Usta Foto Muhabirleri Tecrübelerini İletişim Fakültesi’nde Öğrencilerle Paylaştı

Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Fotoğraf ve Görsel Sanatlar Topluluğu tarafından “Objektiften Doğaya: Fotoğrafçılık ve Sürdürülebilirlik Deneyimi” etkinliği gerçekleştirildi.

Usta Foto Muhabirleri Tecrübelerini İletişim Fakültesi’nde Öğrencilerle Paylaştı
14.05.2025
70
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda, akademik danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi İlknur Kılınç’ın yaptığı Fotoğraf ve Görsel Sanatlar Topluluğu, ÜNİDES kapsamında “Objektiften Doğaya: Fotoğrafçılık ve Sürdürülebilirlik Deneyimi” adlı etkinlik düzenlendi.

Koordinatörlüğünü topluluk başkanı Enes Özcan’ın yaptığı “Objektiften Doğaya: Fotoğrafçılık ve Sürdürülebilirlik Deneyimi” başlıklı etkinlikte; Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkan Yardımcısı Derya Yetim, Agence France-Presse (AFP) foto muhabiri Adem Altan, Anadolu Ajansı foto muhabiri Muhammed Kurtar konuşmacı olarak katıldı ve deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.

Etkinlik, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başladı.

Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan, Anadolu Ajansı foto muhabiri Muhammed Kurtar konuşmasına Ankara’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir ile dolunay manzarasını görüntülediği fotoğraf karesini katılımcılara göstererek başladı. Ardından 7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü’ne özel hazırladığı , AJet pilotu Özge Atakan’ın bir gününü anlatan video haberini izletti. Kurtar, gazetecilik öğrencilerine özel haberlere daha çok ağırlık vermelerini tavsiye etti. Kurtar, “Muhabiri ön planda gösteren şey özel haberdir” dedi. Daha sonra Anadolu Ajansı’nda yaptığı özel haberlerden biri olan “Breakdancers” başlıklı haber karesini katılımcılara aktardı. Son olarak katılımcılara “Foto muhabirleri dikkatli, titiz ve sabırlı olmalıdır çünkü bir fotoğrafı çekmek için saatlerce beklediğimiz zamanlar da oluyor. Ayrıca ayrıntıları algılayabilmeli, detayları iyi görebilmelidir.” tavsiyelerinde bulundu ve konuşmasını sonlandırdı.

Foto muhabiri Derya Yetim, konuşmasına “Basın Fotoğrafçılığından Görsel Gazeteciliğe: Haber Fotoğraf İlişkisi” adlı sunumuyla başladı. Daha sonra ise Kevin Carter’ in 1994’de Pulitzer Ödülü’nü alan “Afrikalı Çocuk” fotoğraf karesini katılımcılara sundu. Yetim, sıcak bölgelerde görev aldığından bahsetti ve bu bölgedeki deneyimlerini şu sözlerle açıkladı: “Foto muhabirleri, zorlu şartlara rağmen tarihe tanıklık eder ve not düşerler.”

Afet bölgelerinde görev aldığını ve orada kendi objektifinden olan fotoğraflarını gösteren Yetim, “Fotoğraf, haberi tamamlayan bir unsurdur.” diye ekledi ve öğrencilere tavsiyelerde bulunarak konuşmasını sonlandırdı.

Son konuşmacı olan Foto Muhabiri Adem Altan, son yıllarda sosyal medyanın ve yurttaş gazeteciliğinin artması nedeni ile profesyonel foto muhabirlerinin azaldığı düşüncesine katılmadığını ve kamera ile çekilen fotoğrafın, telefon ile çekilen fotoğraf karesiyle bir olmadığını dile getirdi. Ardından 2023 yılında meydana gelen Kahramanmaraş depremi sırasında çektiği ve dünya çapında ikonik bir hal alan “Baba ve Enkaz Altındaki Kızı” fotoğrafını gösterdi. Altan, fotoğrafı çektiği esnadaki duygularını şu sözlerle aktardı: “Fotoğrafı çekerken çok üzüldüm fakat işimi yapmak zorundaydım.”

Etkinlik soru-cevap şeklinde ilerledi. Katılımcılar, öğrencilerden gelen “Bir çalışma ya da doğal afet bölgesinde çalışırken nasıl bir psikoloji içerisindesiniz ve olaylara tanık olup müdahale edememek zor olmuyor mu? ” , “Fotoğrafı çekerken etik kaygılar hissettiğiniz oluyor mu?” , “Sektöre nasıl gireceğiz ve girdiğimiz zaman bizleri neler bekliyor?” , “Sizi fotoğrafçılığa iten neydi, neden bu alana yöneldiniz?” gibi soruları yanıtladılar.

“Objektifinden Doğaya: Fotoğrafçılık ve Sürdürülebilirlik Deneyimi” programının sonunda, Fotoğraf ve Görsel Sanatlar Topluluğu’nun danışman hocası Dr. Öğr. Üyesi İlknur Kılınç konuşmacılara hediyesini takdim etti. Toplu fotoğraf çekiminin ardından program sonlandı.

Haber: Meryem Arıkan-İnci Bayrambey

Fotoğraf: Yasin Özdemir- Meryem Karakuş – Hüseyin Tekin

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.