“Cumhuriyetin Yüzüncü Yılı Seminerleri” Başladı

Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından ”Kelimelerin Ortaya Çıkışı ile İlgili Farklı Bir Görüş ” konulu seminer düzenlendi.

“Cumhuriyetin Yüzüncü Yılı Seminerleri” Başladı
07.11.2023
239
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi İnsan ve  Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü  Cumhuriyetin Yüzüncü Yılı Seminerleri kapsamında ”Kelimelerin Ortaya Çıkışı ile İlgili Farklı Bir Görüş” konulu bir etkinlik düzenledi. Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Sezai Karakoç Salonu’nda gerçekleşen seminerde Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Malik Bankır bir konuşma yaptı.

Seminere Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Aydın, Doç. Dr. Tuba Dalar, Doç. Dr. Zeki Güler, Doç. Dr. Kaan Yılmaz ve Arş. Gör. Dr. Ayşe Sandıkkaya Aşır ve öğrenciler katıldı. Seminer saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Dr. Bankır, konuşmasında edebiyat kelimesinin etimologlara göre ‘edep’ kelimesinden türediğini aktardı. Edep kelimesinin ‘sonsuz, yok olmayan’ anlamına geldiğini belirten Dr. Bankır, edep kelimesinin tersten okunuşunun ise sözlükte “başlamak, yeltenmek, başlangıç, önce ve ilk” anlamına gelen ‘bede’ olduğunu söyledi.

Felsefi görüşlerden söz eden Dr. Bankır, doğuştancı görüşü savunanlar, konuşma yeteneğinin insanda doğuştan var olduğunu kabul ettiğini, deneyimci görüşün ise dilin tecrübe ile edindiği görüşünü savunduğunu dile getirdi. Aynı zamanda müziği temel alan görüşten bahseden Dr. Bankır, ilkel insanların güç işlerin üstesinden gelmek için ritmik bir takım sesler çıkartarak iletişim kurduğunu ve ilk kelimelerin bu ritmik seslerden türediğini aktardı. Dr. Bankır, sözlerini Descartes’in şu sözü ile tamamladı: ‘’Dil sadece düşüncenin işareti değil, onun varlığının ispatıdır. Düşünen insan, söyleyen insan demektir; dili yaratan düşüncedir.’’

Seminer soru cevap ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Haber /Fotoğraf: Melike KIZILHAN- Mehmet Veysi AYDIN

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.