Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi’nde Stres Yönetimi Eğitimi

Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Cemil Meriç Konferans Salonu’nda Dr. Öğretim Üyesi Mutluhan Ersoy tarafından “Stres Yönetimi” eğitimi verildi.

Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi’nde Stres Yönetimi Eğitimi
05.01.2023
460
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi Psikoloji Topluluğu’nun düzenlediği etkinlikte İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mutluhan Ersoy tarafından “Stres Yönetimi” eğitimi verildi. Dr. Ersoy, konuşmasına “Psikolojik iyi oluş denilince aklınızda canlanan şey nedir ?” sorusu ile başladı. “Bir yürüyüşü tamamlamak kendimizi tatmin etmemizi sağlar” sözü ile devam eden Ersoy, insanın yapması gereken ilk ödevin kendine neyin iyi geldiğini belirlemek olduğunu söyledi.

Uyku düzeni hakkında konuşan Dr. Ersoy, uyku düzenini sağladıktan sonra gün içinde yaşanan davranış bozukluğunun azaldığını ifade ederek uyku düzeni bozuk olan insanların daha agresif olduğunu belirtti. Kaliteli uyku için 8 saatlik bir uykunun yeterli olacağını söyleyen Dr. Ersoy, daha fazla uyumanın değil, kaliteli uyumanın önemli olduğunu vurguladı. Uykudan iki saat önce sıvı ve yemek tüketimini kesmenin uyku hijyeni için değerli olduğunu söyledi. 

Ders maratonu hakkında öğrencilerle konuşan Dr. Ersoy, öğrencilerin erken saatteki derslerden şikâyetçi olduklarını gözlemledi. Gün ışığı alınmadığı zaman hormonların salgılanmadığını ifade eden Mutluhan Ersoy, insanı mutlu eden şeyin gün ışığı olduğunu vurgulayarak gün ışığı almayan ülkelerin depresif bir duyguya sahip olduğunu belirtti.

 “Sosyal çevre olmadan yaşamamız mümkün değil, neden sosyal çevreye ihtiyaç duyarsınız?” sorusunu öğrencilere yönelten Ersoy, öğrencilerden “Yalnız olmamak için” cevabını aldı. Sosyal ilişkilerdeki sorumluluğun insanın kendisine ait olduğunu vurgulayarak sosyal ilişkilerdeki iletişimi zorlaştıran faktörlere değindi.

Stres Yönetimi 

Stresin sadece negatif değil, pozitif yönleri de olduğunun gözlemlendiğini, stres altında otomatik olarak “kortizol hormonu” ortaya çıktığını söyleyen Ersoy, bu hormonların kalp atışını hızlandırdığını ve kasları gerip nefes almayı zorlaştırdığını ifade etti. Dengeli bir yaşam kurmak için ilişkilere odaklanmak ve keyif alabilmeyi bilmek gerektiğini sözlerine ekledi.

Stresle baş edebilmek için herkesin kendine uygun yöntemi seçmesi gerektiğini söyleyen Ersoy, işlevsel olmayan yöntemlerden de bahsetti. Bu yöntemlerin ”alkol – sigara kullanmak ve kafein almak” olduğunu vurguladı. “Stresin kaynağını belirleyip, stresin günlüğünü oluşturabilirsiniz” diyerek öneride bulunan Ersoy, insanların “Kendine iyi gelecek ne yaptın? Nasıl tepkide bulundun ve nasıl hissettin?” gibi sorulara cevap vermesi gerektiğini söyledi. 

Stres yönetiminin dörtlüsünden de bahseden Dr. Mutluhan Ersoy, “Gereksiz stres yükünü azaltın, durumu değiştirip dönüştürün, stressörü değiştiremiyorsanız siz değişin ve değişmeyeceğiniz durumları kabullenin” dedi. Gevşeme ve nefes egzersizlerine değinen Ersoy, bu egzersizlerin ebeveyn gruplarına uygulandığı zaman uzun süre migren atağı geçirilmediğinin gözlemlendiğini söyledi.

Katılımcılarla beraber nefes alma ve germe egzersizleri yapan Ersoy, “Nefes aldıkça göbeğinizi içeri – dışarı veriyorsanız doğru, göğsünüz kalkıyorsa yanlış bir nefes alma-verme yöntemi” ifadelerini kullandı.

Eğitim gevşeme hareketleri yapılması ve fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Haber/ Fotoğraf: Ümit Kaya- Melih Durmuş

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.