Kastamonu Üniversitesi’nde Geleceğin Öğretmenleri Atasını Andı

Kastamonu Üniversitesi Sosyal Eğitim Topluluğu, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 86. yıl dönümünde anma programı düzenledi.

Kastamonu Üniversitesi’nde Geleceğin Öğretmenleri Atasını Andı
12.11.2024
141
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Sosyal Eğitim Öğrenci Topluluğu, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 86. yıl dönümünde anma programı düzenledi.
“10 Kasım Atamızı Birlikte Anıyoruz” programı Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde gerçekleştirildi.
Programa, Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Ahmet Kaçar, Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Emine Karasu Avcı, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevda Özkaya Sofu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Programa akademisyenler ve öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Anma programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Programın açılış konuşmasını Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Emine Karasu Avcı yaptı. Doç. Dr. Avcı, “Bugün 10 Kasım, Türk milleti olarak bugünün anlamı çok farklı, bugün burada Kurucu Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 86. yıl dönümünü anmak için toplanmış bulunuyoruz. Türk milletinin en zor günlerini yaşadığı işgal döneminde milletine lider olan ve Türk İstiklal Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasında büyük emeği olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet, minnet ve özlemle anıyoruz.” dedi.

Doç. Dr. Avcı, Türkiye Cumhuriyeti’nin akademisyenleri ve öğretmenleri olarak Atatürk’ün çağdaş medeniyetler ulaşma hedefini bulmak için çalışmalarını ve bu ideali yeni nesillere aktarmada sorumluluk taşıdıklarını ifade etti. Doç. Dr. Avcı, Atatürk’ün öğrettiği değerlerin çok derin olduğunu, “Öğretmenler, yeni nesil sizlerin eseri olacaktır.” sözünü hatırlatarak Atatürk’ün bu ideallerini yaşatmak için cehaletle mücadele edeceklerini ve güçlü bir Türkiye için çok çalışmanın önemine değindi.

Programın devamında, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevda Özkaya Sofu ‘Karanlığın Üstüne Doğan Güneş’ adlı bir konuşma yaptı.

Doç. Dr. Sofu, ”Atatürk’ün büyük eseri, Cumhuriyeti emanet ettiği fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür gençliğin yetiştirilmesi bu kadrolar arasından çıkacaktır” diye vurguladı. Doç. Dr. Sofu, Atatürk’ün çok yönlü, ileri görüşlü kişiliğinin ve sanata olan ilgisinin, medeniyet ve bilim ışığında bir Cumhuriyeti kurmasına vesile olduğunu dile getirdi. Mustafa Kemal Atatürk’ün asırları aşan, milletin kalbinde yer ettiğini, dünyanın önünde saygıyla eğildiği büyük bir deha olduğunu söyledi. Doç. Dr. Sofu, tarihi şahsiyetler ve olayları anlamak için dönemin şartlarını bilmenin önemli olduğuna değinerek Mustafa Kemal Atatürk’ün çocukluk yılları, askeri hayatı ve Kurtuluş Savaşı’ndaki rolünü dinleyicilere aktardı.



Atatürk’ün aşama aşama bir kurtuluş planı olduğundan ve bu programdan asla taviz vermediğinden ve bu davranışın sebebinin milletine duyduğu büyük güven ve inkılapçılık olduğundan söz eden Doç. Dr. Sofu, Atatürk’ün Türkler için milli, bağımsız, demokratik ve medeni bir hayat hedeflediğini sözlerine ekledi.


“Her 10 Kasım O Şiir Yüreğimde Yankılanır”

Atatürk’ün hasta yatağında bile Türk milleti için çalıştığını söyleyen Doç. Dr. Sofu, “Bir 10 Kasım sabahı ben ilkokulumun bahçesinde daha 11 yaşımda iken Ümit Yaşar Oğuzcan’ın ‘Mustafa Kemal’i Düşünüyorum’ şiirini okumuştum ve her 10 Kasım o şiir yüreğimde tekrar aynı özlemle yankılanır.” sözleriyle konuşmasını bitirdi.

Programda Dr. Öğr. Üyesi Kadir Yücel Kaya’nın hazırladığı “Atatürk Konulu Sinevizyon Gösterisi” de katılımcılara izletildi.

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Ahmet Kaçar’ın Doç. Dr. Sevda Özkaya Sofu’ya teşekkür belgesi takdiminden sonra program sona erdi.


Haber: Ece Sinan, İrem Yiğit, Suphiye Çelik
Fotoğraf: Ece Sinan, Suphiye Çelik

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.