Eğitim Fakültesi Öğrencileri “İlk Köy Müzesi’ni” Ziyaret Etti

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Sınıf Eğitim Ana Bilim Dalı tarafından teknik gezi kapsamında Bereketli Eğitim Müzesi’ne ziyaret düzenlendi.

Eğitim Fakültesi Öğrencileri “İlk Köy Müzesi’ni” Ziyaret Etti
09.11.2023
478
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri Ağlı ilçesi Bereketli Köyü’nde yer alan ve Türkiye’nin ilk köy müzesi olma vasfı taşıyan Bereketli Eğitim Müzesi’ni ziyaret etti. Geziye Doç. Dr. Mehmet Koray Serin, Doç. Dr. Erol Çiydem, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Ünal, Dr. Öğr. Üyesi Şafak Kaman, Arş. Gör. Dr. Aydın Bulut ve Arş. Gör. İbrahim Fatih Demirel eşlik etti.

Ağlı Belediye Başkanı Şahin Çolak, geziye katılan akademisyenleri ve öğrencileri ağırladı. Ağlı Belediyesi katkılarıyla Ağlı Kalesi ziyaret edilerek teknik gezi tamamlandı.

Bereketli Eğitim Müzesi 1940 Yılında Kuruldu

Bereketli Köyü İlkokulu Müdürü Mehmet Yazgan tarafından 1940 yılında okul içerisinde müze kuruldu. Müzede Yazgan’ın öğrencileri ile birlikte geliştirmiş ve kullanmış olduğu çeşitli ders araç gereçleri, materyaller, koleksiyonlar gibi eşyalar sergilendi.

Yazgan okulu ziyarete gelenlerin izlenimlerini yazmaları için müzeye ait bir hatıra defteri oluşturdu. Defterin oluşturulmasındaki amacın okulun tarihine ışık tutmak olduğunu Yazgan kendisi şöyle ifade ediyor:

“23.XII.1939 tarihinde başlayan okulun hatıra defteri 15-VIII-1961 tarihinde dalların bitmesi dolayısıyla sona ermiştir. İşte bu hatıra defteri yeniden ziyaretçilere hatıralarını yazmak için düzenlenmiştir. Bu defter, 30 yaprak 60 sahifedir. Ben bu okuldan ayrıldıktan sonra okul müdürü okulu ziyaret edenlere bu defteri vermeyi unutmamalı. Çünkü okulun tarihçe konusu olacağı malumdur. Sayın arkadaşlarımın dikkat nazarlarına sunarım (15-VIII-1961 Bereketli Köyü İlk Okulu Müdürü Mehmet Yazgan)”.

Söz konusu olan okul binası 2023’de köy konağı olarak kullanılıyor. Bina içerisinde bulanan Mehmet Yazgan öncülüğünde oluşturulan okul müzesindeki malzemelerin tasnifi ve korunması konusunda önlem alınması gerekiyor.

Haber Düzenleme: Zehra Aleyna Ünlü

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.