Öğrencilerimiz TÜBİTAK’tan Destek Almaya Hak Kazandı

Öğrencilerimiz TÜBİTAK’tan Destek Almaya Hak Kazandı
09.03.2020
1.371
A+
A-

Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencileri Büşra Damla Akbudak ve Tuğba Dedeler ile Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencisi Fatmanur Örü; TÜBİTAK 2209-Üniversite Öğrenci Yurt içi/Yurt dışı Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazandılar.

Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Çetin danışmanlığında, Büşra Damla Akbudak tarafından hazırlanan; “Kent Merkezlerinde Yetiştirilen Yenilebilir Peyzaj Bitkilerinde Ağır Metal Birikimi” isimli proje ile sağlık açısından büyük bir risk taşıyan ağır metal birikimini tespit ederek, bu konuda yasal düzenlemelerin yapılması için gerekli mercilere bilgilendirme yapılmasını ve “yenilenebilir peyzaj” uygulamalarında risklerin belirlenmesi konusuna öncülük edilmesini amaçlanıyor.

Doç. Dr. Mehmet Çetin danışmanlığında Tuğba Dedeler tarafından hazırlanan “Atmosferdeki Ağır Metal Birikiminin İzlenmesinde Ağaç Yıllık Halkalarının Biyomonitor Olarak Kullanılabilirliği” isimli projede ise geçmişten günümüze ağır metal konsantrasyonlarının izlenmesi için ağaç yıllık halkalarının uygun bir yöntem olup olmadığı, Kastamonu’daki ağır metal kirliliğinin geçmişten günümüze nasıl değiştiği, hangi metallerin konsantrasyonlarında daha yüksek düzeyde artış olduğu belirlenecek ve bu metallerin olumsuz etkilerine karşı önlem alınması için yetkili makamlara bilgi verilmeye çalışılacaktır.

Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Müge HENDEK ERTOP danışmanlığında öğrencimiz Fatmanur Örü “Siyez Buğday Kepeğinden Spontan Fermentasyon ile Ekşi Maya Üretimi: Kullanım Optimizasyonu, Ekmek Kalite ve Biyoaktif Nitelikleri Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması” isimli projesiyle TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı. Projede, Siyez buğdayı işleyen değirmenlerde atık olarak çıkan ve besinsel değeri yüksek olan siyez buğday kepeğinin ekşi maya üretiminde kullanımı ile alternatif olarak değerlendirilmesi, katma değerli bir ürüne dönüştürülmesi ve ekmek üretiminde kullanımı hedeflenmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.