Kastamonu Üniversitesi’nde Doğa Dostu Proje: Kuş Yuvaları Kampüste

Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri, “Kuş Evlerinin Kültürel Miras ve Ekosistem Açısından Önemi” konulu TÜBİTAK 2209-A projesini başarıyla tamamladı.
Proje kapsamında tasarlanan ve kampüse yerleştirilen kuş yuvaları, doğal yaşam alanlarının korunmasına katkı sağladı ve öğrencilere doğayla iç içe bir yaşamın önemini kavrama fırsatı sundu.

Kastamonu Üniversitesi’nde Doğa Dostu Proje: Kuş Yuvaları Kampüste
20.08.2024

Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri, Dr. Öğr. Üyesi İlknur Kılınç danışmanlığında TÜBİTAK 2209-A projesi kapsamında, doğal çevreye duyarlılığı artırmak ve sürdürülebilir bir ekosistem yaratmak amacıyla “Kuş Evlerinin Kültürel Miras ve Ekosistem Açısından Önemi” konulu bir farkındalık projesi gerçekleştirdi. Başarıyla tamamlanan bu proje, üniversitenin biyolojik çeşitliliğini koruma ve öğrencilerde doğa bilincini geliştirme hedefine büyük katkılar sağladı.

Proje, kampüs alanındaki yeşil alanlarda yaşayan kuş türlerinin korunması ve onlara güvenli yuvalama alanları sunulması amacıyla başlatıldı. Aynı zamanda öğrencilere, doğayla iç içe bir yaşamın gerekliliği ve doğal hayatın korunmasının önemi üzerine eğitimler verildi. Proje kapsamında düzenlenen atölye çalışmalarında öğrenciler, kuş yuvalarını tasarlayıp inşa etti. Ardından, bu yuvalar kampüsün çeşitli bölgelerine yerleştirildi.

Kampüsün belirli alanlarına yerleştirilen fotokapanlar, birçok kuş türünün bu alanlarda yaşam alanı bulduğunu ortaya koydu.  Bu bulgular, projenin hem kuşlar hem de genel ekosistem için ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Ayrıca, farkındalık çalışmalarıyla öğrencilerde ve çevrede yaşayanlarda doğa koruma bilincini artırmak hedeflendi.

Kuş Yuvaları Projesi, Kastamonu Üniversitesi’nin akademik kadrosu ve öğrencilerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Projeye katılan öğrenciler, sadece teorik bilgi edinmekle kalmadı, aynı zamanda sahada uygulama yaparak doğa koruma çalışmalarının pratiğini de öğrenme fırsatı buldu.

Projenin danışmanlığını yapan İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İlknur Kılınç, projenin her aşamasında aktif rol aldı. Dr. Öğr. Üyesi Kılınç, şu şekilde konuştu: “Bu proje ile elde edilen sonuçların, gelecekte benzer projelerin geliştirilmesi için bir temel oluşturacağına inanıyoruz. Kampüsümüzün zengin ekosistemini koruma ve sürdürülebilir bir yaşam alanı oluşturma hedefiyle başlayan bu proje, öğrencilerimiz Gizem Azboy, Mehmet Ali Çetinkaya ve Tayfun Doğan tarafından büyük bir özveriyle gerçekleştirildi. Bu noktada, doğal çevremizi koruma bilinciyle yola çıktığımız Kuş Yuvaları Projesi’ni başarıyla tamamlamanın gururunu yaşıyoruz. Proje sürecinde, hem doğayı hem de birbirimizi daha yakından tanıma fırsatı bulduk. Bu süreçteki en büyük motivasyon kaynağımız, doğaya olan sevgimiz ve ona karşı hissettiğimiz sorumluluktu.”

Dr. Öğr. Üyesi Kılınç, proje boyunca kazanılan deneyimlerin, öğrencilerin sadece üniversite hayatlarını değil, hayatın her alanını etkileyeceğini vurguladı. Öğrencilerin doğaya saygı duymayı, onu korumayı ve sürdürülebilirliği her şeyin önünde tutmayı öğrendiklerini sözlerine ekledi.

Haber: Gizem Azboy