Bolu ‘Gölsel’ Güzellikleriyle Görenleri Büyülüyor

Bolu, Batı Karadeniz’in gastronomisiyle bilinen bir şehri olmasının yanı sıra doğasıyla da şehirde yaşayanlara ve ziyaretçilere eşine az rastlanan bir görsel şölen sunuyor.

<strong>Bolu ‘Gölsel’ Güzellikleriyle Görenleri Büyülüyor</strong>
11.12.2024
107
A+
A-

Gölcük Tabiat Parkı, Bolu şehir merkezinin 13 kilometre güneyinde bulunuyor ve suni olarak yapılmış bir set gölü olma özelliği taşıyor. Yükseltisi yaklaşık 1217 metre olan gölün yüzeyi 4.5 hektar, çevresi ise yaklaşık 1300 metre olarak biliniyor. Gölcük Tabiat Parkı’nın çevresinde çam, göknar, kayın, gürgen ve karışık türde ağaçlar yer alıyor. Gölün hemen kenarında kartpostallara konu olacak türden, Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait bir “Devlet Konukevi” bulunuyor. 2011 yılında statü değişikliğine uğrayan Gölcük Tabiat Parkı, ziyaretçilerine Milli Parklar Kanunu’na göre hizmet vermeye devam ediyor.

Bolu’nun 35 kilometre güneybatısında yaklaşık 1350 metre yükseklikte, Abant Dağları üzerinde oluşmuş bir krater ve birikinti gölü olarak bilinen Abant Gölü, ziyaretçilerine eşsiz görüntüler sunuyor. Yüzeyi yaklaşık 125 hektar, derinliği ise 18 metre olarak biliniyor. Abant Gölü ve çevresinin bitki zenginliği, büyük bir açık hava rekreasyon potansiyeline sahip olduğundan dolayı yaklaşık 1196,5 hektarlık bölümü 9 Haziran 2022’de “Milli Park” olarak ilan edildi ve Türkiye’nin 48. milli parkı oldu. Abant Gölü’nün etrafında ise sarıçam, karaçam, kayın, meşe, kavak, dişbudak, gürgen, söğüt, ardıç ağaçları ve ormangülü, ılgın, fındık, muşmula, papazkülahı, alıç, çobanpüskülü, kuşburnu, eğrelti, böğürtlen, çilek, nane, ahududu, sarmaşık, ısırgan, atkuyruğu ve çayır otları gibi ağaç ve bitki türleri yer aldığı biliniyor.

Haber/Fotoğraf: Mert Can Başcan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.