Bir Lezzetin Yolculuğu: Kastamonu Tiridi
Kastamonu denildiğinde akla ilk gelen lezzetlerden birisi olan tirit yemeği geçmişten günümüze lezzetini değişmeden korumaya devam ediyor.
Kastamonu’nun eşsiz mutfağının önemli parçalarından biri olan tirit yemeği, hem yerli halkın hem de turistlerin sevdiği lezzetler arasında yer alıyor.
Kastamonu’nun tirit geleneğini 1953 yılından beri 3 kuşaktır babadan oğula aktarılan bu yemek kültürüne şimdiki temsilcisi Bülent Köse sahip çıkıyor. Tirit ustası Köse, yemeğin hazırlanışında kullanılan kel simit ve kuru kıyma gibi özel malzemelerle Kastamonu’ya özgü bir tat sunuyor.
Tirit, özellikle Kastamonu’nun yöresel mutfağını keşfetmek isteyenler için vazgeçilmez bir lezzet olarak ön plana çıkarken, bu geleneksel yemek, şehrin kültürel zenginliğini yansıtan önemli bir simge haline geliyor.
Simit tiridi yapımı için gereken malzemeler:
1 kişi için;
1,5 Kastamonu simidi (bayat)
2-3 çorba kepçesi kemik suyu
3 yemek kaşığı sarımsaklı yoğurt
3 yemek kaşığı baharatla (kimyon, karabiber, kekik) ve tuzla kavrulmuş kıyma
2 yemek kasığı eritilmiş tereyağı (dilerseniz 1 yemek kasığı salça ekleyebilirsiniz)
Kastamonu simit tiridi nasıl yapılır:
- Kıymayı kısık ateşte iyice kavurun.
- Simitleri küçük parçalar halinde bir tabağa doğrayın.
- Sıcak kemik suyunu bu simitlerin üzerine gezdirin.
- Simitler kemik suyunu çekerken sarımsakları ezip yoğurtla karıştırın.
- Simitlerin üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdirip kavrulmuş kıyma serpin.
- Son olarak tereyağını kızdırıp malzemelerin üzerine gezdirip sıcak servis edin.
Haber-Fotoğraf: Yasin Özdemir