İlk Türk Kadın Mitingi 103’üncü Yılında

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Kastamonu’da 10 Aralık İlk Türk Kadın Mitingi Yıldönümü münasebetiyle düzenlenen etkinliklere katıldı.

İlk Türk Kadın Mitingi 103’üncü Yılında
29.12.2022
512
A+
A-

Kastamonu’da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 10 Aralık İlk Türk Kadın Mitingi Yıldönümü münasebetiyle düzenlenen “Geçmişten Günümüze Türk Kadını Resim Sergisi” açılış törenine ve Geçmişten Günümüze Türk Kadını paneline katıldı. Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen törene, Kastamonu Valisi Avni Çakır, Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kaçar, il protokolü ve davetliler konuk oldu.

Törende son 20 yılda okullaşma ve okuma-yazma oranlarında önemli artışların yaşandığını söyleyen Bakan Yanık, “Eğitim için en önemli iki gösterge okullaşma ve okuryazarlık oranlarıdır. Son 20 yılda okullaşma ve okuma-yazma oranlarında önemli artışlar yaşanmıştır. 2002-2003 öğretim yılında kız çocuklarının ilköğretimde okullaşma oranı yüzde 87,34’ken 2021-2022 eğitim-öğretim yılı itibariyle ilkokul düzeyinde kız çocukları için net okullaşma oranı yüzde 93,1. Ortaokul düzeyinde kız çocukları için net okullaşma oranı yüzde 89,73’e ulaşmıştır. 2002-2003 öğretim yılında ortaöğretimde kız çocuklarının okullaşma oranı yüzde 45,16’yken 2021-2022eğitim-öğretim yılına gelindiğinde bu oran yüzde 89,29’a yükselmiştir.” ifadelerini kullandı.

“Çalışmalar Kadınların Daha Fazla Güçlenmesini Sağlamak İçin”

Kadınların toplumda güçlenmesini sağlamak için çalıştıklarını vurgulayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık,  kadınların toplumsal hayatın her alanında daha aktif, üretken ve güçlü şekilde yer almaları, eşit bir biçimde hak, kaynak ve fırsatlardan yararlanmaları gerektiğini belirtti.

Programın açılışında konuşan Kastamonu Valisi Avni Çakır, “ Ülkemizde düşmanlara karşı girişilen bağımsızlık savaşında kahramanlık ateşini tutuşturan ilk kıvılcımlardan birisi de şüphesiz ilimizde gerçekleştirilen ilk Türk kadın mitingidir. Düşman işgalini protesto amacıyla Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Hanımlar Cemiyeti öncülüğünde 10 Aralık 1919 tarihinde Kastamonu kız öğretmen okulunda toplanan 3 binden fazla kadın ilk mitingi düzenlemiştir. Miting kapsamında kahraman kadınlarımız dünya devletlerinin başkan veya cumhurbaşkanlarının eşlerine telgraflar çekerek işgale uğrayan yerlerde yapılan zulmü gözler önüne sererek, işgalin derhâl durdurulmasını ve işgal güçlerinin aziz vatanımızı terk etmesini tüm dünyaya haykırmışlardır” şeklinde konuştu.  

Vali Çakır, sözlerine şöyle devam etti: “İyi bilinmelidir ki Türk kadını 100 yıl öncesinde olduğu gibi bugünde ve gelecekte de ülkesinin ve milletinin bağımsızlığının uğruna   her türlü mücadeleyi karalılıkla sürdürecek çalışacak üretecek hatta bu uğurda gerekiyorsa canını seven seve feda edecek cesaret ve kararlılıktadır”.

İlk Türk Kadın Mitinginin 103. Yılı münasebetiyle bir arada bulunduklarını ifade eden Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, bugüne kadar duyuramadıkları mitingin bundan sonra bakanlık uhdesinde ulusal ve uluslararası platforma taşıma konusunda önemli bir adım attıklarını vurguladı.

Başkan Vidinlioğlu, şu açıklamalarda bulundu: “Burası evladının üzerine örtüsünü örtmeden, ıslanmasına engel olmak için üzerindeki örtüyü cephaneye örten Şerife Bacıların, bir er gibi asker ocağına giden Halime Çavuşların, Rahime Kaptanların, Hafız Selman İzbelilerin memleketidir. Tabi Kastamonu özelinde bu çok önemli. Elbette ki Anadolu kadınının vefasını, cefasını hep biliyoruz.  Abdurrahmanpaşa Lisesi öğrencilerinin tahtaya yazdığı ‘Hocam biz cepheye gidiyoruz, bizi yok yazma’ ifadesi bu memleketin nasıl kurtuluşa erdiğinin bir göstergesi aslında. Onun için bütün erlerini cepheye göndermiş, ‘Erlerimiz savaşırken, biz de kanımızın son damlasına kadar elbette ki mücadeleye devam edeceğiz’ diyen kahraman Türk kadının memleketi. Vatan, kolay vatan olmadı.”

Törende, Kastamonu 10 Aralık Kadın Platformu Derneği Başkanı Ayten Kızıltan’ın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ a hediye takdim etti.

 Program, “Geçmişten Günümüze Türk Kadını” paneliyle devam etti. Panel, Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz başkanlığında gerçekleşti. Panelde, Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Doç. Dr. Sevda Özkaya Sofu  “Modernleşme ve Türk Kadını”  ve Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Doç. Dr. Şerif Demir  “İlk Türk Kadın Mitingi” konulu konuşmalarını yaptı.

Panel, fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Haber/ Fotoğraf: Gizem Azboy

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.