Genç iletişimciler, Kastamonu yerel medyasıyla buluştu

Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Kastamonu yerel medyasının temsilcilerinin katıldığı Medya Buluşmaları düzenlendi.

Genç iletişimciler, Kastamonu yerel medyasıyla buluştu
25.10.2024
203
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından ”Medya Buluşmaları” etkinliği gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Çetin’in yaptığı “Medya Buluşmaları” etkinliği Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlendi. Etkinlikte, Kastamonu Gündem Medya’dan gazeteci Yılmaz Acar Davut, Taşköprü Postası Yazı İşleri Müdürü Ünal Topuksuzoğlu, Kastamonu Açıksöz Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ali Sağır , Anadolu Ajansı Kastamonu Temsilcisi Özgür Alantor, Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Yılmaz, İstiklal Gazetesi İmtiyaz Sahibi İrfan Salcı konuşmacı olarak yer aldı. Etkinliğe, Dekan Yardımcısı ve Radyo Televizyon Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ersoy Soydan, Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Güven, Doç. Dr. Can Ceylan başta olmak üzere akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


Prof. Dr. Muharrem Çetin, konuşmasında etkinliğin özellikle 1. sınıf öğrencileri için önemine ve öğrencilerin üniversite uygulama alanlarında aktif çalışmalarının faydasına değindi. Staj programının hem okul içinde hem okul dışında faaliyete geçirileceğini vurguladı. İletişim Fakültesi’nde akredite sürecinin yürütüldüğünü ve Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nün 2 sene önce akredite olduğunu aktaran Prof. Dr. Çetin, akreditenin yanı sıra mezun öğrencilerin Türkiye Yeterlilik Çerçevesi logosuyla diploma alacaklarını ve bu belgenin dünyanın her yerindeki üniversiteyle eş değer olduğunu söyledi. Prof. Dr. Çetin, Gazetecilik Bölümü için akredite çalışmalarının da devam ettiğini aktardı.


Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Yılmaz, yaklaşık 11 yıldır bu görevi sürdürdüğünü, aynı zamanda Kastamonu İstiklal Gazetesi Yazı İşleri Müdürü olduğunu belirtti. Kastamonu’nun 1870’li yıllardan itibaren gazetenin var olduğu ve yayımlandığı bir kent olunduğuna değindi. 152 yıldır kentte gazete çıktığını aktaran Yılmaz, Gazeteciler Cemiyeti hakkında öğrencileri bilgilendirdi. Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti’nin 1984 yılında kurulduğunu ve 126 kayıtlı üyeden 30’unun Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen basın kartı sahibi olduğunu dile getirdi. Öğrencileri cemiyet binalarında bulunan basın müzesine davet eden Yılmaz, küçük şehirde gazetecilik yapmanın zorluklarına da değindi.

Kastamonu İstiklal Gazetesi İmtiyaz Sahibi İrfan Salcı, yerel basının ve ulusal basının zorluklarından bahsetti. Zorlukların aşmak istenildiği zaman kolaylaştığını vurgulayan Salcı, her meslekte zorluk olduğunu, yaptıkları işin önemli ve büyük bir iş olduğunu belirtti. Salcı, kamuyu aydınlatmanın, insanları aydınlatmanın, onlara yön vermenin, objektif olabilmenin önemine vurgu yaptı. 2012 yılından beri bu meslekle uğraştığını söyleyen Salcı, sadece isteyerek başardığının altını çizdi.


Kastamonu Anadolu Ajansı Temsilcisi Özgür Alantor, birkaç yıl önce kendisinin öğrenci olduğunu belirterek gazeteciliğin kutsal bir meslek olduğunu, insanlara doğru ve objektif bilgiyi anlatmanın çok özel olduğunu vurguladı. Yollarının başında olan İletişim Fakültesi birinci sınıf öğrencilerine seslenen Alantor, önlerinde 4 yıllık çok uzun bir süre olduğunu ve bu süreyi çok iyi değerlendirebileceklerinin notunu düştü. Üniversitedeyken herhangi bir gazeteye ya da televizyona gidip bu işi öğrenmek adına pratik yapmadığını söyleyen Alantor, kendisi için en büyük hatanın bu olduğunu aktardı. Bu mesleği yapmak isteyen öğrencilere bir amaçları olması gerektiğine değinen Alantor, öğrencilerin insanlarla iletişim kurmaları ve bu mesleği öğrenmeyi hedeflemeleri gerektiğinden söz etti.


Kastamonu Açıksöz Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ali Sağır, meslek hayatının 24. yılında olduğunu aktardı. İletişim Fakültesi mezunu olmayı çok istediğini vurgulayan Sağır, “İlk günlerde 3 ay yapmam dedim 24 yıl oldu. Virüs gibi bırakamıyorsunuz, çok zevkli bir iş gazetecilik.” dedi. Açıksöz Gazetesi’nin sadece Kastamonu için değil Anadolu için de çok önemli bir yayın organı olduğuna değinen Sağır, Milli Mücadele’nin en başlarında kurulduğunu, sadece birkaç ay sonra milli mücadeleye desteğini açıkladığını anlattı. Sağır, ”Bir gazete düşünün ki Behçet Necatigiller, Rıfat Ilgazlar, Mehmet Akif Ersoylar bu gazetenin köşe yazarı. Hüsnü Açıksöz gibi vatanperverliğinden şüphe edilmeyecek birisi bu gazetenin sahibi.” ifadelerini kullandı. Hem gazeteden hem de gazetecilikten söz eden Sağır, Açıksöz Gazetesi’nin adeta bir okul, yol olduğunu köklü bir geçmişe sahip olduklarını ve öğrencilere kapılarının sonuna kadar açık olduğunu belirtti.

Kastamonu Taşköprü Postası İnternet Haber Sitesi Yazı İşleri Müdürü Ünal Topuksuzoğlu, yaklaşık 2 senedir bu görevi yaptığını anlattı. Önceden dijital pazarlama geçmişinin olduğunu söyleyen Topuksuzoğlu, sonrasında Taşköprü Postası internet haber sitesi olarak hem yazılı basımda hem internet sitesi olarak etkin olarak görevini sürdürmekte olduğunu belirtti. Küçük bir şehirde bu mesleği sürdürmenin zor olduğunu, insanların birbirini tanıdığı için tarafsız haber yapma ihtimalinin zorlaştığına değinen Topuksuzoğlu, bunun önüne geçmek için haber kaynaklarıyla aranızdaki bağı ve mesafeyi korumanın çok önemli olduğunu vurguladı. Topuksuzoğlu, sosyal medyanın kaynak olmasının bir yandan olumlu olduğunu bir yandan da yerel basının okunma oranlarının düşürdüğünün altını çizdi.


Kastamonu Gündem Medya Yazı İşleri Müdürü Yılmaz Acar Davut, ”Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olup şu anda dersini aldığım öğretmenlerimin önünde sizlerle bir aradayım. En güzel örneklerden birisi olacaktır zannediyorum size, bu üniversiteden mezun olup bu sektörde faaliyet gösteren birisi olarak karşınızda olmam.” dedi. Öğrencilerin öncelikli yapması gereken şeyin adım atmak olduğunu belirten Davut, öğrencilerin kendilerini geliştirmeleri gerektiğini ifade etti. Yılmaz Acar Davut ”Adım atarken görünür olmanız gerekiyor. Kampüs Radyo ya da Gazete Kampüs’te içerik üretiyorsunuz, sanmayın ki takip edilmiyorsunuz. Ben şu anda hangi haberi hangi arkadaş yaptı, burada tek tek sayabilecek durumdayım, çünkü takip ediliyorsunuz. ” diyerek fakültenin uygulama birimlerinin ses getirdiğini ifade etti.


İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Çetin de Kastamonu Üniversitesi Öğrenci Uygulama Gazetesi Gazete Kampüs’ün haberlerini yerel medyanın kullandığını ve pek çok haberlerinin yerel basında yer aldığını söyledi. Prof. Dr. Çetin, yerel medya temsilcilerinin Gazete Kampüs’ün haberlerini kullanırken kaynak göstermediklerini ifade ederek öğrencilerin ve Gazete Kampüs’ün ismiyle haberlerin yayınlanması gerektiğinin altını çizdi.

İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Çetin tarafından konuklara teşekkür belgesi takdim edildi.

Etkinlik soru-cevap bölümü ve toplu fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.


Haber : Nisa ÇİL / Tuğçe KARAFAKIOĞLU
Fotoğraf: Nisa ÇİL

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.