Bilgiyle Güçlenen Kadınlar: Akademik Kariyer, Bilim ve Mücadele Söyleşisi

Kastamonu Üniversitesi’nde Kadınlar Günü’ne özel Yazılım Geliştime Topluluğu, Bilgiyle Güçlenen Kadınlar: Akademik Kariyer, Bilim ve Mücadele söyleşisi düzenledi.

Bilgiyle Güçlenen Kadınlar: Akademik Kariyer, Bilim ve Mücadele Söyleşisi
25.03.2025
97
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi’nde Bilgiyle Güçlenen Kadınlar: Akademik Kariyer, Bilim ve Mücadele konulu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında söyleşi gerçekleştirildi.

Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Cemil Meriç Konferans Salonu’nda Kadınlar Günü’ne özel düzenlenen söyleşiye Prof. Dr. Fatma Mutlu Kukul Güven , Doç. Dr. Dilşad Özerkan, Dr. Öğr. Üyesi Fatma Yağmur Hazar Suncak ve  Öğr. Gör. Dr. Hacer Hancı konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Fatma Mutlu Kukul Güven, açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Güven, Cumhuriyet’in ilanından bu yana geçen süreci değerlendirerek, eğitim ve bilimde ilerlemenin önemine vurgu yaptı. Köyde yetiştiğini söyleyen Prof. Dr. Güven, anne ve babasının öğretmen olması sayesinde eğitim alabilmesi bazı avantajlara sahip olduğunu dile getirdi. Eğitimde özellikle kız çocuklarında sorunlarla karşılaşmanın zorluklarına dikkat çeken Prof. Dr. Güven, kadınların fırsatlarından uzak kalmanın sorgulanmasının değiştiğini ifade etti. Kadınların her zaman mücadele içinde olduğunu belirten Prof. Dr. Güven, bu durumun ele alınmasını ifade ederek konuşmasını tamamladı.

Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü mezunu olan Doç. Dr. Özerken, ailesi tarafından her zaman desteklendiğini ve umutsuzluğa kapılmamak gerektiğini vurguladı. Kendi alanında büyük zorluklarla mücadele ettiğini ifade eden Doç. Dr. Özerken, bu süreçte kendisini motive etmeye çalıştığını ve eşinin de ona bu konuda yardımcı olduğunu ifade etti.

Doç. Dr. Özerken, başarıdan vazgeçmekten vazgeçmeyi, önemli olanın bir plan yapmak ve ona sadık kalmak olduğunu söyledi. Çalışmanın kendisi için en büyük motivasyon kaynağı olduğu belirten Doç. Dr. Özerken, yönteme odaklanıldığında sorunlardan uzaklaşmanın dile getirildiği ifade ederek kadınların kendi yollarını çizmesini, herkesin bir gücü olması ve her zaman kendi ayakları üzerinde durmalarını vurgulayarak konuşmasını tamamladı.

Dr. Öğr. Üyesi Fatma Yağmur Hazar Suncak, Kadınlar Günü’nde düzenlenen konferansta, günün önemine dair değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasında kadınların temel hak özgürlüklerinin ve büyük mücadelelerle kazanıldığını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Suncak, bu nedenle Kadınlar Günü’nün özel bir anlam taşıdığını belirtti.

Toplumsal baskının kadınların üzerindeki etkisine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Suncak, kıyafet tercihleri ​​gibi konuların dahi tartışılabileceğini ifade etti. Ayrıca kadınların birçok meslekte yer alabilmesine rağmen, makine mühendisliği gibi ağır işlerin kendilerine uygun olmadığı tarafta algının hala devam ettiğine işaret etti.

Dr. Öğr. Gör. Hacer Hancı, konuşmasına bir propaganda afişi göstererek başladı. Afişte, mükemmel Alman kadının yaratıcısının ve kadının erkeğe hizmet etmesinin doğal fikrinin işlendiğini belirtti. Türkiye gibi bir ülkede ise kadınların seçmesi ve haklarını kullanarak eşit miktarda faydalanmalarını savundu.

Konuşmasına devam eden Dr. Öğr. Gör Hancı, 1908 yılında İngiltere’de kadınların oy hakkı başvurusu mevcut olduğunu, Avrupa’nın çok medeni olduğu düşünülse de bu konuda Türkiye’den geri kaldığını dile getirdi. Türkiye’de kadınların bir yandan desteklenirken diğer yandan engellendiğini vurgulayarak, şiddet olmadan şiddete nasıl karşı konulması gerektiğinin bilinmediğini belirtti.

Konuşmacılara teşekkür belgesi ve çiçek takdimi ardından program toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Haber-Fotoğraf : Evindar Erüz, Gökçen Şahin, İrem Aydoğan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.