“Yeşil Dönüşüm ve İnovatif Yaklaşımlar Ekseninde Orman Ürünleri Endüstrisi”
Kastamonu Üniversitesi’nde ”Yeşil Dönüşüm ve İnovatif Yaklaşımlar Ekseninde Orman Ürünleri Endüstrisi” paneli düzenlendi.
Kastamonu Üniversitesi’nde, orman ürünleri endüstrisinin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda dönüşüm süreci ve inovatif yaklaşımların sektöre etkilerinin tartışıldığı “Yeşil Dönüşüm ve İnovatif Yaklaşımlar Ekseninde Orman Ürünleri Endüstrisi” paneli gerçekleştirildi. Panel, akademisyenler, kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve öğrencilerden yoğun ilgi gördü.
Yeşil Dönüşüm ve İnovasyon: Zorunlu Bir Gereklilik
Panelin açılış konuşmasını Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal yaptı. Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, yeşil dönüşüm ve inovasyonun çevre sorunları karşısında artık zorunlu bir hale geldiğini belirterek “Orman ürünleri endüstrisinde yeşil dönüşüm ve inovatif yaklaşımlar, sadece çevresel etkileri azaltmakla kalmayıp, ekonomik ve toplumsal refahın sürdürülebilirliği açısından da kritik bir rol oynuyor” diye vurguladı. Üniversitenin ormancılık ve tabiat turizmi alanında ihtisaslaştığını ifade eden Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, AR-GE çalışmalarına ve sektörle iş birliklerine verdikleri önemin altını çizdi.
Panelin moderatörlüğünü, Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Ömer Küçük üstlenirken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü’nden Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Büşra Pınarbaşı, Türkiye Orman Ürünleri Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Başkanı Göksel Korkmaz gibi önemli isimler konuşmalarını yaptı.
Sektörün Geleceği: İnovasyon ve Sürdürülebilirlik
Panelde konuşmacılar, yeşil dönüşüm sürecinin sadece bir zorluk değil, aynı zamanda yeni fırsatlar sunduğuna dikkat çekti. Doğru stratejiler ve inovatif yaklaşımlar ile çevre dostu iş modellerinin yaygınlaştırılabileceği vurgulandı. Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği yaparak, sektörün sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşabileceği belirtildi.
Göksel Korkmaz, Türkiye’nin orman ürünleri sektörünün milli ekonomideki payının gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarılması gerektiğini belirterek, sektörün sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunacak şekilde dönüşmesi gerektiğine işaret etti. Korkmaz ayrıca, gençlerin bu dönüşüm sürecine aktif olarak katılmasının önemine değinerek, sektörde kariyer yapmak isteyenler için birçok iş fırsatının bulunduğunu ifade etti.
Mobilya Sektöründe Sürdürülebilirlik ve Eko-Tasarım
Panelde ayrıca, mobilya sektöründeki sürdürülebilirlik ve inovasyon kavramları da ele alındı. Türkiye’nin mobilya ihracatındaki başarısına dikkat çeken Mobilya Dernekleri Federasyonu yetkilisi, son yıllarda 4.6 milyar dolar ihracat rakamına ulaşıldığını ancak katma değerli üretimin yeterli seviyeye ulaşmadığını belirtti. Genç nesillerin bu alanda tasarım ve inovasyonla sektöre katkıda bulunabileceği vurgulandı.
Konuşmacılar, Avrupa Birliği’nin “Yeşil Mutabakat’ı kapsamında eko-tasarım ve döngüsel ekonominin önemine değinerek, Türkiye’nin bu gelişmeleri yakından takip etmesi gerektiğini ifade etti. Mobilya sektörünün sürdürülebilir malzeme kullanımına geçiş yapması ve atık yönetimi konusunda daha etkili adımlar atmasının gerekliliği tartışıldı.
Panelin sonunda, yeşil dönüşümün sektöre yeni fikirler doğuracağı ve sürdürülebilir bir kalkınma için gerekli zemin oluşturulacağı konusunda katılımcılar arasında ortak bir görüş birliği sağlandı. Panel, soru-cevap yapılarak teşekkür belgesi verilmesiyle sona erdi.
Haber: Miray Özkan
Fotoğraf: Nisa Çil