Kastamonu Üniversitesi’nde Köye Dönüş ve Sürdürülebilir Yaşam Söyleşisi Düzenlendi

Kastamonu Üniversitesi’nde “Doğa İçin Bir Adım: Köye Dönüş ve Sürdürülebilir Yaşam” konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Kastamonu Üniversitesi’nde Köye Dönüş ve Sürdürülebilir Yaşam Söyleşisi Düzenlendi
31.12.2024
93
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından “Doğa İçin Bir Adım: Köye Dönüş ve Sürdürülebilir Yaşam” başlıklı söyleşi Merkez Kütüphanesi Sezai Karakoç Salonu’nda düzenlendi. Söyleşiye, sosyal medya içerik üreticileri Fulden Darama ve Aykan Hurma konuk olarak katıldı. Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal moderatörlüğü üstlendi.

Programa, Kastamonu Kültür ve Turizm İl Müdürü Mehmet Kerem Seven, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Kastamonu Şube Başkanı Latife Ergün, Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Aydoğan Aydoğdu ve Doç. Dr. Nagihan Çakmakoğlu Arıcı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Moderatör Öğr. Gör. Hikmet Haberal, Kastamonu Üniversitesi’nin ormancılık ve tabiat turizmi alanında 2018 yılından itibaren ihtisaslaştığını söyleyerek, kırsal kalkınmanın sürdürülebilir yaşam üzerindeki öneminden bahsetti. Haberal, “Doğayla uyumlu bir yaşam hem bireysel hem de toplumsal refah için büyük bir öneme sahip” ifadelerini kullandı.

Konuklardan Fulden Darama, pandemi sürecinde kırsala yönelmelerinin başlangıcını anlatarak, “Pandemi döneminde doğanın bize ne kadar iyi geldiğini fark ettik. Şehir hayatının yoğun temposundan uzaklaşmak ve daha sakin bir yaşam sürmek istedik” dedi. Ancak bu kararlarının pek de kolay olmadığını belirten Darama, “Köye dönüş süreci, sadece fiziksel değil, duygusal ve ekonomik birçok zorluğu da beraberinde getiriyor” ifadelerine yer verdi.

Kırsal Yaşamın Zorlukları ve Avantajları

Darama ve Hurma, köy yaşamındaki deneyimlerini samimi bir şekilde izleyicilerle paylaştı. Fulden Darama, köydeki masraflarının  şehir yaşamından üç kat fazla olduğunu  belirtti ve “Eğer köylü gibi yaşamıyorsanız, yani sadece kendi ürettiklerinizi tüketmiyorsanız, köy yaşamı oldukça maliyetli olabilir” dedi.

Aykan Hurma ise köy yaşamındaki rutinlerinin  bir disiplin gerektiğinden bahsetti. “Kış aylarında odun kesmekten soba yakmaya kadar birçok sorumluluk var. Ancak bu zorluklar insanı hem fiziksel hem de zihinsel olarak geliştiriyor” dedi.

Kastamonu’ya Katkıları

Sosyal medya içerik üreticileri olarak Kastamonu’nun doğal güzelliklerini ve kültürel zenginliklerini geniş kitlelere tanıttıklarını söyleyen çift, “Kastamonu’nun turizmine ve tanıtımına katkı sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Ancak daha fazla altyapı yatırımı yapılması, örneğin bir gösteri merkezi kurulması, bölgeye olan ilgiyi artıracaktır” ifadelerini kullandı.

Gençlere Tavsiyeler

Söyleşide,  öğrencilerden gelen soruları da yanıtlayan Fulden Darama ve Aykan Hurma, sosyal medyada içerik üretmek isteyen gençlere düzenli ve disiplinli çalışmalarının gerektiğini, yetenekli olunan alanı insanlara aktarmak için sabır ve kararlılığın öneminden bahsettiler.

Program sonunda sosyal medya içerik üreticileri Fulden Darama ve Aykan Hurma ’ya hediyeleri takdim edilerek söyleşi sona erdi.

Haber: Miray Özkan ,Mustafa Çelenk ,Ceren Güler

Fotoğraf: Tuğçe Karafakıoğlu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.