Kastamonu Üniversitesi’nde TÖMER Oryantasyonu: Uluslararası Öğrenciler Yeni Döneme Hazır

Kastamonu Üniversitesi’nde 2025-2026 TÖMER Oryantasyon Programı düzenlendi. Programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaymakcı ve Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Öztürk Akcaoğlu da katıldı. Etkinlikte, yeni dönemde öğrenim görecek yabancı uyruklu öğrencilere üniversite, şehir ve akademik süreçler hakkında bilgilendirme yapıldı.

<strong>Kastamonu Üniversitesi’nde TÖMER Oryantasyonu: Uluslararası Öğrenciler Yeni Döneme Hazır</strong>
22.10.2025
923
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen 2025-2026 Akademik Yılı TÖMER Oryantasyon Programı’nda, farklı ülkelerden gelen öğrenciler hem Türkiye’ye hem de üniversite yaşamına uyum süreci hakkında bilgilendirildi.

TÖMER Oryantasyon Programı, İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaymakcı, Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Öztürk Akcaoğlu ve TÖMER Müdürü Doç. Dr. Onur Hasdedeğlu, akademisyenler ve çok sayıda uluslararası öğrenci katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaymakcı, tüm katılımcıları selamlayarak öğrencilere “Hoş geldiniz” dedi. Farklı ülkelerden gelen öğrencilerin büyük bir özveriyle Kastamonu’ya ulaştığını vurgulayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaymakcı, “Yeni bir coğrafyaya, yeni bir üniversiteye, yeni insanlara kavuşmak için çok uzak yollardan geldiniz. Dileğimiz, burada istediğiniz şekilde bir eğitim-öğretim hayatı sürdürmeniz ve Kastamonu’dan ayrılırken güzel anılar biriktirmiş, geleceğe umutla bakan bireyler olarak mezun olmanızdır” ifadelerini kullandı.

Kastamonu Üniversitesi’nin uluslararası öğrencilere büyük önem verdiğini belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaymakcı, “Üniversitemizde şu anda 1689 yabancı uyruklu öğrenci öğrenim görüyor. Yaklaşık 27 bin öğrencimizin bulunduğu üniversitemiz için bu rakam, küçük ölçekli üniversiteler açısından oldukça dikkat çekici bir sayıdır” dedi.

Öğrencilerin TÖMER aracılığıyla hem Türkçeyi hem de Türkiye’yi yakından tanıma fırsatı bulacaklarını dile getiren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kaymakcı, “TÖMER’le birlikte Türkçeyi öğrenirken aynı zamanda Kastamonu’yu, kültürümüzü ve insanımızı da tanıyacaksınız. Hocalarımızın planladığı etkinliklerle çevreyi ve şehri yakından tanıma imkânı bulacaksınız. Bizler de bu süreçte sizlere destek olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda TÖMER yönetimine teşekkür eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaymakcı, programın hayırlara vesile olmasını dileyerek sözlerini tamamladı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaymakcı’nın açılış konuşmalarının ardından TÖMER Müdürü Doç. Dr. Onur Hasdedeğlu konuşmasını gerçekleştirdi. TÖMER Müdürü Doç. Dr. Onur Hasdedeğlu, yeni öğrencileri selamlayarak “Sizleri dilin ve kültürün kalbinin attığı merkezimizde görmekten büyük mutluluk ve heyecan duyuyoruz.” dedi.

Doç. Dr. Hasdedeoğlu, Türkiye’ye farklı ülkelerden gelen öğrencilerin yalnızca bir eğitim-öğretim yılına değil, aynı zamanda yeni bir kültüre adım attıklarını vurguladı ve “Bugün sizler için sadece bir eğitim yılı başlangıcı değil; Türkiye’nin zengin tarihine, kadim kültürüne ve en önemlisi güzel Türkçemize açılan bir kapının ilk adımıdır.” ifadelerini kullandı. Türkçe öğrenmenin yalnızca dilbilgisi kurallarını ezberlemek olmadığını belirten Doç. Dr. Hasdedeoğlu, “Türkçe öğrenmek Mevlânâ’nın, Yunus Emre’nin düşünce dünyasını anlamak, bir Türk kahvesinin kırk yıl hatrını bilmek, bir lokumun tadını hissetmek ve en önemlisi kendinizi bu dilde ifade edebilmektir.” dedi.

Konuşmasının sonunda öğrencileri sürecin her aşamasında destekleyeceklerinin altını çizen Doç. Dr. Onur Hasdedeoğlu, “TÖMER ailesi olarak bu yolculukta yanınızda olacağız. Türkçede buluşalım.” diye konuştu. Programda, Kastamonu Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) tarafından Türkiye’de eğitim alacak yabancı uyruklu öğrencilere üniversite, şehir ve akademik süreçler hakkında kapsamlı bilgiler sunuldu. Katılımcılara üniversitenin sosyal, kültürel ve akademik olanaklarının yanı sıra Türkiye’deki yaşam koşullarına ilişkin rehberlik sunumları da yapıldı.

Oryantasyon etkinliğine Kazakistan, Sudan, Endonezya, Yemen, Fas ve Afganistan gibi farklı ülkelerden gelen öğrenciler katıldı. Öğrenciler, hem birbirleriyle tanışma fırsatı buldu hem de Kastamonu Üniversitesi’nin sunduğu imkanları yakından tanıma şansı elde etti.

Öğrencilere akademik birimler, öğrenci hizmetleri ve sosyal aktiviteler hakkında ayrıntılı bilgiler verildi. Ayrıca, Türkiye’deki yaşamı kolaylaştırmak için rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin önemi vurgulandı. Bu tür programların uluslararası öğrencilerin kültürel adaptasyon süreçlerine katkı sağladığı ve öğrencilerin üniversite hayatına daha hızlı uyum sağlamalarına yardımcı olduğu ifade edildi.

Program kapsamında Türkiye’nin kültürel değerleri ve coğrafi zenginliklerinin tanıtıldığı stant yer aldı. Etkinlikte öğrencilere Türk lokumu ikram edildi.

Haber/ Fotoğraf: Tuğçe Karafakıoğlu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.