“Liseli Şefler Yarışıyor” Yarışmasının Şampiyonu Belli Oldu
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından düzenlenen “Liseli Şefler Yarışıyor” yarışmasının finali gerçekleşti.
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin ev sahipliği yaptığı Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleşen “Liseli Şefler Yarışıyor” yarışmasının finali yapıldı. Yarı finalde başarılı olan EKBAB, Hünerli Eller, Aruca ve Beyaz Ceketliler adlı takımlar şampiyonluk için kıyasıya mücadele etti.
Final menülerinin değerlendirmesini yapmak üzere oluşan jüride, Guinness Dünya Baklava Rekortmeni ve Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Birliği Asbaşkanı Şef Mahmut Dolmacı, Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Birliği Karadeniz Bölge Başkanı İbrahim Kesgin, Gurme Gazeteci ve Yazar Veysel Kavrayan, Kastamonu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İzbeli ve Park Dedeman Kastamonu Executive Şef Yalçın Oğuz görev aldı.
Jürinin değerlendirmesi sonucunda EKBAB takımı birinci, Beyaz Ceketliler takımı ikinci, Aruca takımı üçüncü ve Hünerli Eller takımı da dördüncü oldu.
Ödül törenine; Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu ve eşi, Kastamonu Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Ercan ve eşi, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Vali Yardımcısı V. Ahmet Coşkun, Kastamonu Valisi Avni Çakır’ın eşi Bahar Çakır, kamu kurumları ve kuruluşların temsilcileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Ödül töreninde konuşma yapan Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen, etkinliğin başarılı bir şekilde gerçekleşmesinde emeği geçen kurum ve kişilere teşekkür ederek gençlerin Türk mutfağına olan ilgisini artırmak amacıyla yarışmanın düzenlendiğini belirtti. Öğrencilerin bu süreçte heyecan yaşadığını, öğrendiğini ve ürettiğini vurgulayan Prof. Dr. Sökmen, “Bugün burada Türkiye’nin en uzun soluklu ve amatör gastronomi yarışması Liseli Şefler Yarışıyor’un ödül töreni için toplanmış bulunmaktayız. Çok yorgunuz ama bir o kadar da gururluyuz. Bu yarışmaya talep çok. Önümüzdeki sene devam etmek zorundayız… Reçetede bir şey eksik olsaydı sonuç çok iyi olmazdı, şefler iyi olmasaydı sonuç yine iyi olmazdı. Her şey çok iyiydi, çok güzel bir yemek ortaya çıktı.” diye konuştu.
Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, konuşmasında Kastamonu’nun demografik yapısı nedeniyle Türkiye’de gastronomide önde gelen illerden biri olması gerektiğini vurguladı. Kastamonu’nun her ilçesinde kendine özgü farklı lezzetlerin bulunduğunu belirten Vidinlioğlu, gençlerden binlerce yıllık geleneklerle süzülmüş yemeklerini sahiplenmelerini istedi.
Önümüzdeki dönemde en büyük problemin sağlıklı gıda ve su üzerine olacağını vurgulayarak sözlerine devam eden Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, “Pandemi döneminde sağlığın ne kadar kıymetli olduğunu öğrendik ve arkasında yaşadığımız felaketler oldu. Bozkurt’ta yaşadığımız sel felaketi arkasından 6 Şubat tarihinde yaşadığımız deprem felaketi… Dayanışma, birlik, beraberlik ruhunu hep birlikte yaşadık, ama bir şey öğrendik: Toprağın ne kadar kıymetli, suyun ne kadar aziz olduğunu. Yemekleri jürilerimiz değerlendirdi ama yemekleri yaparken kullandığımız malzemenin de kalitesine, organik olduğuna kesinlikle kanaat getirmemiz lazım; çünkü ne yazık ki sağlıksız bir toplum oluyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Kastamonu bu yarışmayı, Türkiye Kastamonu’yu konuşuyor”
Gazete Kampüs’e konuşan Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen, yarışmanın temel amacının Türk mutfağı konusunda farkındalık yaratmak olduğunu vurgulayarak, “2 yıldır Türk Mutfağı Haftası kutlanmakta. Biz de geçen yıl görkemli bir organizasyon yaptık ama bu yıl Türkiye’de yapılmayan farklı bir şey yapalım dedik onu da ilk Kastamonu gerçekleştirdi. Biz bu işin koordinatörlüğünü üstlendik ama çok paydaşımız vardı. Bu farkındalığı liselerde oluşturduğumuzu zannediyoruz.” dedi. Yarışmanın aşamalarından söz eden Prof. Dr. Sökmen, sözlerine şu şekilde devam etti: “Biz çocukların içindeki cevheri ortaya çıkardık. Bugün liselerimiz bunu konuşuyor. Bu yarışmada 38 lisemiz vardı muhtemelen önümüzdeki sene 50-60 lisenin altına düşmeyecektir. Ama bu tek bir kurumun altından kalkacağı iş değil, çok paydaşlı, çok emekli bir organizasyondu. Kastamonu bu yarışmayı, Türkiye Kastamonu’yu konuşuyor.”
Gazete Kampüs’e konuşan Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Birliği Asbaşkanı Şef Mahmut Dolmacı, Kastamonu’nun tarih ve kültür dolu bir şehir olduğunu belirterek “Kastamonu’da olmaktan çok mutluyum. Buradaki çocuklarımızı biraz önce gezdim, gerçekten herkes çok heyecanlı ve başarılı…” dedi.
Özellikle kız öğrencilerin sektöre kazandırılmasını istediklerini belirten Dolmacı, “İnşallah ileriki yıllarda büyük otel ve restoranlarda şef olarak görmeyi arzu ediyorum. Türkiye’deki gastronomi bölümleri ve meslek okullarımız iyi ki var. Meslek okulları bize çırak üstü personel yetiştiriyor, bizler de onları işleyip sektöre aşçı olarak kazandırıyoruz. Eğer çıtaları yüksekse, istedikleri yere gelmeleri için gayret gösterirlerse şef olabiliyorlar.” şeklinde konuştu.
“En büyük hedefim gençlere öncü olmak“
Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Birliği Karadeniz Bölge Başkanı İbrahim Kesgin, Gazete Kampüs’e verdiği röportajda, Türk Mutfağı Haftası kapsamında gerçekleştirilen etkinliğin şehre sinerji yaydığını ve Kastamonu’nun kültür ve gastronomi alanında zenginliğini vurguladı. Kesgin sözlerine şöyle devam etti: “Buradaki gençlerimizin aşçılık eğitimi alması çok gurur verici bir durum. Kastamonu’dan çok memnun kaldım ve halkın da ürünlerine ve üretimlerine yaklaşımları çok güzel. Kastamonu’nun gastronomi alanında çok güzel bir yere geleceğine inanıyorum ve bizim her daim Kastamonu’da bir ayağımız olacak, her zaman her türlü desteğe varız. En büyük hedefim de bu gençlere öncü olmak. 34 yılın birikimini aktarabilirsem benim için ne mutlu.”
Haber/Fotoğraf: Mübeyyen Kaçar / Mahmut Vural