Kastamonu’nun Belleği: Kent Müzesi
Kastamonu Kent Müzesi, şehrin geçmişten günümüze tüm değerlerini geleceğe aktarmak ve kentlik bilincinin oluşmasını sağlamak için ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.
Kastamonu’da, Tarihi Kentler Birliği’nin tavsiye kararı doğrultusunda 2002 yılında kurulan Kent Müzesi, Hükümet Konağı’nın zemin katında ziyaretçilerini bekliyor.
4 ana bölümden oluşan Kent Müzesi’nin ilk bölümünde şehrin jeolojik yapısı ile ilgili eserler yer alıyor. Bu bölümde Kastamonu’da bulunan Mosasaurus Hoffmani su kertenkelesinin dijital ve grafik uygulaması, su canlısı fosilleri (Fauna) bulunuyor. İkinci bölümde ise kentin kültürü, ekonomisi ve beşeri unsurları ile anıtsal ve sivil mimarlık kültürüne yer veriliyor.
Müzenin üçüncü bölümü içerisinde kentin sosyal tarihinden bahsedilen eserleri bulundururken, son bölümde ise çocuklar ve öğrenciler için bir atölye olarak tasarlanan Kastamonu halk anlatıları, masallar, el sanatları uygulamalarına rastlamak mümkün.
Tüm bu zenginlikleri içinde bulunduran müzenin şehir için önemli bir değer olduğunu vurgulayan Kent Müzesi sorumlusu Arkelog Dr. Murat Karasalihoğlu, “Müzemizde Kastamonu’da bulunmuş olan 70 milyon yıllık Mosasaurus Hoffmanni mantolu türü su kertenkelesinin grafik uygulamaları ve fosil imitasyonu çok ilgi çekiyor. Onun dışında mimari ekranımız, konuşan portrelerimiz, koleksiyonumuzdaki halı ve piyano gibi eserler de çok dikkat çekiyor” ifadelerini kullandı.
Karasalihoğlu, “Özellikle Kastamonu Üniversitesi öğrencilerinin yıllarını geçireceği kenti biraz olsun tanıyabilmek için, ilk ziyaret noktalarının Kent Müzesi olması bizi çok memnun eder” dedi.
Kent Müzesi, hafta sonları da ziyaretçilere kapılarını açmasıyla birlikte birçok yerli ve yabancı turist tarafından sıkça ziyaret ediliyor.
Haber/Fotoğraf: Enes ÖZCAN-Yasin ÖZDEMİR