”Kendimin Farkında Mıyım” Projesi’nin İkinci Oturumu Düzenlendi

“Kendimin Farkında Mıyım” Projesi’nin ikinci etkinliğinde Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Havva Kaçan’ın konuşmacı olarak katıldığı “Üniversite Eğitiminde Ruh Sağlığını Güçlendirme” söyleşisi gerçekleştirildi.

”Kendimin Farkında Mıyım” Projesi’nin İkinci Oturumu Düzenlendi
20.12.2024
668
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi’nde İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, İletişim Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Eğitim Fakültesi’nin ortak projesi olan ‘’Kendimin Farkında Mıyım’’ Projesi’nin ikinci oturumu gerçekleşti. Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Sezai Karakoç Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşi saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Söyleşinin moderatörlüğünü proje yürütücüsü, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Dilber Usul gerçekleştirdi.

Doç. Dr. Kaçan, konuşmasına bulundukları bu projenin herhangi bir teoriyi aşılamak veya ders işlemek amacı taşımadığını, bunun yerine bir arada olmak ve buluşmak için düzenlendiğini ifade etti. Özellikle üniversite öğrencilerinin yaşadığı ruhsal sorunlara çözüm bulmak adına bir hoca-öğrenci ilişkisinden ziyade danışan-rehber çerçevesinde destek olmayı hedeflediklerini belirtti.

Doç. Dr. Havva Kaçan, 1973 yılında Ankara’da doğduğunu ve tüm eğitim hayatını Ankara’da tamamladığını belirtti. Altı kardeşten oluşan ailede akademik hayata atılan tek kişi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kaçan, çalışarak mutlu olan biri olduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Kaçan, Prof. Dr. Aziz Sancar’ın “ Çoğu insan zekaya inanır, ben inanmıyorum. Bizi birbirimizden ayıran emektir. Ben çalışmaya inanıyorum.” sözlerine değinerek çalışmanın hiçbir zaman karşılıksız kalmayacağına ve çok çalışmanın inancında olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Havva Kaçan, Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu’ndan dördüncülükle mezun olduğunu söyledi. Mezuniyet sürecinde zorluklarla nasıl mücadele ettiğini anlattı. Doç. Dr. Kaçan, tatlı bir rekabetin yanı sıra arkadaşlığın önemini vurgulayarak doğru arkadaş olmanın, insanının ufkunu açması gerektiğini, onu yüceltmesi ve yükseltmesi gerektiğinin altını çizdi.

Doç. Dr. Havva Kaçan, Hacettepe Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptığı dönemde aynı zamanda Hacettepe Hastanesi Beyin Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesi’nde çalıştığını ifade etti. Bu yoğun tempoyu sürdürdüğü dönemin ardından, Hacettepe Üniversitesi’nden ayrılma kararı verdiğinde, mesleğine duyduğu bağlılık, sevgi ve akademik hayatı hiç düşünmemiş olması nedeniyle bir süre kararsızlık yaşadığını belirtti. Ancak, 23 Eylül 1998 tarihinde Kastamonu’dan gelen teklifi kabul ederek akademik kariyerine adım attığını vurguladı.

Önceliklerin zaman zaman değişebileceğine buna rağmen hedeflere yaklaşmak için her zaman çalışmanın gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Havva Kaçan, herkesin doçentliğin çok zor olduğu ve başarılamayacağı yöndeki görüşlerine rağmen, COVİD-19 döneminde aldığı kararla başladığı üç yıllık bir çalışma sonunda doçent unvanını kazandığını ifade etti. Başarılı insanların, aile hayatı ile akademik hayatlarını birlikte yürütebilen kişiler olduğunu belirten Doç. Dr. Kaçan, akademide kendisine doyumu veren şeyin başkanlık ve idare görevlerinden çok, saha projeleri ve öğrencilerle çalışmalar olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Kaçan, çalışmanın temel bir ihtiyaç olduğu ve çocukluktan edinilmesi gereken bir yetenek olarak değerlendirilmesi gerektiği ifade etti. Türkiye çapında, yetişkin bireylerde çalışma alışkanlıklarını aktaran bir eğitim eksikliğinin yer aldığını vurgulayan Doç. Dr. Kaçan, öğrencilerin çalışma motivasyonundaki eksikliklere ve bu durumun yarattığı algılara dikkat çekti. Doç. Dr. Kaçan, çalışmanın yemek yemek gibi bir arzu olduğunu söyleyerek, Türkiye genelinin önemli bir yetişkin eğitim eksikliğini içerdiğine dikkat çekti.

Öğrencilerin üniversitede gelecek ve bugün için kendilerine nasıl katkı sağlayacakları ve neler kazanmaları konusunu ele alan Doç. Dr. Havva Kaçan, özellikle bölümleri sevmeyen öğrencilerle ilgili önemli bir tavsiyede bulundu. Doç. Dr. Kaçan, ”Öğrenciler, üniversitenin ilk yıllarında bölümlerini sevmediklerini fark ederlerse ayrılmaktan ve değişimden korkmamalılar. Çünkü hayat, sevmediğiniz bir meslekle uzun bir yolculuğu sürdüremeyecek kadar değerli.” dedi.

Program öğrencilerin, karşılaştığı ruh sağlığı sorunları ve bu sorunlarla neden karşılaştıkları üzerine soru-cevap şeklinde ilerledi. Doç. Dr. Kaçan, öz motivasyonun nasıl bulunacağı, ruh sağlığını korumak için neler yapılabileceği, üniversiteye geçiş dönemi ve bu süreçteki ruhsal gerginlik ile bazı bireylerde bu gerilimin normalden uzun sürmesi, aşırı kaygı ve anksiyete, bağımlılıkla ilgili konular hakkında da konuştu. Doç. Dr. Kaçan, bu tür sorunlarla baş ederken arkadaşlar ve aile ile olan bağların gelişmesinin önemini, olumlu düşünmenin faydasını, Pollyanna yaklaşımının benimsenmesini, toplumsal tedaviye karşı yanlış algı ve sevgimizi dengede tutmanın sorunlarla baş etme gücünün nasıl artırabileceği hakkında konuştu.

Doç. Dr. Kaçan, stres ve kaygı ile başa çıkmak için eğitimin faydalı olabileceğini belirterek, program sonunda gün içinde yapılabilecek basit bir nefes egzersizini uygulamalı olarak öğrencilerle paylaştı.

Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Arş. Gör. Şevval Yeyit tarafından Doç. Dr. Havva Kaçan’a teşekkür belgesi takdim edildi.

Etkinlik, toplu fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.

Haber: Zehra Betül Kalaycı

Fotoğraf: Nisa Çil

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.