“Sanat Buluşmaları I” Etkinliği
Kastamonu Üniversitesi’nde “Sanat Buluşmaları I” etkinliğini düzenlendi.
Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi tarafından düzenlenen söyleşi Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Cemil Meriç Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Doğan Arslan ‘’Sanat Buluşmaları‘’ kapsamında düzenlenen etkinliğe konuk olarak katıldı. Prof. Dr. Doğan Arslan’ın yurtiçi ve yurtdışı etkinliklerde yer alan 55 afiş çalışmasından oluşan sergi de Güzel Sanatlar Galerisi’nde sanatseverlerle buluştu.
Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Erol Yıldır, Prof. Dr. Doğan Arslan’ı katılımcılara tanıttı. Prof. Erol Yıldır, şu ifadeleri kullandı: “Arslan, Kırşehir’in Mucur ilçesinde doğdu. Lisansını Gazi Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nde 1993’de mezun oldu. Aynı yıl Marmara Üniversitesi’nin Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nde mastera başladı. Bu okulda iki yıl eğitimden sonra kazandığı yurt dışı bursu ile New York’ta Pratt Institute’de İletişim Tasarım alanındaki mastırını 2000’de tamamladı. Doğan Arslan, daha sonra doktora için Londra’ya gitti. University of East London’da 2007 yılında sanat ve tasarım alanında doktora derecesini aldı. 2013 yılında Türkiye’ye dönme kararı alan Arslan, halen İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde İnteraktif Medya Bölüm Başkanlığı’nı yürütmektedir. Çalışmalarının merkezinde sanat ve interaktif tasarım başta olmak üzere, fotoğraf, illüstrasyon, çağdaş sanat ve karikatüre ilgisi olan Arslan, ulusal ve uluslararası 35’den fazla ödüle sahiptir. Çalışmaları birçok yerde yayımlanmış ve sergilenmiştir.’’
Prof. Dr. Doğan Arslan, tasarım alanında öğrencilerin duygu ve düşüncelerini aktarmaları ayrıca siyasi, politik ve toplumsal olaylarda kendini ifade etme becerisini kazanması üzerine çalıştıklarını söyledi. Prof. Dr. Arslan, yürüttükleri eğitimde öğrencilere birinci ve ikinci sınıflarda temel derslerin verildiğini üçüncü ve dördüncü sınıflarda ise öğrencilerin teorik bilgileri deneye dönüştürebildiğini ifade etti.
1.Dünya Savaşı’ndaki çalışmalarda hikayeleştirilmiş çalışmaların ön planda olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Arslan resimde tek bir odağın önemli olduğunu konuyu anlatma, resimlemenin esas alındığını söyledi. Prof. Dr. Arslan, ideolojik görsellerin hedef kitlelere iletildiğini ve ünlü ressam “Picasso”’nun savaşı ifade eden çalışmalarının var olduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Arslan, her şeyin yetenek ile sınırlı olmadığını, tutkulu olmanın işin özü olduğunu, yeteneksiz olup da tutkulu olan kişilerin de var olduğunu ifade etti. 1968 yılında Paris’te kendilerine Atelier Populaire adını veren tasarımcı ve sanatçı sınıfın Paris’te sokaklara binlerce afiş astıklarını belirten Prof. Dr. Arslan, Atelier Populaire grubunun afişlerinin; sanat tarihi, grafik tasarım, kültür ve siyaset tarihi bağlamında ele alındığını söyledi.
Söyleşi Prof. Dr. Arslan’a çiçek takdim edilmesinin ardından sona erdi.
Haber/Fotoğraf: Tuğçe KARAFAKIOĞLU-Mehmet Veysi AYDIN