gruplara yöneltilmesi bekleniyor. Bu alan kapsamında yarışmacı öğrencilerini yerini alması bekleniyor.
Yarışmanın bir diğer kategorisi ise “Tiyatro” alanından ses getiriyor. Tiyatroya ilgili gençlerin bu alanda yarışmasına olanak sağlıyor.

Yarışmanın bir diğer kategorisi ise “Tiyatro” alanında 10 Ocak tarihine kadar 13-25 yaş arasındaki gençlerin ekipleriyle yaptıkları başvuruları kabul edilecek. Yarışmaya katılacak ekiplerin en az 3 kişi olması ve teknik ekipte (yönetmen, ses, ışık, makyöz, dekor görevlisi) yer alacak gençlerin 5 kişiden az olmaması gerekiyor.
Yarışma kategorilerinden Komedi/Dram türünde eserlerini sahneye taşıyacak olan gençler 3 aşamada (İl, Bölge ve Türkiye Finali) eserlerini gerçekleştirebilecekler. Yarışmada sahnelenecek eserlerin süresi en az 10, en fazla 18 dakika olması bekleniyor. Bu alanda yarışacak adayların eserleri 3 aşamada da aynı olması gerekiyor. Gençler yarışma komedi/dram türünde kendilerine ait tiyatro oyun senaryosu ile katılımları isteniyor. Eserlerin başka ekip/kişiye ait olması istenmiyor. Eserlerde; şiddet, korku ve olumsuz örnek oluşturabilecek davranışların bulunması istenen durumlar arasında yer almıyor. Reklam, alıntı gibi öğelerin izleyici tarafından algılanmaması istenen durumlar arasında yer alıyor. Eserler yazım aşamasında iken; yaşanmış olayların anlatılması gerekiyor ise öykülenerek ya da gerçek olaylardan esinlenerek orijinal bir eser yazılmalı, Menkıbe yazılacak ise kutsal kitaplar veya önemli mecralarda geçen menkıbeler hikayeleştirilerek sahnelenebiliyor. Komedi; kişilerin, olay ve adetlerin gülünç, eğlendirici, yönlerini göstermek amacıyla ders vermeyi ve hoşça vakit geçirtmeyi hedefleyen bir tiyatro oyun çeşidi olduğu biliniyor.


Sanat yarışmasının son kategorisi “Şiir Okuma” alanında gençlerin yeteneklerini sergilemesi bekleniyor.
Yarışma kapsamında 13-17 yaş aralığında bulunan gençlerin başvuruları kabul ediliyor. Kadın/erkek olmak üzere iki farklı kategoride gerçekleşecek olup 13-17 ve 18-25 yaş aralığında bulunan gençleri kapsıyor.
Yarışma İl, Bölge ve Türkiye finalinde eserleriyle sergilenecek başvuru son tarihi ise 10 Ocak.


Yarışmaya katılacak olan gençler, sadece bir kategoride tek bir eser ile katılabiliyor ve sadece bir il için başvuru kabul ediliyor. Bu alandaki yarışmaya öğrencilerin bireysel olarak katılmaları isteniyor. Yarışmada en yüksek puanı alan yarışmacı öğrenci bölge finalinde ilini temsil ediyor.
Okunacak eser süresi fon müziğinin çalması ile başlıyor ve bu süre 5 dakikayı geçmesi istenmiyor. Yarışmaya katılacak olan eserin Türkçe eser olması yarışma şartlarında yer alıyor.


Haber: Ece Sinan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.