Kastamonu Üniversitesi’nde ’İstiklal Marşı’nın Kabulünün 104.Yılı ve Mehmet Akif Ersoy’ Paneli

Kastamonu Üniversitesi ve Atatürk Araştırma Merkezi (ATAM) Başkanlığı iş birliğiyle, “İstiklal Marşı’nın Kabulünün 104. Yılı ve Mehmet Akif Ersoy” paneli, düzenlendi.

Kastamonu Üniversitesi’nde ’İstiklal Marşı’nın Kabulünün 104.Yılı ve Mehmet Akif Ersoy’ Paneli
10.04.2025
56
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Sezai Karakoç Konferans Salonu’nda gerçekleşen panele; Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Vali Yardımcısı Aydın Ergün, Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Mehmet Atalan, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kılınç, Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şerif Demir’in yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlik, Atatürk Araştırma Merkezi (ATAM) Tanıtım Filmi ve 12 Mart temalı kısa film gösterimiyle devam etti.

Panelin açılışında konuşan Kastamonu Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şerif Demir, 12 Mart’ın tarihî önemine ve Mehmet Akif Ersoy’un Türk milletinin bağımsızlık mücadelesindeki yerine vurgu yaptı. Prof. Dr. Demir, “Mart ayı bizim için farklı bir ay, bir yanda 12 Mart, diğer tarafta 18 Mart; bu milletin kahramanlıklarının ortaya çıktığı son derece önemli, değerli günler.” ifadelerini kullandı. Mehmet Akif Ersoy’un Kastamonu için taşıdığı özel önemi dile getirerek katılımcılara teşekkür etti.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, “Bu anlamlı günde hem İstiklal Marşı’mızın bize kazandırdığı değerleri bir kez daha hatırlamak hem de merhum Mehmet Akif’in fikir dünyasını ve bizlere bıraktığı derin mirası değerlendirmek için bir aradayız.” diyerek sözlerine başladı. Rektör Prof. Dr. Topal, İstiklal Marşı’nın yalnızca bir şiir değil, milletin tarih sahnesinden silinmeye çalışıldığı bir dönemde ortaya konan azmin, mücadelenin ve inancın dizelere yansıması olduğunu ifade etti. Mehmet Akif’in kaleme aldığı her bir dizenin vatan sevgisi, vatan uğruna yapılan fedakarlığın ve mücadele ruhunun bir tezahürü diyerek Akif’in vatan sevgisine değinen Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal “Korkma diye başlayan bu eşsiz eser, milletimizin hiçbir zaman esareti kabul etmeyeceğini, inancı ve azmi ile her türlü zorluğun üstesinden geleceğini tüm dünyaya açık bir şekilde tekrar gösterdi.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Moderatörlüğünü Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kılınç’ın üstlendiği panelde; Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı ve ATAM Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz “Mehmet Akif Ersoy’un Kastamonu Günleri”, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden ATAM Haberleşme Üyesi Prof. Dr. İsmet Türkmen “Mehmet Akif Ersoy ve 1. TBMM’deki Faaliyetleri” ve Millî Savunma Üniversitesi’nden ATAM Haberleşme Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Kalemli “İstiklal Marşı’nın Kabulü Süreci” başlıklı sunumlarıyla konuşmacı olarak yer aldı.

Panelin ilk konuşmasını yapan Doç. Dr. Ahmet Kılınç, Atatürk Araştırma Merkezi’nin 1983 yılında, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu çatısı altında Anayasa’nın 134. maddesi uyarınca kurulduğunu ve merkezin Atatürk, Millî Mücadele ve Türkiye Cumhuriyeti tarihine yönelik ulusal ve uluslararası çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Merkezin araştırma burslarıyla yüksek lisans ve doktora öğrencilerine destek sunduğunu ifade eden Doç. Dr. Kılınç, “Ersoy’un Nasrullah Camii’nde vermiş olduğu hutbe, Sebîlürreşâd dergisinde yayımlanmış ve cephelere, il idarelerine ve müftülüklere ulaştırılmıştır.” sözleriyle Ersoy’un Kastamonu için taşıdığı sembolik değeri vurguladı. “Bu önemli günü yeniden hatırlamak ve hatırlatmak üzere Kastamonu Üniversitesi ev sahipliğinde sizlerle birlikte olmaktan onur duyuyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Panelde ikinci konuşmayı yapan Prof. Dr. İsmet Türkmen, Mehmet Akif Ersoy’un zorluklarla dolu yaşamı, İstiklal Marşı’nı hangi şartlarda kaleme aldığı ve marşın tarihî bağlamı üzerine değerlendirmelerde bulundu. “Minnettar olduğumuz millet, saygı ile anmamız gereken millet iradesinin tecellisi Türkiye Büyük Millet Meclisi, zor şartlar altında kurulmuştur.” diyen Prof. Dr. Türkmen, Akif’in mücadele sürecindeki katkılarını detaylı şekilde aktardı.

Doç. Dr. Hüseyin Kalemli, “Bugün burada İstiklal Marşı’nın Kabulünün 104. Yılı vesilesiyle sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum, hepinizi saygıyla selamlıyorum.” diyerek konuşmasına başladı.

Millî marşların taşıdığı anlamı vurgulayan Doç. Dr. Kalemli, “Millî marşlar özellikle milletlerin ortak duygularını, düşüncelerini, ümitlerini ya da birlikte yaşama amaçlarını ortaya koyan bayrak, dil, din sevgilerini esas alan metinlerdir.” ifadelerini kullandı. Millî bir marş yazılmasına duyulan ihtiyacın geçmiş dönemlerden itibaren var olduğunu belirten Doç. Dr. Kalemli, Türk milletinin millî bir marşa sahip olmasının Türkiye Cumhuriyeti Devleti açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Doç. Dr. Hüseyin Kalemli, İstiklal Marşı’nın yazılma sürecine dair detaylı bilgiler aktararak bu sürecin Sevr Antlaşması’na kadar uzandığını ifade etti. Marşın, toplumun ve milletin ruhunu yansıtmak amacıyla kaleme alındığını ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edileceğini belirterek, bu dönemde yaşanan millî birlik ve beraberlik duygularının önemine dikkat çekti.

Panelin son konuşmacısı olan Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz, Mehmet Akif Ersoy’un Kastamonu’da geçirdiği 66 günlük süreci tarihî belgeler ışığında değerlendirdi. Prof. Dr. Yılmaz, 19 Ekim 1920’de Kastamonu’ya gelen Ersoy’un 24 Aralık 1920’ye kadar şehirde kaldığını, bu sürenin Ersoy’un en uzun süreli şehir ikametlerinden biri olduğunu belirtti. Nasrullah Camii vaazları, yayımlanan yazılar ve şiirler üzerinden değerlendirmeler yapan Prof. Dr. Yılmaz, bu süreçteki basılı kaynaklardan örnekler paylaşarak katılımcılara bilgi verdi.

Panel, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. Programın sonunda panelistlere katılım ve teşekkür belgeleri ile birlikte hediye takdiminde bulunuldu.

Haber-Fotoğraf: Nisa ÇİL

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.