Ramazandan Sonra Vücut Sağlığımız İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Fatmanur Hümeyra Zengin, Gazete Kampüs’e anlattı.

Ramazandan Sonra Vücut Sağlığımız İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?
11.04.2025
46
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatmanur Hümeyra Zengin, “Ramazandan sonra ve bayram süreci içerisinde vücut sağlığımız için nelere dikkat etmeliyiz?” başlığı altında Gazete Kampüs’ün sorularını yanıtladı.

Ramazan sonrası beslenme düzenimize nasıl adapte olmalıyız?

Ramazanda biri gece olmak üzere iki öğün beslendiğimiz için beslenme düzenimiz, normal beslenme alışkanlığımızdan oldukça farklı bir yapıya sahip olur. Ramazandan sonraki süreçte ise tekrar üç öğün beslenme düzenine geçmemiz gerekir. Bu sebeple bir adaptasyon sürecine ihtiyaç duyarız.

Ramazandan sonraki dönemi genellikle bayramla birlikte geçirdiğimiz için üç öğüne geçmemiz gerekirken öğünlerimiz 7-8’e çıkabiliyor ve bu durum mide rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Bayram sürecinde tatlı ve karbonhidrat ağırlıklı yiyeceklere maruz kaldığımız için kendi öğünlerimizi protein ağırlıklı yapmamız gerekir. “Nasıl olsa gideceğimiz yerlerde ikramlık yerim” düşüncesinden uzak durup, üç öğünümüzü de atlamadan yemeyi öneriyoruz. Bundan sonraki süreçte yavaş yavaş iki öğünden üç öğüne geçip küçük ara öğünler eklememiz gerekmektedir.

Ramazan boyunca yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için neler yapmalıyız?

Ramazan boyunca öğün düzenimizin değişmesi ve fiziksel aktivitelerimizin azalması nedeniyle metabolizmamız yavaşlar. Ramazandan sonraki süreçte, özellikle bayramda aşırı kalori alımı olduğunda vücut adapte olmakta zorlanır. Metabolizmamızı hızlandırmak için üç öğün beslenme düzenine geçip fiziksel aktivitelerimizi artırmamız ve sıvı alımımızı çoğaltmamız yeterli olacaktır.

Uzun süreli açlık sonrası mide rahatsızlıklarını önlemek için nasıl bir beslenme programı uygulanmalı?

Ramazan sonrasında en sık görülen problemlerden biri mide ve bağırsak sistemiyle ilgili sorunlardır. Oruç sürecinde mide büyük ölçüde dinlenir ve eğer iftarda aşırıya kaçmadan hafif besleniyorsak rahatlar. Ancak Ramazandan sonra, özellikle bayramda bir anda aşırı besin tüketimine başlarsak mide rahatsızlıkları kaçınılmaz hale gelir. Bunu önlemek için düzenli, bitkisel ve protein ağırlıklı beslenmek önemlidir. Gideceğiniz yerlerde yiyeceğiniz şeylere dikkat edip sadece tadımlık olarak tüketirseniz midenize yüklenmemiş olur ve rahatsızlıklardan korunabilirsiniz.

Bayramda aşırı tatlı ve yiyecek tüketiminin vücuda zararları nelerdir?

Aşırı tatlı tüketimi, şeker metabolizmasının bozulmasına neden olur ve ilerleyen öğünlerde daha fazla tatlı isteği oluşmasına yol açar. Bunun yanı sıra akut mide problemleri, kilo artışı ve metabolizmanın yavaşlamasına da sebep olur.

Birden fazla karbonhidrat içeren gıdalar bir arada tüketilmemeli ya da kan şekerinin hızla yükselmemesi için bir bardak ayran içilmelidir.

Ramazan boyunca azalan su tüketimini dengelemek için nelere dikkat etmeliyiz? Günlük su tüketimini nasıl artırabiliriz?

Su tüketiminin Ramazan’da da azalmamasını öneriyoruz çünkü içtiğimiz su, böbrek fonksiyonlarımız için oldukça önemlidir. İftar ve sahur arasında belirli bir su tüketimi sağlanmalıdır. Ramazandan sonraki günlerde ise gün içinde belirli aralıklarla iki litreye yakın su içmek gerekmektedir.

Suyu bir anda tüketmek yerine aralıklı olarak içmek daha sağlıklıdır, çünkü vücudun işlevlerini yerine getirebilmesi için düzenli su alımı gereklidir. Su tüketimini çay ve kahve ile karşılamamak önemlidir, çünkü bu içecekler fazla tüketildiğinde su ihtiyacını azaltmakla kalmaz, aynı zamanda vücuttan sıvı atımına da neden olur.

Eğer su içmeyi sevmiyorsanız, içine salatalık, nane ve limon gibi aroma vericiler ekleyerek tüketimi artırabilirsiniz. Kişide tansiyon problemi yoksa maden suyu da su tüketimi ve mineral dengesi açısından faydalı olabilir. Günlük sıvı tüketiminin iki litrenin altına düşmemesi gerekir.

Röportaj/Fotoğraf : Emine Sağlık, İnci Bayrambey

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.