Belgesel Fotoğrafçılığın Ustası Sadık Üçok Kastamonu Üniversitesi’nde

Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde, ÜNİDES tarafından desteklenen “Uzmanından İlham Al” Projesi’nin ikinci gününde belgesel fotoğrafçı Sadık Üçok genç iletişimcilerle buluştu.

Belgesel Fotoğrafçılığın Ustası Sadık Üçok Kastamonu Üniversitesi’nde
21.03.2025
164
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde, akademik danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi İsmail Karakulle’nin yaptığı Kariyer ve Etkinlik Topluluğu tarafından yürütülen ve ÜNİDES tarafından desteklenen “Uzmanından İlham Al” Projesi’nin ikinci konuğu fotoğrafçı Sadık Üçok oldu.

Program, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başladı.

Sadık Üçok, konuşmasına “Ben kendimi sosyal hayat fotoğrafçısı olarak görüyorum” sözleriyle başladı. Çevresinde sokak fotoğrafçısı olarak sınıflandırılmasının yanlış olduğunu belirten Üçok, insanların yaşam içinde kurdukları düzeni, kültürü ve yaşamında bıraktıkları izleri fotoğrafladığını ifade etti. Mesleğine genç yaşta karikatüre merak salarak başladığını, karikatürist olmak için büyük çaba gösterdiğini ve sonunda Hürriyet Gazetesi’nin çıkardığı Çarşaf mizah dergisinden teklif alarak orada karikatürist olarak çalışmaya başladığını anlattı.

Kariyerine karikatürist olarak devam ederken fotoğraf çekmeye de başlayan Üçok, 1985 yılını fotoğrafçılık açısından kendisi için bir başlangıç tarihi olarak gördüğünü belirterek fotoğrafın sahada karikatürün ise masada yapıldığını söyledi. İki alanı bir arada yürütmenin zor olduğundan bahsederek 2001 yılında mizah dergilerinde karikatür çizmeyi tamamen bıraktığını ve o tarihten itibaren hayatının tamamen fotoğrafçılık üzerine gittiğine değinen Üçok, fotoğrafçılık için gittiği ilk şehrin Kastamonu olduğunu da ekledi.

Üçok, fotoğrafın hayatına aksettiğini, fotoğrafsız hayat düşünemediğini ve mizah dergisinde çalışırken yapmadığı pek çok işi fotoğraf çekerek yapmaya başladığını ifade etti. Program, Üçok’un Genç Yüzler, Kucaklaşma, Safran Emekçileri ve Pavli Panayırı projelerinin gösterimiyle devam etti. Öğrenciler, bu projeler üzerine merak ettikleri soruları yöneltti.

Bütün fotoğraflarının neden siyah-beyaz olduğu sorusuna değinen Üçok, fotoğraf çekmeye ilk olarak siyah-beyaz ile başladığını, bu türde anlatmak istediklerini daha net ifade edebildiğini ve “İyi bir siyah-beyaz fotoğrafta aslında her renk mevcuttur.” sözleriyle düşüncelerini dile getirdi.

Öğrencilerden gelen sorulardan biri de gelecekte daha da gelişecek yapay zekânın fotoğrafçılığı nasıl etkileyeceğine yönelikti. Bu soruyu yanıtlayan Üçok, yapay zekâ ve fotoğrafın aynı cümlede kullanılmasının yanlış olduğunu belirterek, yapay zekânın yalnızca görseller üretebileceğini, ancak fotoğrafın yaşanmış bir anı yakaladığını ve yapay zekânın gerçek anlamda fotoğraf üretemeyeceğini vurguladı.

Fotoğraf çekim aşamalarına da değinen Üçok, öncelikle bir konu belirlenmesi gerektiğini ve bu konu üzerinden ilerlenmesi gerektiğini söyledi. Aynı zamanda, fotoğraf çekerken özgür olunması gerektiğinin altını çizdi.

Programın sonunda Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Ethem Erdinç tarafından Sadık Üçok’a plaket takdim edildi.

Haber:Gizem Aydın

Fotoğraf:Enes Özcan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.