İletişim Fakültesi’nde Özel Bireylere Yönelik Söyleşi

Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Topluluğu ile Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği’nin işbirliği ile “Medya Okuryazarlığı ve Sosyal Medya Kullanımı” adlı söyleşi düzenlendi.

İletişim Fakültesi’nde Özel Bireylere Yönelik Söyleşi
03.06.2024
165
A+
A-

Akademik danışmanlığını Doç. Dr. Zübeyde Süllü’nün yaptığı Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Topluluğu, Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği’nin işbirliği ile Arş. Gör. Dr. Meryem Salar’ın konuşmacı olarak katıldığı “Medya Okuryazarlığı ve Sosyal Medya Kullanımı” başlıklı bir etkinlik düzenledi.

Arş. Gör. Dr. Meryem Salar konuşmasına “Medya okuryazarlığı nedir?” sorusuyla başladı. Medya okuryazarlığını medyadaki yazılanları ve gösterilenleri anlamak olduğunu söyleyen Arş. Gör. Dr. Salar, “Medya bize ne gösteriyor? Gösterilen her şey gerçek mi? İşte bunların hepsini anlamamız  gerekiyor.” ifadelerini de ekledi. Dr. Salar özel bireylere “Dora ve Arkadaşları” adlı çizgi filmini izleterek “Bu çizgi filmde gerçek olmayacak neler vardır?” sorusunu sordu. Gelen cevaplar neticesinde Dr. Salar “İzlediğimiz her şeyin gerçek olmayabilir, bazı şeyler bizlere süslü ve farklı şekillerde sunulabilir.” yanıtını verdi.

Televizyon izlerken ve telefona bakarken mesafenin önemli olduğunu vurgulayan Dr. Salar, mesafeye dikkat edilmediği takdirde gözlerin bozulabileceğini ve görmediğimiz televizyon ve bilgisayar ışınlarının beynimize zarar verebileceğini söyledi. Dr. Salar, söyleşiye gelen ebeveynlere yönelik şu şekilde konuştu: “Medya okuryazarlığı eğitim gerektiren bir şey olabilir ama herkes kendi evinin medya okuryazarıdır. Siz televizyonla veya telefonunuzla ne kadar zaman geçirirseniz çocuğunuz da sizi görüp o şekilde davranır. Dolayısıyla sizler birer rol model olarak çocuklarınızın yanında bol bol kitap okuyup, başka şeylerle ilgilenmeye çalışın.”

Dr. Salar, çocukların izledikleri çizgi filmlerinde altında  yatan kötü mesajların olabileceğine dikkat çekti. Günümüzde şiddet ve eğlencenin aynı anda  verildiğini vurgulayan Dr. Salar, çocukların bilinç altına bu durumun  “Şiddet eşittir eğlence.” şeklinde yerleştiğini belirtti. Sosyal medya  konusuna değinen Dr. Salar, sosyal medyayı kullanırken dikkatli olunmasını  ve tanımadığımız kişilere resim ve video atılmaması gerektiğinin uyarısında bulundu. Dr. Salar, Çocukların sosyal medyayı güvenli bir şekilde kullanmaları için ebeveynlere, istemedikleri sitelere girmemeleri için gizlilik ayarı konulabileceğini hatırlattı. Özel bireyler için uygulamalar olduğunu söyleyen Dr. Salar, ebeveynlerin bu uygulamaları indirmesi gerektiğini dile getirdi.  

Söyleşi, Özel bireylerin Arş. Gör. Dr. Meryem Salar’a çiçek takdim etmesiyle ve fotoğraf çekimiyle son buldu. Etkinliğin ardından özel bireyler İletişim Fakültesi uygulama birimlerini ziyaret etti.

Haber: Gözde Nur Şahin

Fotoğraf: Satınur Koç

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.