“Bir Kulaç At Otizme Hayat Kat”

Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri, “Bir Kulaç At Otizme Hayat Kat” isimli sosyal sorumluluk projeleriyle otizmli bireylere keyifli anlar yaşattı.

“Bir Kulaç At Otizme Hayat Kat”
05.01.2023
462
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri, Dr. Öğr. Üyesi İlknur Kılınç yönetimindeki Sosyal Sorumluluk Kampanyaları dersi kapsamında Kastamonu Üniversitesi Ay Yıldız Spor ve Yaşam Merkezi ve Kastamonu Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği iş birliğinde ‘Bir Kulaç At Otizme Hayat Kat’ adlı sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdi. ‘Farklı Düşünenler Fark Yaratırlar’ sloganıyla düzenledikleri proje kapsamında 5 otizmli bireye eğitmenleri eşliğinde Ay Yıldız Spor ve Yaşam Merkezi yüzme havuzunda üç haftada bir kez, 40’ar dakikalık ders verildi. Özel bireylerin gelişimlerinde olumlu sonuçların görüldüğü eğitimde, çocuklar keyifli vakit geçirerek sosyal hayatlarında büyük aşamalar kaydetti. 

“Davranışları düzeldi”

Yüzme sayesinde kızı Ceyda’da yaşanan değişimleri anlatan Aysel Ünlü, “Ceyda evde uzun süre kaldığı zaman sıkılıyor ve krize giriyor. Kendinizi düşünün rutinden sıkıldığınız dönemler oluyor. Bu çocuklar bu durumu fazlasıyla yaşıyor. İletişim kuramıyorlar, dışarı çıkıp gelemiyorlar ve enerjilerini atamıyorlar daha sonra krize giriyorlar. Bazen Ceyda’yı gölete götürüyoruz, içine girmese bile taş atması ve su sesi ona iyi geliyor. Bu durum onun krize girmesini engelliyor. Yüzme dersinden sonra bu hafta Ceyda çok iyiydi öğretmeni de memnundu davranışlarından..” ifadelerini kullandı. Ceyda’nın evde geçirdiği krizleri atlatmasının zor olduğunu ve evdeki kardeşlerini de etkilediğini söyleyen anne Ünlü, yüzme sayesinde sakinleştiğini ve bu tip sorunlarla çok sık karşılaşmadıklarına dikkati çekti. 

Anne Ünlü sözlerini şöyle noktaladı: “Aslında Ceyda’nın iyi olması demek, annenin, babanın, kardeşlerin mutlu olması demek. Ben hep hocamıza söylüyorum, Ceyda’yı ne kadar iyi hale getirirsek sadece Ceyda’yı değil bizi de kurtaracaksınız”.

“Çocuklar öz güven kazanıyor” 

Proje kapsamında Kastamonu Üniversitesi Ay Yıldız Spor ve Yaşam Merkezi Yüzme Havuzu’nda 5 otizmli çocukla çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden yüzme antrenörü Osman Depişgen, “Eğitimiz üç hafta sürdü. Otizmli çocuklarımıza yüzmeyi sevdirdik. Çocuklar buraya severek geliyor ve burada sosyalleşiyor. Özel çocuklar her şeyi başarabilir. Yeter ki böyle fırsatlar verilebilsin” diye konuştu.

Ücretsiz olarak yüzme eğitimi verilen otizmli çocuklar, bu sayede hem sosyalleşti hem de öz güven kazandı. Eğitimin ilk başlarında suya girmeye çekinen otizmli çocuklar, daha sonra eğitimlerini mutluluğa kulaç atarak sürdürdü. 

Haber/ Fotoğraf: Gizem Azboy- Reyyan Özen

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.