“Müslümanların Bilime Katkıları ve Prof. Dr. Fuat Sezgin” Konferansı
Kastamonu Üniversitesi’nde “Müslümanların Bilime Katkıları ve Prof. Dr. Fuat Sezgin” adlı bir konferans düzenlendi.
Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Sezai Karakoç Konferans Salonu’nda, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karaman’ın konuşmacı olduğu “Müslümanların Bilime Katkıları ve Prof. Dr. Fuat Sezgin” konferansı düzenlendi. Konferansa, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Ali Cengiz Köseoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Atalan, Prof. Dr. Ömer Küçük ve Prof. Dr. Kasım Yenigün, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Prof. Dr. Hüseyin Karaman, konuşmasında Arapça, Almanca, Fransızca başta olmak üzere pek çok dili bilen Fuat Sezgin’in İslam bilim tarihi alanındaki çalışmalarını 92 yaşına kadar yoğun bir şekilde sürdürdüğünün altını çizdi. Prof. Dr. Karaman, İslam medeniyetinin bilime önemli katkılarını katkılarının olduğunu vurgulayarak Biruni, Harezmî, Ali Kuşçu, Farabi, İbn-i Rüşd, Uluğbey, Mimar Sinan, Hazarfen Ahmet Çelebi, Vecihi Hürkuş gibi alimlerin çabaları ile bilimin ilerlediğini dile getirdi. Prof. Dr. Karaman, Fuat Sezgin’in Avrupa medeniyetinin İslam medeniyetinin çocuğu olduğu ifadelerini katılımcılara aktardı.
Prof. Dr. Karaman, Sezgin’in İstanbul Üniversitesi’ne mühendislik eğitimi almak için geldiğini, Alman düşünür Hellmut Ritter’in İslam Bilim Tarihi konulu bir konferansından etkilenmesinin ardından bu kararından vazgeçip İslam Bilim Tarihi’ne yöneldiğini belirtti.
Bu konferans, Müslüman bilim adamlarının tarih boyunca bilime katkılarını anlamak ve Prof. Dr. Fuat Sezgin’in yaşam öyküsüyle bu mirası daha iyi değerlendirmek adına önemli bir platform sağladı.
Etkinlik, soru cevap bölümü ve Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal’ın Prof. Dr. Hüseyin Karaman’a hediye takdimiyle sona erdi.
Haber/Fotoğraf: Şuheda AYDIN Satınur KOÇ