Destanın 108. Yılı 

Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından “Şan ve Şeref Dolu Zaferlerin 108. Yılı – Çanakkale Muharebeleri” konulu panel düzenlendi.

Destanın 108. Yılı 
21.03.2023
928
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü 108’inci  yıldönümü nedeniyle “Şan ve Şeref Dolu Zaferlerin 108. Yılı Çanakkale Muharebeleri” konulu panel düzenlendi. Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Sezai Karakoç Salonu’nda gerçekleşen panele, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz, öğretim elemanları ve çevrimiçi olarak öğrenciler katıldı. 

Panel,  saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz’ın açılış konuşmasıyla başladı. Törende konuşan Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz, Çanakkale Savaşı’nın tarihteki en önemli savaş olduğunu belirterek, “Gece fener alayları düzenlendi. Sırf orada değil Cide’de, Küre’de, İnebolu’da ,Safranbolu’da, Gerze’de ,Sinop’ta sevinç gözyaşları ile bugün kutlandı. Niye önemli? Anadolu’ya düşman ayak basamamış ve düşman tamamen Anadolu’dan ayrıldı. İşte bu Çanakkale Savaşlarının en önemli sonuçlarından birisi. Bu zafer Milli Mücadele Hareketi’ne büyük ilham kaynağı oldu. İstiklal Harbimize katkı sağladı. Çanakkale Zaferi münasebetiyle Çanakkale gazilerimizi ve şehitlerimizi rahmetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

Ardından İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç Dr. Zeki Gürel ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Özlem Coşkun’un konuşmacı olarak katıldığı panel, moderatör İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Tarih Bölüm Başkanı Doç Dr. Şerif Demir’in konuşmasıyla devam etti. 

Doç. Dr. Şerif Demir, 108 yıl önce yaşanan bu hadiseyi genç kuşaklara anlatmanın önemine değinerek,  “Çanakkale bir destandır, Çanakkale bir vatandır, millettir. Çanakkale nusrettir, Çanakkale Mustafa Kemal’dir. Çanakkale bu vatanın kalbinin attığı yerdir. Çanakkale Milli Mücadele ruhunun, Milli Mücadele’nin başlangıç noktasıdır. Batılıların, ‘centilmenlerin savaşı’ dedikleri bir savaştır. Bunun bir örneği bir benzeri yok. Omuz omuza, göğüs göğüse,  bir metre aralığında  birbiriyle mücadele  eden insanların gündüz savaşıp geceleyin iletişim kurdukları bir savaştır” diye konuştu.

Panelin devamında  Dr. Öğr. Üyesi Özlem Coşkun, “Çanakkale Savaşlarında Kadınlar” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Çanakkale Savaşı’nın, tüm  vatan evlatlarının tek  vücutta cephede buluştuğu  topyekün bir savaş olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi. Özlem Coşkun,  cephede Türk kadının kimi zaman erkeklerle omuz omuza, dişe diş kana kan mücadele verdiğini, kurdukları cemiyetlerle, yardım kuruluşlarıyla cephede desteğini  esirgemediklerini ifade etti. Dr. Coşkun, sözlerine şunları ekledi: “Çanakkale Cephesi’nde kadının gösterdiği kahramanlık tarihin çok ötesinden gelen bir anlayış… Kadın sadece çocuk doğurmasıyla değil yetiştirdiği çocuklarla, onlara verdiği cengaverlikle yeni devletlerin şekillenmesinde kilit nokta oluyor.”

Panelin son bölümünde Doç Dr. Zeki Gürel, “Edebiyatımızda Çanakkale Savaşları” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Doç Dr. Zeki Gürel,  “Çanakkale Muharebeleri çıkış sebebi ve sonuçları itibariyle Türk tarihinde olduğu kadar dünya tarihinde özellikle de mazlum milletler açısından çok önemlidir” dedi. Çanakkale Savaşı’ndan günümüze gelinceye kadar Çanakkale’de yaşanan olayları anlatan pek çok eserin kaleme alındığını hatırlatan Doç. Dr. Gürel, bu eserlerde sadece savaşta yaşananların değil Türklerin savaş sırasında gösterdiği insani değerlerin de anlatıldığını vurguladı.

Panel, Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz’ın konuşmacılara  teşekkür belgeleri takdim etmesi ve fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Haber-Fotoğraf: Gizem Azboy

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.