Meddah Dr. Rugeş Demir’den Dev Gösteri

Kastamonu Üniversitesi Türk Halk Bilimi Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen “Meddah Gösterisi” Dr. Rugeş Demir ve ekibi tarafından gerçekleştirildi.

Meddah Dr. Rugeş Demir’den Dev Gösteri
23.05.2024
312
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonu’nda gerçekleşen gösteriye, Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz, Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürü Kerem Seven, Valilik İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Cengiz Ayata, Doç. Dr. Zeki Gürel, Doç. Dr. Gülten Küçükbasmacı ve öğrenciler katıldı.

Lisans eğitimini 2017 yılında, yüksek lisans eğitimini 2019 yılında ve doktora eğitimini 2023 yılında Kastamonu Üniversitesi’nde tamamlayan Meddah Dr. Rugeş Demir’in doktora tezi, “Mardin Masalları” üzerineydi.

Kastamonu Üniversitesi bünyesinde 2015 yılında açılan Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne bağlı olarak meddahlık serüvenine başlayan Dr. Rugeş Demir, ilk olarak “Hacivat ve Karagöz”de sahne aldı ve bir yıl sonra “Meddahlık” gösterileri yapmaya başladı. Sonrasında bağımsız olarak meddahlık gösterilerine devam eden Dr. Demir, son altı yılda sayısız gösteri gerçekleştirdi. “Akıl Verilir Mi?” hikayesini meddahlık geleneğine farklı bir boyut kazandırarak anlatan Dr. Rugeş Demir’in ekibi, 2023 yılında yedi kişi ile kuruldu. Ekip, 19 ili gezdiklerini, yüzlerce gösteri yaptıklarını ve bu gösterinin ekiplerinin 59. gösterisi olduğunu belirterek üyelerini tanıttı. Gösteri sırasında seyirciyle sürekli irtibat halinde olan Meddah Dr. Demir, sorduğu sorulara doğru cevap veren seyircilere kendi yazdığı kitapları hediye etti.

Gösterinin ardından konuşan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gülten Küçükbasmacı, Meddah Dr. Rugeş Demir ve ekibine davetlerini kabul ettikleri için teşekkür etti. Doç. Dr. Küçükbasmacı, “Burada olmak benim için çok gurur verici bir an. İlk mezunlarımızdan olan Dr. Rugeş Demir’in işini severek ve sorumluluk bilinciyle yaptığını, geleneksel meddahlığa yeni bir soluk kazandırdığını görmek beni çok mutlu etti. Belki bunun üzerine bir makale bile yazarım.” dedi.

Etkinlik, Meddah Dr. Rugeş Demir ve ekibine teşekkür belgelerinin verilmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Haber-Fotoğraf: Miray ÖZKAN

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.