“Yıkım” Sergiyle Hayat Buldu
Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Resim Bölümü Arş. Gör. Dr. Sümeyra İlhan’ın eserleri ArtContact İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı’nda sergilendi.
ArtContact İstanbul, sanatçıların eserlerini sergilediği, fuarlar düzenlenen, müzeler, eğitim kuruluşları ve sanatsal malzeme üreten firmaların yer aldığı bir kurum olma özelliği taşıyor. Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen ArtContact İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı, 26-29 Mayıs tarihleri arasında Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu. Düzenlenen fuarda, 100’den fazla galeri, müze ve üniversite stant açtı. Binden fazla sanatçının katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, 4 bine yakın eser ziyaretçilere sunuldu. İstanbul başta olmak üzere, diğer illerden galeri ve sanatçıların da katıldığı fuarda Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Resim Bölümü Arş. Gör. Dr. Sümeyra İlhan’ın da eserleri yer aldı. İlhan’ın “Yıkım” kavramı kapsamında gerçekleştirdiği çağdaş sanat uygulamaları ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılandı.
Eserlerini Anlattı
Eserlerinin hikayelerini anlatan İlhan, “İmha-1” adlı eseri için şu ifadeleri kullandı: “Geleneksel resmin ve ona ait temsili araç gereç, yöntemlerin modernizmle birlikte yaşadığı dönüşüm sürecinin ele alınarak görselleştirildiği İmha-1 isimli çalışma, modernizmle birlikte resme dahil edilen hazır nesnelerin, avangard uygulamalarla birlikte sanatın merkezine yerleştiği ve sanatın anlatım dili olarak kabul edildiği sürece bir gönderme yapmaktadır. Tuval ve klasik çerçeve anlayışının, nesnenin sanata girmesiyle birlikte yaşadığı dönüşüm sürecine işaret etmektedir. Kavramsal sanatla birlikte, nesnenin üstünlüğüne yönelik görüşlerin ortaya çıkması ve nesneye kavramsal anlamlar yüklenerek anlatımın güçlendirilmesi ile geleneksel anlatı yöntemi olarak resim, tuval, boya ve ona ait yapılar bozulmuş, bu yapılar üzerinden yeni sanat anlayışları geliştirilmiştir.”
İmha-2 adlı eserini de anlatan İlhan, “Distopya isimli seriye ait resimlerin yıkıma uğratılması, farklı biçim ve nesnelerle ilişkilendirilerek yeniden kurgulanması ile oluşturulmuştur. Resimlerde değişen dünyanın getirdiği gelişmeler sonucunda doğaya yönelik tahribata bağlı olarak kaotik bir gelecek tablosunun bizleri beklediğine vurgu yapılmaktadır. Distopik bir geleceğe yönelik olası bir temsilin yer aldığı bu çalışmalar odun kömürü, kurşun ve klasik çerçeve ile ilişkilendirerek yeniden yorumlanmıştır” şeklinde konuştu.
Sümeyra İlhan Kimdir?
15 Mart 1988’ de doğdu. Bursalı olan Sümeyra İLHAN lisans öğrenimine 2010 yılında Uludağ Üniversitesi Resim-İş Öğretmenliği bölümünde başladı. Eğitim hayatına 2012 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde Resim Ana Sanat Dalı alanında yüksek lisans yaparak devam etti. Yüksek lisans tezini “Resim Sanatında Kompozisyon Kurgusu ve Tematik Kavram Olarak Doğanın İrdelenmesi” üzerine yazdı. Sanatta yeterlilik çalışmasını 2020’de, Ankara Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Ana Sanat Dalı bölümünde yaptı. Sanatta yeterlilik tezinde “Sanatsal Bir Eylem Biçimi Olarak Yıkım ve Yeniden Yapılandırma” konusunu ele aldı. Akademik kariyerine 2016’da Araştırma Görevlisi unvanı ile Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Resim Bölümü’nde başladı. Kastamonu Üniversitesi’nde kariyerine devam eden İlhan’ın Ulusal Kişisel Sanat ve Uluslararası Karma Sanat Etkinlikleri kategorilerinde birçok sanat eseri sergilendi.
Haber-Fotoğraf: Şuheda Aydın